Widok

dobór komponentów???

Witam!

Przymierzam się do wymiany osprzętu w rowerku (dopiero pod koniec roku). Generalnie wiem już co zakupić jednakże nurtuje mnie parę kwestii a mianowicie: czy warto dopłacać i zamiast przerzutek LX zakupić XT? - czy poza niewielkimi różnicami w wadze, cenie oraz logo (prestiż na trasie ;) jest jakaś zasadnicza różnica przemawiająca na korzyść jednej z tych grup (chodzi o grupy z '06/ '07)? Druga sprawa to kaseta: tu różnice pomiędzy w/w grupami przynamniej w cenie są już bardziej widoczne ale czy coś jeszcze? a może s**** 970?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi!

Pozdro!

na złodzieju czapka GORE ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przerzutka tył XT ma wszystkie nity pokryte jakimś śliskim gównem ( teflon albo chlorek czegoś tam) i teoretycznie powinna działać lepiej. W praktyce różnie to bywa, jest lżejsza więc będzie mniej walić o rame, na pewno ma sztywniejsze sprężyny. Różnica w cenie minimalna, więc bierz XT.

Co do kasety to różnice są ogromne. Zębatki w XT mocowane są na aluminiowym pająku który drastycznie poprawia jakość zmiany begów i obniża masę o 50 gramów. Cena takiej kasety nie jest duża a jakość super. Jeżdże na kasetach XT od ładnych kilku lat i jestem bardzo zadowolony. s****a sobie odpuść. Zasada jest prosta, jak Cie stać dołóż parę zł na lepszy osprzęt, opłaci Ci się na pewno.

www.trek.gd.pl
yo, XT jest oki :) ale LX tez jest bardzo dobry...z wlasnego doswiadczenia:

przednia przerzutka mialem s****7.0 - po 5 tys dostala takich luzow, ze nie wiadomo bylo co z nia robic...potem mialem LX - przejechala ponad 10 tys i nic, wszystko grało, ale przy zmainie ramy musialem sie jej pozbyc bo nie pasowala (teraz jezdzi w rowerze Bogdana Starego i z tego co wiem ciagle jak nowa )

XT- moja tylnia przerzutka, oprocz zmian kółeczek (nie polecam oryginalnych, sa z****iscie drogie i do dupy) i czyszczenia, chodzi gładko i nie ma zadnych luzow - jej przebieg to ponad 17tys.km i mam wrazenie, ze jeszcze drugie tyle przed nia :)

jesli chodzi o kasete XT, to ciezko mi powiedziec, bo jezdze dopiero na takiej od jakis 2 miesiecy & 2 łancuchach XTR...wczesniej jezdzilem na kasecie s****9.0 +2xłancuch PC99-do dupy- nie polecam nikomu, bo bardzo szybko sie zciera, a łancuch wyciaga sie jak guma

...jak bedzie z XT to sie zobaczy...Bogdan jezdzi na kasecie XT+ przerzutka XT (odwrotna sprezyna) i z tego co mowil wszystko gra ....Korba XT- jest droga i czy warto wydac taka kase? nie wiem, jezdze starej korbie Deore z 3 roznymi koronkami (w sklepie inaczej nie mieli:) duza Deore, srednia LX, mała XT czy jakos tak :) i jest spoko, nic sie nie dzieje, bo coz tam moze sie stac? ale choice's Yours!

generalnie jak Zona da Ci zielone swiatlo na XT, to kupuj XT :)

a jak nie, to z LX tez bedziesz zadowolony
zatem jeśli wybiorę kasetę XT to czy dobór łańcucha (LX lub XT) ma tu też znaczenie???

innego łancucha jak XTR nie brałbym pod uwage... XTR - only :)
a to czemu?

jest twardszy, nie wyciagnie sie szybko i bedzie Ci dluzej sluzyc...

Pozdrower
Peter
do góry