Widok

dzwony kościelne

Witam drodzy parafianie
, mój temat dotyczy napier***jących kilka razy dziennie dzwonów kościelnych . Idą wybory może ktoś coś z tym zrobi . Fakty są takie że Nasze piękne drogie dzwony "łamią prawo" hałas wydobywający się nie może przekraczać 40 db tak podawali ostatnio w tvn24 , natomiast nasze piękne dzwony przy dobrym wietrze słychać na wiczlinie czy dąbrowie 10km dalej . Wiecej faktów
"Hałas o poziomie przekraczającym 55 dB (A) ma ujemny wpływ na zdrowie człowieka, powoduje bezsenność i przemęczenie organizmu, bóle głowy, drażliwość, podwyższenie ciśnienia krwi i negatywne zmiany poziomu cholesterolu (co może prowadzić do zawału serca), spowolniony rozwój umysłowy dzieci, utrudnia wypoczynek i koncentrację, ma negatywny wpływ na wydajność nauki i pracy. Jednocześnie uprzejmie informuję, że obowiązujące w Rzeczypospolitej Polskiej akustyczne standardy jakości środowiska nie odbiegają od standardów obowiązujących w państwach Wspólnoty Europejskiej"
wiecej faktów :
70 dBniekorzystne zmiany wegetatywne w organizmie
powyżej 75 dBrozmaite uszkodzenia organiczne i choroby, m.in.
nadciśnienie tętnicze,
zaburzenia pracy żołądka,
wzrost wydzielania adrenaliny,
wrzody żołądka,
przyspieszenie procesu starzenia
od 90 dBosłabienie i ubytek słuchu
od 120 dBniebezpieczeństwo mechaniczne uszkodzenia słuchu
130 dBgranica bólu

PS . Naprawdę trzeba Boga w sercu nie mieć żeby ludzi budzić o 6.00 rano w każdy dzień bez wyjątku! Naprawdę wierzącym dzwony nie muszą przypominać o kościele.
popieram tę opinię 330 nie zgadzam się z tą opinią 22
mi o 6 rano każdego dnia przeszkadza i jak widzę innym tez.
popieram tę opinię 186 nie zgadzam się z tą opinią 8
Jesteś zwyczajnie upierdliwa.
Ja nie jestem wierząca i nie chodzę do kościoła, ale do głowy mi nie przyszło, żeby robić z dzwonów problem.
Rozumiem, jakby ci co pół godziny dzwoniły prosto w okno. Ale teraz? Ile dzwonią? Raz na dobę? Dwa razy?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 189
Kowalska ty naprawdę ruszaj w Bieszczady.Ja nie widzę innego wyjścia.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 188
Witam wszystkich, dostałam odpowiedz od proboszcza,pisze bardzo ładnie, ale tylko od strony kościoła i ludzi chodzących do kościoła. Proboszcz pisze, ze gdy chodzi na kolędę to nigdy nikt nie skarżył się na dzwony.O Buzanie wszyscy wiedzieli jaki był, ale tez się głośno nie mówiło. Z biskupem Głódź to samo, po cichu każdy mówił swoje, ale jak przyjechał to była kolejka żeby pocałować go w rękę. Tak samo z dzwonami.Jak można coś złego powiedzieć co jest w gesti kościoła. Przecież to rozchodzi się tylko o jedna godzinę, 6 rano.W każdym cywilizowanym kraju jest zabronione bicie dzwonów o 6 rano 7 dni w tygodniu.Dlaczego kościół w Polsce ma gdzieś innych obywateli i nie liczy się z niczym.Nic dziwnego ,ze coraz więcej ludzi odchodzi od kościoła. Uważam, ze ten problem da się rozwiązać jeśli kościół wreszcie zacznie dostrzegać innych ludzi.Jest tez inna sprawa, w Polsce kościół utrzymują tez ludzie niewiężący czyli my tez mamy coś do powiedzenia.Na forom widać ile ludzi popiera wyłączenie dzwonów o 6 rano.
popieram tę opinię 194 nie zgadzam się z tą opinią 7
Napisałam do proboszcza,
popieram tę opinię 198 nie zgadzam się z tą opinią 3
nocna zmiana jest do godz.6.00 lub 7.00 wiec dzwony nie przeszkadzaja
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 193
nie bardzo rozumiem w czym problem...jeśli ktoś kupil dzialke/dom blisko kościoła,to chyba miał swiadomosc tego,ze dzwony w kościele sa i bija przynajmniej 3 razy dziennie...
mysle ze mieszkancy z najbliższego sąsiedztwa kosciola mogą faktycznie czasami być zmeczeni tym biciem,ale skoro się budowali blisko kościoła to chyba wiedzieli
na czarnej gorze nie slychac, jeśli się jest w domu,bo na podwórzu owszem,wiem kiedy południe,bo dzwony slysze,ale na pewno nie jest to uciążliwe,a wręcz przeciwnie, dzięki nim wiem która godzina,bo czasami człowiek traci poczucie czasu siedzac sobie na leżance wśród drzew i sluchajac przyrody
popieram tę opinię 131 nie zgadzam się z tą opinią 102
w odpowiedzi na wpis ka-szuba posłuchajcie sobie jak pięknie jest w Bieszczadach i Karkonoszach , ktoś tez szukał miejsca gdzie nie ma kościołów ,samochodów i DZWONÓW !

http://www.youtube.com/watch?v=VsisXutQHbE
popieram tę opinię 214 nie zgadzam się z tą opinią 0
to zadzwon do czarnego albo z nim pogadaj zeby wylaczyl...
popieram tę opinię 242 nie zgadzam się z tą opinią 1
komu przeszkadzają dzwony to niech się wyprowadzą w Bieszczady. Mnie osobiście przypominają wspaniałe wakacje u mojej babci w latach osiemdziesiątych i teraz przekazuję to moim dzieciom. Dzwony biją to czas na obiad albo powinno się iść do kościoła. poważnie mówić to dwa tysiące samochodów które przejeżdża dziennie w Bojanie jest bardziej uciążliwe niż te dzwony. Mówię Wam jedzie w Bieszczady ani dzwonów ani samochodów.. TYLKO WY I CISZA.
popieram tę opinię 150 nie zgadzam się z tą opinią 87
Za Sportisem słychać
popieram tę opinię 234 nie zgadzam się z tą opinią 3
na Syberii nie słychać :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 238
Za Sportisem nie słychać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 232
dzis z ciekawosci pomierzylem natezenie dzwieku przy biciu dzwonow - 124 metry od wierzy - 73 dB (decybele) dzwiek sie staje 2x wiecej uciazliwy o kazde 10 dB.. 12o dB to startujacy odrzutowy samolot. dla mnie te 73 sa akceptowalne.. mierzylem 2x... wie co co halo?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 177
zależy w którą stronę wiatr wieje
popieram tę opinię 144 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ciekawe. Na Czarnej Górze słychać.
popieram tę opinię 231 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mieszkam za sportisem i słychać
popieram tę opinię 238 nie zgadzam się z tą opinią 2
na tartacznej nie slychac, kolo sportisu tez nie, a 3 km dalej to w koleczkowie albo kielnie.. i mowisz ze slyszysz dzwony z bojana?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 235
sciemniasz, bo juz 1 km od kosciola nie slychac... wiec chyba naokolo liczysz...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 233
A gdzie w Polsce można kupić hacjendę wystarczająco daleko od kościoła? Pytam z ciekawości. Bo moja stoi prawie trzy kilometry od tegoż, a mimo to dzwony słychać jak diabli.
popieram tę opinię 223 nie zgadzam się z tą opinią 3
do góry