Widok

dzwony kościelne

Witam drodzy parafianie
, mój temat dotyczy napier***jących kilka razy dziennie dzwonów kościelnych . Idą wybory może ktoś coś z tym zrobi . Fakty są takie że Nasze piękne drogie dzwony "łamią prawo" hałas wydobywający się nie może przekraczać 40 db tak podawali ostatnio w tvn24 , natomiast nasze piękne dzwony przy dobrym wietrze słychać na wiczlinie czy dąbrowie 10km dalej . Wiecej faktów
"Hałas o poziomie przekraczającym 55 dB (A) ma ujemny wpływ na zdrowie człowieka, powoduje bezsenność i przemęczenie organizmu, bóle głowy, drażliwość, podwyższenie ciśnienia krwi i negatywne zmiany poziomu cholesterolu (co może prowadzić do zawału serca), spowolniony rozwój umysłowy dzieci, utrudnia wypoczynek i koncentrację, ma negatywny wpływ na wydajność nauki i pracy. Jednocześnie uprzejmie informuję, że obowiązujące w Rzeczypospolitej Polskiej akustyczne standardy jakości środowiska nie odbiegają od standardów obowiązujących w państwach Wspólnoty Europejskiej"
wiecej faktów :
70 dBniekorzystne zmiany wegetatywne w organizmie
powyżej 75 dBrozmaite uszkodzenia organiczne i choroby, m.in.
nadciśnienie tętnicze,
zaburzenia pracy żołądka,
wzrost wydzielania adrenaliny,
wrzody żołądka,
przyspieszenie procesu starzenia
od 90 dBosłabienie i ubytek słuchu
od 120 dBniebezpieczeństwo mechaniczne uszkodzenia słuchu
130 dBgranica bólu

PS . Naprawdę trzeba Boga w sercu nie mieć żeby ludzi budzić o 6.00 rano w każdy dzień bez wyjątku! Naprawdę wierzącym dzwony nie muszą przypominać o kościele.
popieram tę opinię 330 nie zgadzam się z tą opinią 22
Pragnę zauważyć, że to nie ja jestem założycielem tematu, przyłączam się tylko do dyskusji. Jeśli zaś chodzi o "miastowość", to pochodzę ze wsi tak małej, że Bojano przy niej to metropolia. Jednakowoż z tak oryginalnym podejściem do sprawy spotykam się pierwszy raz. Kościoły rzecz znana, dzwony takoż. Ale można dzwonić, a można walić ile wlezie, byle głośniej. Pytanie, czy o to chodzi. Mnie uczono, że po pierwsze należy stawiać na jakość, a z tą hałas rzadko idzie w parze. Po drugie zaś, warto się liczyć ze zdaniem wszystkich, bo nigdy nie wiadomo, czyj głos może się okazać potrzebny. Zagłuszanie to nie jest dobry sposób ani na rozmowę, ani na modlitwę.
popieram tę opinię 257 nie zgadzam się z tą opinią 6
Podsumowując te dyskusje uważam że racje mamy obie.Oczywiście każda swoją. Na tym kończę moje wpisy w tym wątku.Miło było podyskutować. :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 216
niestety uważam, ze ty racji nie masz
popieram tę opinię 201 nie zgadzam się z tą opinią 9
czy temat poruszony został na spotkaniach przedwyborczych?
popieram tę opinię 96 nie zgadzam się z tą opinią 1
co za ciemnogród w tym Bojanie,chyba najbardziej zacofana wioska w Polsce. Poczytałem posty o waszym proboszczu,o radnych,o biedronce i teraz o dzwonach.Kilku mądrych ,a reszta to buraki.Co do dzwonów zgadzam się ,ze powinno się zabronić dzwonienia o 6 rano.Mamy 21 wiek i nie wszyscy są cofnięci w rozwoju o 1000 lat. Wreszcie czarni powinni zacząć innych dostrzegać i z nimi się liczyć.
popieram tę opinię 263 nie zgadzam się z tą opinią 11
następna mądra gadająca głowa się odezwała
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 252
to takie podejscie.. mam dom kolo kosciola to dzwony przeszkadzaja, mam kolo torow to pociagi przeszkadzaja, a mieszkam kolo obwodnicy to mi auta przeszkadzaja... bo przeciez jak kupie dzialke to przesunie sie tory albo droge.. wystarczy poprotestowac. polska mentalnosc.. rzenada
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 238
nie chce mi się szukać i łapać was za słówka ale pokazujecie obraz przeciętnego katolika XXIw. zawistni , ograniczeni i jak widać bardzo "tolerancyjni" (np. do miastowych)
popieram tę opinię 241 nie zgadzam się z tą opinią 8
to źle czy dobrze we wcześniejszych czasach za wiarę nawet życie ludzie oddawali
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 212
generalnie zgoda, ale "rzenada" przez rz to żenada
popieram tę opinię 94 nie zgadzam się z tą opinią 4
mądry zrozumiał a głupi będzie się śmiał
popieram tę opinię 72 nie zgadzam się z tą opinią 2
Głupich nie sieja, sami się rodzą.
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 3
to spadek po Buzanie żebyście nigdy o nim nie zapomnieli. HA HA HA
popieram tę opinię 249 nie zgadzam się z tą opinią 5
off top się zrobił , jak widać pewnych tematów się nie porusza żeby nie zaczęło śmierdzieć ....
popieram tę opinię 175 nie zgadzam się z tą opinią 0
Misiu pluszysty, kupujesz hacjendę niedaleko kościoła to licz się z tym, że bimbamy będą Ci bimbać o różnych porach dnia.
Jeśli kupisz hacjendę obok obwodnicy to rozumiem, że będziesz chciał aby biegła 5 km dalej od twej oazy spokoju? No dobra, będziesz chciał :P ale nie pitol teraz, że jest Ci głośno. Myślałeś, że dzwoni ucichną?
Bosze co za misie pluszyste :(
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 229
A gdzie w Polsce można kupić hacjendę wystarczająco daleko od kościoła? Pytam z ciekawości. Bo moja stoi prawie trzy kilometry od tegoż, a mimo to dzwony słychać jak diabli.
popieram tę opinię 223 nie zgadzam się z tą opinią 3
sciemniasz, bo juz 1 km od kosciola nie slychac... wiec chyba naokolo liczysz...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 233
na tartacznej nie slychac, kolo sportisu tez nie, a 3 km dalej to w koleczkowie albo kielnie.. i mowisz ze slyszysz dzwony z bojana?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 235
Mieszkam za sportisem i słychać
popieram tę opinię 238 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ciekawe. Na Czarnej Górze słychać.
popieram tę opinię 231 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry