Widok
Ja też jestem z Olsztyna dzis dzwoniłam do Pani z funduszu dostali pieniądze osoby które miały wypowiedzenie do 9.08. Nasze które mieliśmy do 31.08 jeszcze nie wplyną wniosek do funduszu dzis mial wplynąć i pani powiedziała,że do końca października powinnyśmy dostać odprawy. Wprzyszłym tygodniu mają być wypłacone odprawy dla osób które dostały wypowiedzenia do 25.08. Takie dostałam informacje dzwoniąc pod numer funduszu 58 3209110
Dziś dzwoniłem do funduszu i ja dostałem informacje,że do końca miesiąca wpłynie kasa dla tych osób,którzy zakończyli współprace z Bomi 31.08,ja tak zakończyłem.Reszta ma mieć wcześniej a kiedy dokładnie to nie wiem.Pani z funduszu powiedziała żeby sprawdzać konto i się nie denerwować,łatwo powiedzieć nie.
Oto moja odpowiedż z Funduszu.....
W odpowiedzi na Pani zapytanie otrzymane drogą elektroniczną w dniu 29.08.2012 r. informuję, iż Marszałek Województwa Pomorskiego realizujący od 1 stycznia 2012 r. zadania wynikające z ustawy z dnia 13 lipca 2006r. o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy (Dz. U. z 2006 r., Nr 158, poz. 1121 z póż. zm.) przy pomocy Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku, wypłaca świadczenia pracownicze na podstawie wykazu zbiorczego zgłoszonego w trybie art. 15 ust. 1 w/w ustawy przez pracodawcę, syndyka, likwidatora lub inną osobę sprawującą zarząd majątkiem pracodawcy w terminie 1 miesiąca od daty wystąpienia niewypłacalności pracodawcy, na podstawie wykazu uzupełniającego zgłoszonego w trybie art. 15 ust. 2 w/w ustawy niezwłocznie po ustaniu stosunku pracy osób uprawnionych lub na podstawie wniosku indywidualnego zgłoszonego w trybie art. 16 w/w ustawy przez uprawnioną osobę (tj. np. byłego pracownika) nie wcześniej niż po upływie 1-go miesiąca i 2 tygodni od dnia wystąpienia niewypłacalności pracodawcy.
W dniu 13.09.2012 r. Pani pracodawca BOMI S.A. złożył do Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku wykaz uzupełniający niezaspokojonych roszczeń pracowniczych dla 150 pracowników zwolnionych w dniu 25.08.2012 r., na którym została Pani ujęta w poz. 56 z tytułu nie wypłaconej odprawy.
Po rozpatrzeniu wykazu Wojewódzki Urząd Pracy w Gdańsku przekaże środki na wypłatę odpraw Pani pracodawcy, który będzie miał obowiązek wypłaty państwu świadczeń w ciągu 7 dni.
Dalej czekam ale konkret mam.......
W odpowiedzi na Pani zapytanie otrzymane drogą elektroniczną w dniu 29.08.2012 r. informuję, iż Marszałek Województwa Pomorskiego realizujący od 1 stycznia 2012 r. zadania wynikające z ustawy z dnia 13 lipca 2006r. o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy (Dz. U. z 2006 r., Nr 158, poz. 1121 z póż. zm.) przy pomocy Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku, wypłaca świadczenia pracownicze na podstawie wykazu zbiorczego zgłoszonego w trybie art. 15 ust. 1 w/w ustawy przez pracodawcę, syndyka, likwidatora lub inną osobę sprawującą zarząd majątkiem pracodawcy w terminie 1 miesiąca od daty wystąpienia niewypłacalności pracodawcy, na podstawie wykazu uzupełniającego zgłoszonego w trybie art. 15 ust. 2 w/w ustawy niezwłocznie po ustaniu stosunku pracy osób uprawnionych lub na podstawie wniosku indywidualnego zgłoszonego w trybie art. 16 w/w ustawy przez uprawnioną osobę (tj. np. byłego pracownika) nie wcześniej niż po upływie 1-go miesiąca i 2 tygodni od dnia wystąpienia niewypłacalności pracodawcy.
W dniu 13.09.2012 r. Pani pracodawca BOMI S.A. złożył do Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Gdańsku wykaz uzupełniający niezaspokojonych roszczeń pracowniczych dla 150 pracowników zwolnionych w dniu 25.08.2012 r., na którym została Pani ujęta w poz. 56 z tytułu nie wypłaconej odprawy.
Po rozpatrzeniu wykazu Wojewódzki Urząd Pracy w Gdańsku przekaże środki na wypłatę odpraw Pani pracodawcy, który będzie miał obowiązek wypłaty państwu świadczeń w ciągu 7 dni.
Dalej czekam ale konkret mam.......
BOŻE co się dzieje wiesz z tego co mi wiadomo nasze kadrowe to mało kumate ,zaszła jakaś pomyłka nie czekaj tylko jedż ,mam kontakt z byłą pracownicą Kadr i tak chyba jest tylko K.N.to twoja kasa nie daj się jak tak można ja juz sobie wyobrażam moje konto pracowałem 12 lat jak mnie maja tak oszukac to nie wiem co im zrobię:(
Tak jak wcześniej ktoś cytował pismo z funduszu odprawy są wypłacane w kolejności zgłoszenia wniosków przez kadry.
I jak na razie widać że sukcesywnie są wypłacane .
Wczorajsze informacje na forum ,że ktoś dostał z 31.08 wyglądają na żarty .Na pewno 31 .08 nie dostał.
Jak dostanę na pewno napiszę.RMUA dostałam pocztą
I jak na razie widać że sukcesywnie są wypłacane .
Wczorajsze informacje na forum ,że ktoś dostał z 31.08 wyglądają na żarty .Na pewno 31 .08 nie dostał.
Jak dostanę na pewno napiszę.RMUA dostałam pocztą
od kiedy okresowym odprawa 2 tygodnie wypowiedzenia i tyle, ty się lepiej dowiedz jak to jest, mi należ się wypowiedzenie z 3 miesięcznym okresem wypowiedzeniowym i za ten czas muszą mi wypłacić kasę a tobie za co za 2 tygodnie? A odprawa to za przepracowane lata 1 rok to chyba nic ja za 7 lat to wezmę za 2 miesiące .
Cześć wszystkim dzwoniłam przedchwilą do funduszu pani mi powiedziała,że niewiadomo czy dostaniemy kase do końca miesiąca czy sie wyrobią. Powiedziała,że mniejmy nadzieje,że wypłacą do końca miesiąca bo jest bardzo dużo ludzi ,a wnoisek wpłyną 28 września. Kurcze jak tu żyć bez kasy ile można czekać
Może Panie z kadr miały na myśli, ze one czekają na przelew z Funduszu , a one maja jeszcze wtedy 7 dni na rozesłanie tych pieniędzy nam, tak przynajmniej ja zrozumiałam jak dzwoniłąm w piątek, a tak w ogóle to dowiedziałam się , że ja i tak poczekam dłużej bo ja miałam wypowiedzenie do 1-09-2012, i przez to , że 1 dzień później to nie poszły moje dane w tym wykazie, więc podejrzewam ze w tym tygodniu otrzymacie pieniążki , a ja jeszcze trochę poczekam
Słuchajcie. Ja jestem ze sklepu w Pile. Dostałam wypowiedzenie 27.08. Napisałam do FGŚP i otrzymałam następującą odpowiedź: " W dniu 28.09.2012r. został złożony wykaz uzupełniający dla osób zwolnionych 27.08.2012r. Po weryfikacji wykazu w ciągu miesiąca - WUP w Gdańsku przekaże środki na wypłatę świadczeń syndykowi, który będzie miał obowiązek wypłaty świadczeń pracownikom w ciągu 7 dni" No i wszystko chyba w temacie ;-(
miałam tylko 2 miesięczną odprawkę dostali chyba wszyscy z 25.08 to jest więcej niż 2 wypłaty ponieważ zabierają tylko 18 procent podatku nie ma żadnych innych potronceń premi uznaniowej nie ma od dawna fundusz nalicza od zasadniczej i nie miałam skróconego okresu wypowiedzenia tylko 2 miesięczno odprawke dla bomi pracowałam 4 lata
Ja to juz powiem szczerze ze juz sama nie wiem w co wierzyc. Napewno kiedys bedziemy mieli te odprawy. Tylko najgorszy jest fakt ze ludzie teraz sie zaporzyczaja zeby oplacic rachunki itp. A nie wspomne ze jest jesien i wkrotce zima i ci co maja dzieci no niestety, ale musza je odpowiednio przygotowac na ten okres. A tu niestety braknie funduszu. Nawet nie wspomne juz o tym ze trzeba z dnia na dzien cos do garnka wlozyc. Przykre :(
ja mam ten sam problem ile można pożyczać :( niech w końcu ktoś ogarnie się w tym funduszu i zacznie wypłacać kasę i zastanowi sie nad tym co my przechodzimy .Ja juz nie mam sił zastanawiac się co dalej mam począć ,co zrobić na obiad i.t.p ;o rachunkach nie wspomnę LUDZIE Z FUNDUSZU WYPŁACAJCIE NAM ZALEGŁA KASE WALIC PROCEDURY JA JUZ MAM DOSYĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kurczę też próbuje sie dodzwonić do kadr i te ,,Baby,, nie odbierają już mnie to wkurza ile można czekać na swoje pieniądze. Ale dzwoniłam też do funduszu to dopiero jutro maja dla nas zamówić pieniądze w warszawie i w przyszłym tygodniu je dostaną. Dopiero wtedy przeleją na konto Bomi ,a one na nasze także może za tydzień będzie powszystkim.I powiemy ,że wreszcie był przelew.
ale mamy kasę co?? przeraza mnie to ,że co niektórzy piszą takie bzdety gdyby to była prawda kasa by była !!wypisywanie ze P.Iwona ze związków potwierdza ze kasa będzie w tym tygodniu nie sprawdza się same kłamstwa wokoło ,tylko po co !!!!!w kadrach cisza ,na forum brednie komu wierzyć powiedzcie sami komu .I jeszcze to ,ze jeszcze kasy dla nas nie zamówili KOSZMAR.
Ludzie nie róbcie szumu tylko uzbrójcie się w cierpliwość. Sami widzicie kasa pomału wpływa i przyjdzie czas na nas. Ja też czekam na kasę, ale bez nacisku. Nie siedźcie na tyłkach tylko rozsyłać CV i praca będzie. Ja jestem z małej miejscowości i myślałam, że będzie problem z pracą, ale dziś jest 18-ty października i pracuję już ponad trzy tygodnie, ale mało tego miałam jeszcze dwie propozycje z których musiałam zrezygnować. Powiem Wam rozesłałam tylko 4 CV, ale mało tego wszyscy ludzie , którzy u nas pracowali też mają pracę więc nie biadolcie jak Wam ciężko tylko wysłać parę CV i będzie praca. Jesteśmy pożądani na rynku pracy. Trzymam za Wszystkich kciuki.
Kto wam obiecał powiedzcie? Pani z kadr która mówi tak wszystkim żeby sie odwalili??? Ludzie jakies półtora tygodnia temu powiedzieli w funduszu ze kasa dla tych którzy mieli wypowiedzenie do 1 wrzesnia bedzie minimum po 30 dniach i nie ma co czekac i czytac głupot wypisywanych na tym forum, Ono tylko dołuje ludzi nic więcej a kasa szybciej od tego i tak nie wpłynie.
Zgadzam się dodi, trzeba spiąć d*psko i szukać.Uruchomić wszystkich znajomych i wysyłać CV nawet tam gdzie nie ma ogłoszeń o prace.Trzeba też być przygotowanym na niskie zarobki i ciężką pracę.Też pracuję od 3 tygodni, jest dużo ciężej niż w Bomi, po pierwszym tygodniu stwierdziłem że Bomi to była sielanka ale co robić, pracować gdzieś trzeba a nie czekać na odprawę i zastanawiać się jak tu za nią spłacić długi i przeżyć zimę.Życzę wszystkim szczęścia i powodzenia w szukaniu, szczególnie starszym osobom.
Ja zaczęłam składać cv zanim zakończyłam pracę w Bomi mogłam iść do pracy zaraz następnego dnia ale bałam się że wtedy bomi będzie miało podstawy by nie wypłacić odpraw. Z chyba 6 cv na pięć dostałam propozycję pracy. Pracuję od półtora miesiąca i nie kwiczę z braku kasy a nie mam ani wyższego wykształcenia ani kursów doszkalających ani dużego doświadczenia właściwie bomi było moją pierwszą poważną pracą.
jakie sprawdzić , to już dawno sprawdzone przed wysłaniem do funduszu tu chodzi tylko o kase najmniej oprocentowane konto np na 1% od kwoty 6ml daje dziennie 60000 to logicznie ze beda trzymać to do ostatniego dnia , dobrze na tym zarabiaja, jutro nacisna w systemie zapłać i pójda przelewy, a dotra albo jutro albo w piątek niestety