Widok
gimnazjum
Witam, wiem, że wątek był już poruszany ale interesuje mnie, czy wiadomo już coś w sprawie gimnazjum w byłej sp? Ponieważ w przyszłym roku się wprowadzam do Banina a mam córkę, która od września rozpoczyna edukację w gimnazjum zastanawiam się gdzie ja zapisać. Gdzie teraz chodzą Wasze dzieci, słyszałam że rejonowe jest w Żukowie, ja je oceniacie, czy jest tam jakiś dogodny transport np szkolny bus? Z góry dziękuję za info, pozdrawiam
Radni mają podjąć decyzję czy w starej szkole będzie gimnazjum, czy będzie przeniesiony ośrodek zdrowia. Obecny Ośrodek Zdrowia nie spełnia wymogów i jeżeli chcemy w Baninie mieć dostęp do lekarza to trzeba coś z tym fantem zrobić. Trudno sobie wyobrazić takiej dużej miejscowości bez lekarza pierwszego kontaktu.
Do PK. Proszę czytać ze zrozumieniem. Mamy lekarza rodzinnego w Baninie i to jest właśnie SUPER, ale budynek Ośrodka Zdrowia nie spełnia wymogów unijnych itp. Dlatego burmistrz ma dylemat skąd wziąć pieniądze i na remont ośrodka i na remont szkoły. Miał się naradzić z radnymi co jest pilniejsze na dzień dzisiejszy. Na wszystko pieniędzy na pewno nie starczy. Ja osobiście jestem za jednym i drugim oczywiście.
Ja też jestem za remontem ośrodka zdrowia. Tym bardziej,że przez budowę nowej szkoły zostały pochłonięte ogromne środki i wstrzymane inne ważne pilne rzeczy do zrobienia w naszej wiosce.Do zrobienia jest dużo.Nie mamy dróg,chodników, oświetlenia,kanalizacji itp.także w pierwszej kolejności tym się trzeba zająć , a nie budową gimnazjum.Nikomu korona z głowy nie spadnie,jak zawiezie swoje dzieci do gimnazjum w Żukowie.Pamiętajcie,że nie wszyscy mieszkańcy mają dzieci i są zainteresowani tematem.Jak nie będzie ośrodka, to wszyscy ci co maja i co nie mają dzieci będą musieli szukać pomocy dalej ( w tym też ludzie starsi).
Gimnazjum w Żukowie jest słabe i przepełnione. Mam wrażenie, że adaptacja budynku po dawnej szkole na przychodnię nie została zaplanowana w budżecie a koszty zamiany szkoły w szkołę są wielokrotnie nizsze niz zmiany szkoły w przychodnię.
A tak wogóle i jedno i drugie jest potrzebne ale szkoła wcześniej .
A tak wogóle i jedno i drugie jest potrzebne ale szkoła wcześniej .
W Osrodek zdrowia w Baninie włozone duże pieniadze, na remonty , na gabinety niech burmistrz glupot opowiada , ze nie ma Osrodka jest 5 lekarzy plus pielegniarki plus zaplecze plus puste nowe gabinety dla specjalistow , nie wiem kogo topomysł ale glupi bo Zukowo potrzebuje Osrodka Zdrowia tam masakra a u nas Gimnazjum i beda matki petycje pisac , pozdrwiam
Witam, tu można poczytać o gimnazjum,:
http://radabanino.pl/informacje/334-gimnazjum-w-baninie-powstanie-projekt-uchwaly
http://radabanino.pl/informacje/334-gimnazjum-w-baninie-powstanie-projekt-uchwaly
Zgodnie z artykułem z Dziennika Bałtyckiego, dzisiaj Rada ma podjąć decyzję
http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/3761855,gm-zukowo-nowe-gimnazjum-w-baninie-bedzie-dzialac-od-wrzesnia,id,t.html?cookie=1
http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/3761855,gm-zukowo-nowe-gimnazjum-w-baninie-bedzie-dzialac-od-wrzesnia,id,t.html?cookie=1
Serio funkcjonuje dobrze, bo ja mam zupelnie inne doswiadczenia i uwazam ze stary system osmioletniej podstawowki, nastepnie czteroletniego liceum byl lepszy. Dowodem moze byc to ze od kilku lat od kiedy przychodzi na studia mlodziez pogimnazjalna wprowadzono na uczelniach repetytoria z kluczowych przedmiotow... REPETYTORIA czyli system nie jest wstanie wykształcic mlodego czlowieka na tyle aby byl on zdolny podjac z marszu studia na danym kierunku, kiedys o czyms takim nie bylo w ogole mowy, ale polski inzynier czy lekarz doskwieral za bardzo niemiaszkowi i wprowadzono reforme, aby zrownac poziomy.
Tak uważasz? Bo jak dla mnie korelacja jest wyraźna, po wprowadzeniu gimnazjów hodujemy w szkołach przygłupów którzy nie nadają sie do tego aby z marszu iść na studia, szkoły zawodowe tez skutecznie zniszczono, to nie zostało zrobione bez przyczyny, qui bono ;) na przygłupimi polaku zyskuje niemiecki hydraulik i inżynier
Zmiana na 8 letnia podstawowke i 4 letnie liceum tego nie zmieni. Świat sie zmienia. Trzeba sie z tym pogodzic. Najgorzej jest jak ktos ocenia z perspektywy " a za moich czasów młodzież była lepsza". Była inna. Ale czy lepsza? Na jakiej podstawie dokonujesz oceny? Inne były cele twojego kształcenia. Teraz chodzi o coś innego. Poczytaj sobie o tym w jakimś wiarygodnym źródle . Tutaj trzeba zrozumieć że rzeczywistość bardzo sie zmieniła.
Gdzie ty dd widzisz za moich czasów?
Daję wymierny przykład. Prosta sprawa repetytoria w systemach akademickich wprowadzono jednocześnie niemal z powstaniem gimnazjów, nikt nie zastanawiał się czy je wprowadzić bo "za jego czasów młodzież była lepsza", wprowadzono je, ponieważ dostrzeżono rozległe merytoryczne braki w przygotowaniu na studia. Trudno było się pogodzić z tym, ze aby 3/4 roku nie zostało uwalone w pierwszej sesji trzeba znacząco zaniżać poziom egzaminów. To nie jest bo mi się wydaje, to są akademickie fakty, kiedyś nikt o repetytoriach nie myślał. Teraz po pierwsze młodzież nie potrafi się uczyć w systemie akademickim i to jest pierwszy szok, bo całe życie ryją do testów, a potem jak mają napisać zwykły egzamin, to oczy mają jak pięć złotych, po drugie mają mega braki z przedmiotów ścisłych zazwyczaj, bo systemy się deko nie zazębiają. Wpada taki na jakakolwiek uczelnię techniczną i atakuje go matma rodem z kosmosu np. potem płać mamo za warunki. Kiedyś rachunek różniczkowy i całkowy w okrojonej formie był częścią programu w licealnych klasach rozszerzonych mat fiz, teraz o losie... szkoda słów.
Daję wymierny przykład. Prosta sprawa repetytoria w systemach akademickich wprowadzono jednocześnie niemal z powstaniem gimnazjów, nikt nie zastanawiał się czy je wprowadzić bo "za jego czasów młodzież była lepsza", wprowadzono je, ponieważ dostrzeżono rozległe merytoryczne braki w przygotowaniu na studia. Trudno było się pogodzić z tym, ze aby 3/4 roku nie zostało uwalone w pierwszej sesji trzeba znacząco zaniżać poziom egzaminów. To nie jest bo mi się wydaje, to są akademickie fakty, kiedyś nikt o repetytoriach nie myślał. Teraz po pierwsze młodzież nie potrafi się uczyć w systemie akademickim i to jest pierwszy szok, bo całe życie ryją do testów, a potem jak mają napisać zwykły egzamin, to oczy mają jak pięć złotych, po drugie mają mega braki z przedmiotów ścisłych zazwyczaj, bo systemy się deko nie zazębiają. Wpada taki na jakakolwiek uczelnię techniczną i atakuje go matma rodem z kosmosu np. potem płać mamo za warunki. Kiedyś rachunek różniczkowy i całkowy w okrojonej formie był częścią programu w licealnych klasach rozszerzonych mat fiz, teraz o losie... szkoda słów.
W całej rozciągłości się zgadzam z powyższym wpisem. Testy wprowadzane nagminnie w gimnazjach i liceach, a nawet w podstawówkach. Nie piszą prawie żadnych wypracowań z języka polskiego. W pewnym momencie MEN stwierdził, że system edukacji na zachodzie jest tak genialny, że trzeba masowo powprowadzać testy. No i prowadzi to do tego,że tacy geniusze trafiają na uczelnie i egzaminator ma do wyboru : uwalam 3/4 roku albo obniżam standardy.
Pomijam oczywiście wszelkie prywatne szkoły wyższe... bo nie uważam ich za zdobycie jakiegokolwiek wykształcenia
Pomijam oczywiście wszelkie prywatne szkoły wyższe... bo nie uważam ich za zdobycie jakiegokolwiek wykształcenia
w kraju gdzie sukcesywnie dbano o to aby obniżyc prestiż zawodów rzemieslniczych i ludzi wykonujacych prace fizyczne nagle kazdy sie nadaje na studia. Nikomu nie chce sie do lopaty, a ze mamy niz demograficzny takie sa efekty ze heniek jeden z drugim, zamiast skonczyc zawodowke zrobic kurs spawacza i kosic kase idzie na politologie socjologie albo inna logie, zdobywa magistra i moze sie trzema literkami przed nazwiskiem pochwalic, jak wypelnia formularz w urzedzie pracy, bo roboty dla takich geniuszy niestety nie ma...
każdy mundry a robic nie ma komu dlatego kombinuja na boku :)
każdy mundry a robic nie ma komu dlatego kombinuja na boku :)
Ogólnie nie polecam tego gimnazjum nikomu nauczyciele to jakaś tragedia zero szacunku dla uczniów tylko wyzywanie ich na lekcjach od d**ili (naprawdę) dotego brak drzwi w toalecie co jest niedopuszczalne zero prywatności !!! cieszę się niezmiernie że skonczylem/am tą szkole współczuje osobą które się tu uczą o ile się wgl czegoś tutaj nauczą ;)