Widok

dzwony kościelne

Witam drodzy parafianie
, mój temat dotyczy napier***jących kilka razy dziennie dzwonów kościelnych . Idą wybory może ktoś coś z tym zrobi . Fakty są takie że Nasze piękne drogie dzwony "łamią prawo" hałas wydobywający się nie może przekraczać 40 db tak podawali ostatnio w tvn24 , natomiast nasze piękne dzwony przy dobrym wietrze słychać na wiczlinie czy dąbrowie 10km dalej . Wiecej faktów
"Hałas o poziomie przekraczającym 55 dB (A) ma ujemny wpływ na zdrowie człowieka, powoduje bezsenność i przemęczenie organizmu, bóle głowy, drażliwość, podwyższenie ciśnienia krwi i negatywne zmiany poziomu cholesterolu (co może prowadzić do zawału serca), spowolniony rozwój umysłowy dzieci, utrudnia wypoczynek i koncentrację, ma negatywny wpływ na wydajność nauki i pracy. Jednocześnie uprzejmie informuję, że obowiązujące w Rzeczypospolitej Polskiej akustyczne standardy jakości środowiska nie odbiegają od standardów obowiązujących w państwach Wspólnoty Europejskiej"
wiecej faktów :
70 dBniekorzystne zmiany wegetatywne w organizmie
powyżej 75 dBrozmaite uszkodzenia organiczne i choroby, m.in.
nadciśnienie tętnicze,
zaburzenia pracy żołądka,
wzrost wydzielania adrenaliny,
wrzody żołądka,
przyspieszenie procesu starzenia
od 90 dBosłabienie i ubytek słuchu
od 120 dBniebezpieczeństwo mechaniczne uszkodzenia słuchu
130 dBgranica bólu

PS . Naprawdę trzeba Boga w sercu nie mieć żeby ludzi budzić o 6.00 rano w każdy dzień bez wyjątku! Naprawdę wierzącym dzwony nie muszą przypominać o kościele.
popieram tę opinię 330 nie zgadzam się z tą opinią 22
Jesteś zbyt inteligentny by zadawać takie pytania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
Dźwięk dzwonów to praktyki religijne ?! :-O
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dlaczego debilna?
Dlaczego ktoś ma narzucać religijne praktyki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
Co za debilna dyskusja.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
oto Polska właśnie. Swoją drogą zmierz decybele i mozesz interweniować. Tutaj to sobie najwyżej pary upuszczasz, no...albo podnosisz ciśnienie ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ba! Chciałabym. Nie wytrzymałam nerwowo (a podobno z miasta człowiek ucieka przed hałasem) i pojechałam do znajomych, którzy mieszkają - o dziwo - znacznie bliżej kościoła, a - o dziwo - nikt u nich nie dzwoni dziesięć razy dziennie i do tego tak głośno.

Kiedy lata temu kupowałam działkę w Bojanie, ani mi przez myśl nie przeszło, że to kiedyś może być taki problem.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Polska, w odróżnieniu od niektórych innych krajów, jest państwem świeckim. P.S. Naruszam uczucia religijne cytując konstytucję?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2
"W niedzielę 4 razy to do 11 przed południem. Później przestałam liczyć."
zasnęłaś?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czarne kiecki nie ustąpią, "Polacy" tak chcą a Polska jest katolicka i tyle.

PS. Kto wczoraj w TVP Kultura nie oglądał teatru "Msza za miasto ARRAS" z Januszem Gajosem nich żałuje. Miałby odpowiedź co może sekta.

Świąteczne życzenia dla wszystkich, ciepła, życzliwości i dobra.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5
fru możesz włączyć sobie nawoływanie muezina, mantre buddysty itd. a ogólnie naruszasz moje uczucia religijne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10
to się wyprowadź do lasu tam Ci nikt nie będzie przeszkadzał!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 9
image

A czymże innym jest konieczność wysłuchiwania kościelnych dzwonów, jeśli nie wymuszaniem biernego uczestnictwa w praktykach religijnych?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8
Teraz napisz to po polsku.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
No,ja wiem że szkodzà nawet na porost włosów tzn.rosnom za szypko.A nawet na to,że uszy moga rosnać na wieksze.Jeszcze jedno: nawet można sie spodziewać,że dźwiek ten porusza nie zauważalnie zmiany w naszym codziennym nieuchronnym,postrzeganiu wyobrażenia działajace na upośledzenie jak kolwiek by nie patrzeć,ale tak naprawdę kolejno wymieniajac,co zajełoby ogromnie nawet paroletniemu,doskonałemu niewyobrażalnie przekonywujacemu sejmowi,że .....brak słów.Żal mi tych....wrażliwych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
a ci się dalej produkują.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
W niedzielę 4 razy to do 11 przed południem. Później przestałam liczyć.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie wszystkich swoją miarą.... jak ludzie się tu budowali to wiocha liczyła 1000 osob a obrzędy były w obecnej kostkarni lodu , a plan budowy się bużanowi nie wymarzył nawet
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Poprawka 3 razy w ciągu dnia i w niedzielę chyba 4 razy.
Ci co się wybudowali w okolicy kościoła byli w jakim śpiącym letargu skoro teraz im przeszkadza.Nie widzieliście okolicy przed budową.Ludzie z choinki się urwaliście .Jak nie dzwony kościoła to syrena straży pożarnej za głośna.Wykopcie sobie ziemianki ZIEMIA dobrze tłumi.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dwa razy? To chyba nie w Bojanie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy te dzwony aż tak mocno przeszkadzają? Dwa razy dziennie to nie jest chyba dużo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Bojano

Nad Rozlewiskiem (4 odpowiedzi)

Domy Nad Rozlewiskiem to inwestycja, która powstała w Bojanie, gdzie panuje typowy dla przedmieść...

do góry