Widok
gdynia-wiczlino - dobre miejsce na dom?
nosimy sie z zamiarem pobudowania domu, myslelismy o roznych miastach w Polsce, ale ostatecznie zdecydowalismy sie na Trójmiasto.Kiedys rok tam mieszkalismy. Wyszukalam dosyc atrakcyjne dzialki w Gdyni Wiczlino, co to jest za miejsce? Bo poza lokalizacją to trudno znalezc jakiekolwiek info na ten temat. Jaki tam jest dojazd? Czy to są absolutne obrzeza miasta, jest tam jakas infastruktura czy tylko pola i lasy? Nigdy tam niestety nie bylismy, a aktualnie trudno jest samemu sie tam wybrac.
A moze polecicie jakies inne miejsca w Trojmiescie z rozsadna cena (typu 300-400zl/m2)?
Dzieki wielkie!
A moze polecicie jakies inne miejsca w Trojmiescie z rozsadna cena (typu 300-400zl/m2)?
Dzieki wielkie!
Witam
My budujemy sie na Wiczlinie,
To jest bardzo duża dzielnica Gdyni, jeszcze mało zagospodarowana, ale domy wyrastaja ostatnio jak grzybki.
Dojezdzają tam autobusy "czerwone", ale niestety z małą częstotliwością.
Jednak przez to, że Wiczlino jest tak dużą dzielnicą, ciężko mi ocenić jej atrakcyjność. Sa miejsca ladniejsze i gorsze. No i trzeba pamietać o planach budowy szybkich tras i tak wybrać działkę by potem nie mieszkac 50 metrów od drogi szybkiego ruchu,
Dla mnie było to zawsze piekne miejsce, jeszcze takie wiejskie a juz w mieście.
My budujemy sie na Wiczlinie,
To jest bardzo duża dzielnica Gdyni, jeszcze mało zagospodarowana, ale domy wyrastaja ostatnio jak grzybki.
Dojezdzają tam autobusy "czerwone", ale niestety z małą częstotliwością.
Jednak przez to, że Wiczlino jest tak dużą dzielnicą, ciężko mi ocenić jej atrakcyjność. Sa miejsca ladniejsze i gorsze. No i trzeba pamietać o planach budowy szybkich tras i tak wybrać działkę by potem nie mieszkac 50 metrów od drogi szybkiego ruchu,
Dla mnie było to zawsze piekne miejsce, jeszcze takie wiejskie a juz w mieście.
Co za bzdury wypisujesz?Mieszkam na Wiczlinie od 15 lat i nigdy żadnego smrodu od wysypiska tutaj nie czułam.Przecież ono jest w Lężycach,położonych za lasem,oddalone od Wiczlina około 10 km.Jeżeli czuć te "zapachy"to np jadąc drogą przez łężyce w kierunku Rumi i to nie zawsze.
A Hossa buduje na Wiczlinie,bo już od dawna ma tutaj zakupione działki.No i szkoda,bo o wiele ładniej by było,gdyby była tylko niska zabudowa.
A Hossa buduje na Wiczlinie,bo już od dawna ma tutaj zakupione działki.No i szkoda,bo o wiele ładniej by było,gdyby była tylko niska zabudowa.
Ale czy masz gdzieś w ofertach informację, że nie będą sąsiadować z wysypiskiem? Ja nie znalazłem takiej informacji. W związku z tym kupując mieszkanie, albo sam sprawdzisz planowane inwestycje, przebieg drogi itp. albo potem możesz mieć pretensje tylko do siebie. A pozbyć się mieszkania niedaleko wysypiska łatwo nie będzie. Po powyższych informacjach ja już nie biorę tej lokalizacji pod uwagę. Dla mnie logiczne.
Masz rację ,Zmartwiony:od granicy Wiczlina do granicy Łężyc nie ma więcej niż 2kilometry.Ale jest pomiędzy nimi gesty las i są na jednej wysokości,I tak sobie myślę ,że te fakty oraz to,że coraz żadziej wieją zachodnie wiatry powoduje,że smrody znad wysypiska nie docierają do Wiczlina.
Natomiast jeżeli chodzi o te miliony ton odpadów;no cóż,sami je wytwarzamy.Może tak postarajmy się o połowe je zmniejszyć?
Natomiast jeżeli chodzi o te miliony ton odpadów;no cóż,sami je wytwarzamy.Może tak postarajmy się o połowe je zmniejszyć?
Co za bzdury!Też mieszkam na Wiczlinie i nic a nic nie czuć z Łężyc, tak naprawdę jest to jedyna lokalizacja w Gdyni, gdzie można kupić działkę w dość przystępnej cenie i chyba jedno z niewielu miejsc w Gdyni gdzie można zbudować dom obok lasu. Dodatkowo to nadal Gdynia, więc i autobusy jeżdzą i jest niedaleko do obwodnicy Trójmiasta czy Sopotu.Niektórzy, aby mieć choć troszke natury budują się za Wejherowem czy Chwaszczynem skąd dojazd jest zdecydowanie utrudniony. Jeśli chodzi o drogi...każdy chce po nich jeździć nikt nie chce mieć ich pod domem więc coś za coś....mieszkasz w Gdyni musisz liczyć się z tym, że ruch drogowy jest coraz większy..mieszkasz poza granicami dużego miasta nie masz tego problemu. Każdy musi wybrać co dla niego jest najważneisze
mieszkam na nowym osiedlu Hossy, które jest ok. 5 km od wysypiska i nigdy nic nie czułem, wielokrotnie szedłem w kierunku Łężyc i wysypisko czuć za granicą lasu, ewentualnie kawałek w lesie ale mówienie, że czuć w centrum wiczlina jest paranają nie popartą faktami, tylko wirtualnymi statystykami ilości śmieci.
z tym wysypiskiem to bzdura, przejeżdżam przez Wiczlino codziennie do pracy, kupiłam tam mieszkanie.
w planach zagospodarowania przestrzennego jest wybudowanie przychodni, supermarketu i jeszcze tam czegoś. Gdynia rozrasta się właśnie w stronę Wiczlina. Jest kilka sklepów, salon fitness i parę innych ciekawych miejsc. I przestrzeń - lasy, łąki, idealnie dla młodego małżeństwa z dzieckiem i psem :)
wszędzie blisko i zero korków.
co więcej na Wiczlinie mieszka sam prezydent miasta gdyni, więc jest zawsze ładnie odśniezone, droga wyremontowana itd. Sam sobie tym wysypiskiem chyba nie smrodzi, co?
dajcie spokój z negatywną propagandą, tylko wysypisko i wysypisko, nic więcej nie macie do powiedzenia o tej dzielnicy?
w planach zagospodarowania przestrzennego jest wybudowanie przychodni, supermarketu i jeszcze tam czegoś. Gdynia rozrasta się właśnie w stronę Wiczlina. Jest kilka sklepów, salon fitness i parę innych ciekawych miejsc. I przestrzeń - lasy, łąki, idealnie dla młodego małżeństwa z dzieckiem i psem :)
wszędzie blisko i zero korków.
co więcej na Wiczlinie mieszka sam prezydent miasta gdyni, więc jest zawsze ładnie odśniezone, droga wyremontowana itd. Sam sobie tym wysypiskiem chyba nie smrodzi, co?
dajcie spokój z negatywną propagandą, tylko wysypisko i wysypisko, nic więcej nie macie do powiedzenia o tej dzielnicy?
ja mieszkam od roku na wiczlinie. Ani razu nie czułem nic z wysypiska. Właśnie kończą budować market, przychodnie i przedszkole. Przydałąby się jeszcze jakaś siłownia. Poza tym miejsce do zamieszkania idealne. Do centrum Gdyni samochodem jakieś 10minut(rano o 8 ze 20 minut przez korki),blisko do obwodnicy jakieś 2km. Blisko lasy, łaki ścieżki rowerowe. Mi się tu mieszka świetnie i nie narzekam
Budowa przychodni jest w trakcie. W zasadzie to początek.. Na przeciwko ma być Lidl ale jeszcze nie zaczęli. W planach jest też szpital i podobno Biedronka. Bzdury wygadujecie o tym wysypisku. Zapaszki czuć jak 'chłop' pole nawozi bo czasem nawozi.. :) Rowerowo-spacerowe miejsce super jak ktoś chce ciszy. Fitness i siłownia z tego co mi wiadomo jeszcze są ale podobno przenoszą się do większych pomieszczeń. Nie wiem gdzie. Przy szkole na Chwarznie są korty tenisowe i boiska do gry w piłkę więc nie trzeba daleko jeździć bo to rzut beretem. Spokój i cisza. I stada bocianów :) Nie namawiam ale mnie mieszka się tu bardzo dobrze od 9 lat :)
NIE BUDUJCIE się przy ulicy ŁANOWEJ! Tamtejszy sąsiad zrujnuje Wam życie! Wiem co mowię! Jeśli chcecie uzyskać więcej informacji to z chęcią udzielę! Jak coś to piszcie! To poważna sprawa, popytajcie się ludzi! Przez tego D E N T Y S T Ę parę rodzin zostalo bez środków do życia! On nie odpuści nikomu. Tylko snuje się po Wiczlinie zastanawiając się jak komuś uprzykrzyć życie, zresztą to malo powiedziane.Jak można takie rzeczy robić?!!!
Przychodnia będzie? A nie przypadkiem Klinika Medica? Smród z wysypiska czuć ale można pomylić z gnojowiskiem na polach. Nie wszędzie jest woda, nie mówiąc o kanalizacji czy gazie. Dróg też nie ma tzn są ale dziurawe przez 11 miesięcy w roku. 2 tygodnie wiosną i 2 tygodnie jesienią drogi są w miarę przejezdne. Większość dróg,lasów, łąk to prywatne tereny i już z zakazami wstępu. Ale są żurawie, lisy, sarny, zające. Cisza i spokój chociaż tych coraz mniej.
Komunikacja jeszcze w tych rejonach jest słaba, ale mam informacje, że zarząd komunikacji miejskiej planuje zwiększenie częstotliwości kursowania autobusów w tym rejonie. Moim zdaniem bardzo dobra lokalizacja na postawienie domu. Ceny nie są wygórowane, nie jest to też jakieś wielkie odludzie (a w ciągu 5 lat w tym tempie może być tych domów naprawdę spora ilość) wkrótce pewnie powstaną jakieś szkoły i przedszkola jak tak dalej będzie się rozwijało... Nic tylko inwestować w tej okolicy, bo warto
Odświeżam temat- chcę kupić działkę pod budowę domu na Wiczlinie. Możecie polecić jakieś ulice lub znacie jakieś ciekawe działki na sprzedaż? Chciałbym żeby piechotą było w miarę blisko do sklepu czy szkoły. Interesuje mnie kupno działki na osiedlu domków jednorodzinnych, czyli żeby była niska zabudowa bez bloków. Które ulice, która część Wiczlina będzie najciekawsza?
Fajne osiedle domków (bez graniczących bloków) znajduje sie na ul. Bpa Pelczara i o. Pio. Wszędzie jest praktycznie blisko (sklepy, szkoła, przystanek) i jest od jakiegoś czasu lepsza komunikacja. Dobudowano kilka przystanków no i częstotliwość jazdy autobusów się zwiększyła. Mieszkam od niedawna i szczerze polecam, cisza, spokój, żadnych problemów z sąsiadami.