Widok
działka 43 tys. zł budowa 220 tys. pod klucz. dom 3 sypialnie + salon itd.
zaczynam właśnie budowę i w tyle właśnie wybuduję. http://z500.pl/plac-budowy/Z7/timeline/191/tablica/Budowa-Wedkarskiego-Zagajnika
zaczynam właśnie budowę i w tyle właśnie wybuduję. http://z500.pl/plac-budowy/Z7/timeline/191/tablica/Budowa-Wedkarskiego-Zagajnika
Mogę podać namiar do wykonawcy ale buduje dom 200 km od Gdańska.
Pompy ciepła to osobną historia. Jestem inż. i po zebraniu kilku ofert na wykonanie pompy ciepła trochę szukałem co tam może być takiego drogiego . I wyszło mi że chyba tylko nazwa. Elementy z których zbudowano pc kosztują Max 30-40% ich wartości zależnie od rodzaju pc. A gdzie reszta. Obecnie zbieram materiały i sam zbuduje pc o parametrach zbliżonych do najlepszych marek, z tych samych komponentów co te markowe. Jak opracuje całość to chyba zajmę się tym zawodowo, bo widać że warto.
Pompy ciepła to osobną historia. Jestem inż. i po zebraniu kilku ofert na wykonanie pompy ciepła trochę szukałem co tam może być takiego drogiego . I wyszło mi że chyba tylko nazwa. Elementy z których zbudowano pc kosztują Max 30-40% ich wartości zależnie od rodzaju pc. A gdzie reszta. Obecnie zbieram materiały i sam zbuduje pc o parametrach zbliżonych do najlepszych marek, z tych samych komponentów co te markowe. Jak opracuje całość to chyba zajmę się tym zawodowo, bo widać że warto.
Działka Kowale - Jankowo 1000 m2 ---> 120000-150000
Stan do zamieszkania z meblami, kuchniami, łazienkami, telewizorami i wszystkimi tymi rzeczami, które nie są nam do niczego w zasadzie potrzebne 350 000 - 400 000 łącznie z zagospodarowaniem terenów zielonych w koło domu, kostką brukową, tarasami ogrodzeniem, bramą wjazdową, furtką i paroma ładnymi iglakami przed domem. łącznie 520 000 - 550 000 (180 m2 + 40 m2 garaż)
Stan do zamieszkania z meblami, kuchniami, łazienkami, telewizorami i wszystkimi tymi rzeczami, które nie są nam do niczego w zasadzie potrzebne 350 000 - 400 000 łącznie z zagospodarowaniem terenów zielonych w koło domu, kostką brukową, tarasami ogrodzeniem, bramą wjazdową, furtką i paroma ładnymi iglakami przed domem. łącznie 520 000 - 550 000 (180 m2 + 40 m2 garaż)
Niektórzy wola klecic to tu to tam. Jeden robi to drugi tamto. Na koniec proszą kogoś żeby to wszystko poskladal do kupy...masakra jakas. To po prostu pozorne oszczednosci za które i tak później sie przeplaca. Nie lepiej dogadać się z jednym instalatorem za kompleksowa obsługę? Zaręczam ze wychodzi lepiej.
Pytałem majstra ma dość roboty w okolicy naszej budowy i nie jeździ na tak dalekie wyjazdy, max 30 km. Tu nie chodzi tylko o przejazd ale i o kontakty w hurtowniach budowlanych, z podwykonawcami, koparkami i innymi, to bardzo ułatwia pracę. Równorzędnie z naszą budową ciągnie jeszcze 2 i robota pali mu się w rękach.
Cena jest zależna od wielu czynników. Nie tylko od lokalizacji, ale również od materiałów budowlanych czy też sposobu budowy. Nie od dziś wiadomo, że budując dom systemem gospodarczym możemy sporo zaoszczędzić. Wybierają natomiast firmy wydamy więcej. Tutaj jest świetny artykuł na ten temat http://www.mgprojekt.com.pl/blog/ile-kosztuje-budowa-domu/#axzz36FkaB0Mw
Podsumowanie:
Dyskusja dotyczy kosztów budowy domu jednorodzinnego w Polsce, obejmując zarówno zakup działki, jak i wydatki na materiały oraz robociznę. Uczestnicy forum dzielą się doświadczeniami z budów realizowanych w różnych okresach i lokalizacjach, wskazując że koszty wahają się od około 150 tysięcy złotych za stan surowy do ponad miliona złotych za gotowy dom z wykończeniem, w zależności od metrażu, technologii budowy, wyboru materiałów i sposobu realizacji inwestycji. Wiele osób podkreśla, że budowa systemem gospodarczym, gdzie inwestor sam organizuje ekipy i materiały, może być tańsza niż zakup od dewelopera, choć wiąże się z większym zaangażowaniem czasu i ryzyka, dlatego wybór między samodzielną budową a kupnem od dewelopera powinien być przemyślany indywidualnie, biorąc pod uwagę własne możliwości, dostępny czas i preferencje dotyczące jakości wykonania.