Widok

dzwony kościelne

Witam drodzy parafianie
, mój temat dotyczy napier***jących kilka razy dziennie dzwonów kościelnych . Idą wybory może ktoś coś z tym zrobi . Fakty są takie że Nasze piękne drogie dzwony "łamią prawo" hałas wydobywający się nie może przekraczać 40 db tak podawali ostatnio w tvn24 , natomiast nasze piękne dzwony przy dobrym wietrze słychać na wiczlinie czy dąbrowie 10km dalej . Wiecej faktów
"Hałas o poziomie przekraczającym 55 dB (A) ma ujemny wpływ na zdrowie człowieka, powoduje bezsenność i przemęczenie organizmu, bóle głowy, drażliwość, podwyższenie ciśnienia krwi i negatywne zmiany poziomu cholesterolu (co może prowadzić do zawału serca), spowolniony rozwój umysłowy dzieci, utrudnia wypoczynek i koncentrację, ma negatywny wpływ na wydajność nauki i pracy. Jednocześnie uprzejmie informuję, że obowiązujące w Rzeczypospolitej Polskiej akustyczne standardy jakości środowiska nie odbiegają od standardów obowiązujących w państwach Wspólnoty Europejskiej"
wiecej faktów :
70 dBniekorzystne zmiany wegetatywne w organizmie
powyżej 75 dBrozmaite uszkodzenia organiczne i choroby, m.in.
nadciśnienie tętnicze,
zaburzenia pracy żołądka,
wzrost wydzielania adrenaliny,
wrzody żołądka,
przyspieszenie procesu starzenia
od 90 dBosłabienie i ubytek słuchu
od 120 dBniebezpieczeństwo mechaniczne uszkodzenia słuchu
130 dBgranica bólu

PS . Naprawdę trzeba Boga w sercu nie mieć żeby ludzi budzić o 6.00 rano w każdy dzień bez wyjątku! Naprawdę wierzącym dzwony nie muszą przypominać o kościele.
popieram tę opinię 330 nie zgadzam się z tą opinią 22
może by zaczął wreszcie z innymi mieszkańcami Bojana rozmawiać. Wiem z rozmów , ze tez więżący są niezbyt zadowoleni z tych dzwonów (o 6 rano). Jednak zawsze słyszę "co ja tam będę z proboszczem dyskutować"
masakra z tym kościołem w Polsce
popieram tę opinię 93 nie zgadzam się z tą opinią 1
Po każdej mszy niedzielnej będą rozdawane stopery.Zainteresowanych zapraszam
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 81
Mam inną propozycję: darmowe mp3 z dźwiękiem ukochanych dzwonów plus słuchaweczki w komplecie. I już można się raczyć o dowolnej porze, nie nękając przy tym innych.
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 2
Myślałam, że tą sprawę będzie można załatwić polubownie. Nikt nie chce żeby z znowu Bojano było sławne na cala Polskę. Wystarczy już jak wszyscy pisali o proboszczu pedofilu z Bojana.Jednak jak widzę proboszcz nie chce nic zrobić w tym kierunku albo nie może. Podejrzewam, ze musi mieć zgodę biskupa Głódźa, a ten na pewno powie nie. Może jak złożymy się na dobry koniak dla niego to przyzwoli żeby dzwony wyłączyć o 6 rano.Smutne jest tylko , ze nie można rozsądnie pogadać z ludźmi którzy chodzą do kościoła i dzwony są dla nich ważne.
Wreszcie jakiś pismak poczyta forum i zrobi aferę z tego. Czy naprawdę tego chcecie ? Apeluje wiec jeszcze raz do proboszcza i wszystkich tak broniących dzwonów znajdźmy rozwiązanie. Czy to taka wielka tragedia dla więżących i kościoła , jak nie będą 7 dni w tygodniu o 6 rano dzwoniły.
popieram tę opinię 89 nie zgadzam się z tą opinią 1
Idźcie do faktów "Nie śpie, bo biją dzwony". Cebulactwwooooooo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 83
Powiem krótko nie przeszkadza wam bicie dzwonów chodzi wam o bicie piany. Dla kilku frustratów nikt nie będzie uciszał dzwonów
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 84
coś widzę, ze po prostu chodzi nie dzwonienie ale "chłop żywemu nie popuści" To nie jest rozwiązanie, ale jeśli już tak chcą to trzeba będzie spróbować w inny sposób. Dzięki za podpowiedz FAKT nadaje się do tego najlepiej.
popieram tę opinię 85 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też tak myślę.
A tak na marginesie, jestem ciekawa, ilu osobom przeszkadza hejnał mariacki. I czy tez jest dużo oburzonych "hałasem".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 82
to jest tylko w Krakowie a dzwony w każdym mieście i każdej wiosce.Nie można przyrównywać ładnej melodii do walenia dzwonów, Niech kościół puszcza disco polo to zobaczymy. Dzwony kościelne zawsze były po to by pokazać kto tu jest najważniejszy czyli czarni.
popieram tę opinię 84 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ciekawe. Jestem niewierząca, do kościoła nie chodzę, ale jakoś dzwony nigdy nie kojarzyły mi się z napastowaniem ze strony kościoła. Raczej jako element otoczenia.
Trudno mi uwierzyć, że toczycie batalie o te parę minut dzwonienia.
Dużo bardziej mnie drażni wszechobecny kościół w szkole.

A tak na marginesie, hejnał to dla ciebie ładna melodia?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 87
Gdy poczytamy o historii chrześcijaństwa to dzwony kościelne dla każdego będą czymś złym. Chce dodać , ze jestem więżąca, ale instytucja kościoła jest dla mnie najgorszą zarazą. Jednak teraz rozchodzi się tylko o wyłączenie dzwonów o 6 rano. Ja mieszkam w odległości 1km od kościoła i budzą mnie.
Niektóre wpisy potwierdzają tylko jak katolicy są nietolerancyjny dla innych. Przecież takim postępowaniem kościół sam sobie wydaje opinię .Ostatnie wyniki sondaży pokazały ile ludzi odchodzi od kościoła. Jeszcze trochę i kościół będzie stał jako muzeum.Co do hejnału to ta melodia podoba mi się i przyrównywanie jej do walenia dzwonów jest głupotą. Mi i jak tez wielu innym na tym forum rozchodzi się tylko o dzwonienie o 6 rano każdego dnia. Chciałaby dodać ,ze nie pochodzę z miasta i mieszkam w Bojanie od 30 lat.
popieram tę opinię 86 nie zgadzam się z tą opinią 5
Kowalska, ale z ciebie młot
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 85
mogę być i młotem, ale choć mam swoje zdanie i nie liże tyłka księżulkom.
popieram tę opinię 86 nie zgadzam się z tą opinią 4
byłaś u proboszcza czy tylko szczekasz na forum anonimowo Każżdy jak widać tu ma swoje zdanie ale ty jesteś wyjątkowa, pusta jak miech.
Możesz wykazać się odwagą i poprosić proboszcza aby na mszy wypowiedział się na ten temat. Przecież może nie ma wiedzy że komuś o tak delikatnej powierzchowności mieszkającej kilometr od kościoła przeszkadzają dzwony
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 82
jeszcze jeden super wpis, do proboszcza napisałam i dostałam odpowiedz, poczytaj wyżej. Uważam ,ze rozmowa z nim jest zbędna. Co do Ciebie to tez piszesz anonimowo i do tego jeszcze mnie obrażasz . Jednak jako osoba wrażliwa dam Ci rade. Pojedz do byłego proboszcza, golnijcie sobie kielicha i wyżal mu się. On na pewno cie wysłucha. Tylko nie jeździjcie po pijaku autem bo można stracić prawko.
Jednak widzę, ze pisanie na ten temat jest bez sensu.Tak jak z byłym proboszczem, skazany za pedofilie, ale zawsze znajda się tacy bimbam którzy będą mówili, ze on był aniołem.
popieram tę opinię 81 nie zgadzam się z tą opinią 3
Uważam, ze Kowalska ma racje i większość popiera zlikwidowanie dzwonienia o 6 rano. Jednak po co to pieniactwo, pomyśleć trochę w spokoju, może przeciwnicy porannego dzwonienia mają tez racje. Przecież w całej tej dyskusji rozchodzi się tylko o jedną godzinę 6 rano.Nikt nie chce całkowitego zlikwidowania dzwonów. Ja mieszkam w odległości około 3km i słychać jak biją.Mam często odwiedziny i wszyscy narzekają.Jednego nie rozumiem dlaczego muszą codziennie bić o 6 rano.
popieram tę opinię 80 nie zgadzam się z tą opinią 4
Odpowiedział tobie a ty tego nie potrafisz zrozumieć już tylko lekarz specjalista pozostał. Kiepskiej baletnicy to i majtki przeszkadzają
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 72
ciekawostka...3 km od kościoła słyszysz dzwony o 6 rano??? zakładam ze jesteś wtedy w domu...nie wierze ze sa one w stanie cie obudzić...na czarnej gorze sa ledwie słyszalne w domu przy zamkniętych oknach...trzeba się naprawdę dobrze wsluchac...nie ma opcji ze obudza.POZDRAWIAM
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 75
Hmm, a jak przyjdzie wiosna i zechce się jednemu śpiochowi z drugim uchylić okno, w końcu miała to być główna nagroda za dłuższe dojazdy do pracy i stanie w korkach - świeże wiejskie powietrze. To co? Ma się męczyć przy zamkniętych, bo dzwony? Nie każdy musi, lubi czy też chce się zrywać o szóstej rano. Co więcej, niektórzy zmęczeni po całonocnym dyżurze dopiero wtedy się kładą. Wyprowadzili się na wieś, bo tam podobno cisza i spokój. I we własnym domu muszą zamykać okna, zatyczki do uszu wpychać, bo dzwony?... Zrozumiałabym, gdyby to było coś ważnego, rozsądnego, ale DZWONY? Naprawdę?
popieram tę opinię 73 nie zgadzam się z tą opinią 4
no tak...ale 3 km od dzwonow nawet przy uchylonym oknie można spac...bez jaj żeby mogly kogos obudzić z takiej odleglosci...pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 72

Inne tematy z forum Bojano

Nad Rozlewiskiem (4 odpowiedzi)

Domy Nad Rozlewiskiem to inwestycja, która powstała w Bojanie, gdzie panuje typowy dla przedmieść...

do góry