Widok

dom junior

witam :) planujemy zakup domu junior na przyszły rok (teraz jesteśmy w trakcie załatwiania kredytu )proszę o opinie jak się mieszka w tych domach i jak wygląda sprawa z tym szambem czy póżniej podłączenie kanalizacji jest na własny koszt czy tym zajmuje się deweloper i czy wszystkie domy mają ogrzewanie podłogowe bo mi teraz już nie jestem pewna
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Z tego co się orientuję to szamba będą dopiero w tych budowanych na rodzinnym, więc ciężko mi się wypowiedzieć - ja mam kanalizę. Mieszka się spoko, trochę słychać sąsiadów ale przynajmniej dla mnie nie jest to specjalnie uciążliwe. W Juniorach na Familijnym w standardzie była podłogówka w łazienkach, kuchni i wiatrołapie, jak ktoś chciał więcej musiał zapłacić, ale u Was może być inaczej bo trochę czasu już minęło, o takie szczegóły bez krępacji pytać w biurze dewelopera - ja nie miałam żadnych skrupułów i pytałam o każdą pierdołę, laski nawet jeździły mierzyć ściany, których wymiarów nie było dokładnie w projekcie w końcu to o moje pieniądze chodziło :) Pamiętaj o kontroli z fachowcem przy każdym etapie, bo narobią Ci bubli których potem albo szybko nie znajdziesz albo nigdy nie doprosisz się o ich naprawienie. W razie poprawek trzeba ich cisnąć i pilnować terminów, dzwonić i pisać, jak czują na plecach Twój oddech to mają Cię serdecznie dość i naprawiają dla świętego spokoju - przetestowane :) Dodatkowo każdy dom ma wady projektowe - wsteczny ciąg w kuchni występuje w każdym szeregu i starają się wmówić, że wszystko spoko, że tak ma być...
Nie wiem czy coś jeszcze, ale ja mimo wszystko uważam, że podjęłam dobrą decyzję i gdybym miała podejmować ją jeszcze raz uzbrojona w doświadczenie sprzed pół roku, to pewnie znowu bym kupiła Juniora - po prostu jeszcze bardziej bym cisnęła i może zawarła w umowie jakieś kary, które deweloper miałby płacić za niewywiązanie się z poprawek w terminie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam, zakupiliśmy z małżonką segment na rodzinnym 3 i odbieramy za rok, także mogę poopowiadać tyle ile wiem:
-W standardzie jest ogrzewanie grzejnikowe we wszystkich pomieszczeniach.
-Zakupienie ogrzewania podłogowego w całym domu do koszt ponad 10 tys zł.
-Zakupienie podłogówki w kuchni, wiatrołapie i łazienkach to koszt 1500 zł.
Szambo jest w standardzie i gdzieś tam wyczytałem, że mają podprowadzić za jakieś 3-4 lata, ale szczerze w to nie wierzę. Podłączenie może kosztować jakieś 2000 zł.
Wymienione wyżej ceny wypisałem z pamięci, więc coś delikatnie może się nie zgadzać. Jakby ktoś chciał, to mogę przesłać cennik prac dodatkowych otrzymany od dewelopera, gdzie m.in. wycenione jest ogrzewanie podłogowe.

Co do negocjacji umowy i wpisaniu tam jakiś kar ze strony dewelopera jest raczej nie możliwe. My walczyliśmy z przedstawicielem naprawdę długo, żeby coś tam takiego dopisać i się nie dało. Mogła to być dla nas przestroga, że musi być na prawdę dużo reklamacji skoro deweloper aż tak się boi kar, no ale i tak się zdecydowaliśmy.

Jeszcze pytanie co do tego ciągu wstecznego, to czy pojawia się on podczas palenia w kominku?
Czy macie Państwo doprowadzenie powietrza do paleniska z zewnątrz?
Przypuszczam, że powietrze zaciągane do komory spalania w kominku i piecu gazowym wymusza ten ciąg wsteczny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ciąg wsteczny występuje w Junirach w kuchni, w wentylacji (okap). Kominy od kominka i kotła działają prawidłowo.
U mnie do kominka doprowadzone jest powietrze z zewnątrz pod podłogą. O tym musicie pomyśleć na etapie robienia wylewki.
Mam ogrzewanie podłogowe w całości i bardzo sobie chwalę.
W obietnice, że szambo będzie za x czasu nie wierzcie - to samo mówili o Pszennej, że już lada tydzień będzie cała w płytach (3 lata temu).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jakie szambo? chyba kanaliza za 3-4 lata ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokładnie, ciąg wsteczny występuje w kuchni i nie ma wpływu na prawidłowe działanie kominka -ja również mam poprowadzone świeże powietrze z zewnątrz i bardzo sobie chwalę to rozwiązanie - ale to trzeba zgłaszać jak najszybciej.

Skoro aż tak się wzbraniali przed zapisami to radzę zaopatrzyć się w bardzo dobrego nadzorcę budowlanego, bo może być wesoło. Widzę, że już za wszystko liczą dodatkowo, na familinym m.in. podłogówkę w w/w pomieszczeniach i kostkę na tarasie mieliśmy w cenie.

Pozdrawiam i życzę cierpliwości oraz przypominam, że kontrola najlepszą formą zaufania - jeśli nie dacie się Państwo omamić obietnicami bez pokrycia (albo nie weźmiecie ich na serio) to będzie się Wam dobrze mieszkało :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Komisariat Policji w Żukowie zamknięty (47 odpowiedzi)

czy ktoś wie co się stało? likwidują taki dyży komidariat???

Poszukuję dobrego mechanika (59 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś z Was może polecić solidny warsztat w okolicy Banina? Chodzi mi o jakiś...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (70 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

do góry