Widok

internet domowy lte od plus gsm ( zestaw ODU-IDU 300)

Proszę o konsultacje Bojańczyków, którzy mają i używają LTE Internet Domowy od plus gsm. wziąłem na próbę i jak na razie jest średnio.
Antena na dachu, kabel koncentryczny dobry ok 6 m do rutera, sygnał mam 4/5 kresek ( -84 dBm)

teraz ok 14:00 na Wi-fi 1 m od rutera przy 2.4 GHz mam Ping 42 Ms i D30/U10 ( Download 30 Mbps/ Upload 10 Mbps)
Mierzyłem od rana i było różnie, najwięcej 50/30 , raz 15/15 strasznie to pulsuje, najczęściej koło 25-35/ 10-20.

Ma na próbę też WAVE 40 Mb i też jest słabo, przeważnie 30/3 często 13/3 , parę pomiarów w nocy lub z rana 39/3 .

Wave 89 zł miesięcznie ( już całkoity koszt ) plus gsm ( internet domowy ) 70 zł/miesiąc ( 40 zł miesięcznie usługa + 30 zł miesięcznie spłata routera na 24 mies)

1. Dajcie znać, jak wyniki u Was szczególnie na lte plus ( internet domowy ) wyglądają i co się dzieje realnie po przekroczeniu pakietu np. 45 Gb ( bo są dwie szkoły, zwalania do 20Mbs i druga, dalej idzie , bo jest lte bez końca promocja... na infolinii oczywiście pierdzielą, że jest zawsze full, ale na forach w Polsce widzę, że każdy inaczej pisze)

2. Proszę o opinie, który z tych dwóch dostawców WAVE 40 Mb ( radiowo) czy lte plus gsm są lokalnie lepszym dostawcą neta, nie potrzebuję szybkiego upload, ale do TV 4k i biegłego poruszania się w necie chciałbym min Download 30-35 Mb stały, a nie pulsujący.

3. A może jakaś inna propozycja ? LTE od orange się nie sprawdził ( za Lewiatanem nie ma Światłowodu i nie będzie przez najbliższy rok-dwa....)

Pozdrawiam i najlepszego na święta ! Ho-Ho-Ho !:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jakim programem robisz testy? Mam Lte z Play możemy porównać.

Do testów używam tylko i wyłącznie speedtest od OOKLA.
Jestem po 5 min testów na 4 urządzeniach, tylko 2 letni firmowy komp ma gniazdo RJ45 :)

Jest sobota 19:00, myślę więc, że to czas MAX obciążenia sieci, idealnie do testów !

No i jak już wspomniano, na kablu mam 31,5-32,8 Mbps download mamy , więc minimalny przypadający z umowy z Wave ( bo mają deklarowaną wartość min 80% czyli 32 Mbps . Formalnie się mieszczą.

Wyniki na laptopach na WI-FI 2,4 G i 5.0 G nieznacznie się różnią 1 m od routrera na rzecz 5 G , z tym że max to 20-21 Mbps na komórce 18-20, zawsze są słabsze wyniki, ale mniejszy pewnie i mniej czuły nadajnik WI-FI mają komórki.

Kurcze najgorsze jest to, że piętro niżej od routera jest ( ok 5 m linii prostej , ale jest żelbet ok 30 cm ) mamy już tylko 10-14 Mbps, czyli o telewizji 4K można zapomnieć, a kabel cholernie ciężko tam doprowadzić....

No i mamy klops... Część Bojana zacofana ( tam, gdzie nie ma światłowodu), bo są osoby , które sobie grubą kasę za położenie kabla życzą. Wave jest niezłym rozwiązaniem, ale nie idealnym niestety, musimy poczekać rok-dwa na realną sieć 5G i może wtedy wejdziemy w XXI wiek pod względem internetu. Ale w końcu żyjemy "jeszcze" na wsi, więc nie ma co narzekać, z 15 lat temu pewnie tutaj 32kbps max był net, więc i tak jest postęp. :)

Jedna rzecz mi się tylko nie zgadza, po instalacji z godzinach porannych też na WI-FI 2,4G na tym samym lapim na dolnej kondygnacji były odczyty downlowad 38-39 Mbps Już NIGDY nie udało mi się uzyskać takich parametrów, czyżby jakaś manipulacja , parę godzin po instalacji mamy BOOST, a potem witamy w realu ? :)

Pozdrawiam i Najlepszego na nowy rok !

Ok to przez wifi play net box jest podobnie jak w plusie tj: WI-FI 2,4 G wynik DL: 12 mb UP 11 mb: i 5.0 G DL: 20mb UL: 12. Jeśli chodzi o zasięg to kupiłem na allegro "wzmacniacz wiFi repeater 300Mbs tenda a9 MOCNY". Router mam na górze a na dole ten wzmacniacz i przy włączonym wzmacniaczu mam podobne wyniki wieczorem dochodzi do DL: 17mb. Na kablu jeszcze nie sprawdzałem.

Od siebie dodam że zamiast kupować "wifi repeater" który ma mnóstwo minusów, lepiej zainwestować w mesh network, np. Tenda Nova.
Mam, używam, i nie dość że prędkości o wiele lepsze, połączenie stabilniejsze to jeszcze cały dom w zasięgu wifi od strychu po piwnicę.
Prędkość internetu mierzymy TYLKO na bezpośrednim połączeniu kablowym komputera z modemem, nigdy przez WiFi. Sieci bezprzewodowe są zbyt podatne na zakłócenia, dlatego żaden dostawca internetu nie zagwarantuje jakiejkolwiek prędkości na takim połączeniu. Od kilku lat korzystam z Wave, wcześniej korzystałem z air-net gda pl. Bez porównania. Co prawda zdarza się jakieś przerwy czy spowolnienia, ale większość czasu mam tak jak w umowie 30/10

Inne tematy z forum Bojano

Koniec patodeweloperki? (10 odpowiedzi)

Radni zgłosili do Wójta projekt zmiany w MPZP, który przewiduje odległość między budynkami min 10...

Jechowi przy ul. Św. Józefa (83 odpowiedzi)

Słyszałam że znajduje się tam jakaś sekta jechowych którzy notorycznie śpiewają na pół bojana co...

Kanalizacja (5 odpowiedzi)

Czy to nie dziwne że Aleja Brzozowa bardzo szybko doczekała się kanalizacji natomiast mieszkańcy...

do góry