Widok

jak jzeździmy

Bojano Na drogach Trójmiasta Temat dostępny też na forum:
Dzielę się z Państwem swimi refleksjami na temat zachowania na drodze. Dzisiaj, około godz. 10 wracalam z Dąbrowy, na ostatnim łuku ul.Łanowa jest praktycznie nieprzejezdna z uwagi na lilość i głebokośc dziur, stąd przejażd wymaga niezwykłej uwagi i przemieszczania się na całej szerokości tej ulicy.
Na prostym juz odcinku, wzdłuż lasu, gdzie droga jest nieco węższa zaskoczył mnie wyprzedzający kierowca sam. m-ki Skoda, koloru białego, nr rej WI 5816 T. Jechałam prawa stroną z niewielką prędkością. Nic się nie stało. Użyłam klaksonu uznając, że w innej sytuacji mogło dojśc do wypadku.
Dalej? Ow pan zatrzymał samochód, podszedł do mnie i na moje pytanie, dlaczego nie uwzględnia wyjatkowo trudnych warunków jazdy, odparł, że za wolno jechałam, widać żal mi samochodu. Na pytanie, czy jemu nie żal? Odparł, że może troche mniej. Pogratulowalam mu bogactwa i zyczyłam aby był jeszcze bogatszy i grubszy. Był wyjatkowo gruby, z wielkim bebechem, mimo młodego wieku.
A więc uważajcie na drodze i za wolno nie jedźcie, bo "bogaty" was wyprzedzi, opryska, a jak was zaskoczy, to może i zepchnąć.

Jeszcze raz podaję nr "bogatego" Bojanina. WI 5816T Biala Skoda. Warto go poznać i omijać z daleka
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 14
no i wyszły na wierzch wszystkie problemy bojana. ze Ci się samochód i okna zakurzą :D:D:D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Myślę, w Polsce potrzebna jest ogólnokrajowa kampania typu "kultura kierującego i pieszego" - intensywne wytykanie i piętnowanie chamskiego, niebezpiecznego zachowania.
Mnie, np. boli brak reakcji kierowców przed przejściem dla pieszych. Widząc osobę przed przejściem kierowcy nie reagują, jakby przepuszczenie kogoś było ujmą na dumie, widziałam wręcz młode "kierowniczki" przejeżdżające przez pasy z zamkniętymi oczami - by tylko nie zwolnić, jakby za punkt honoru postawiły sobie nieużywanie hamulca...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z tym bogactwem, jak się jeździ skodą to bym nie przesadzał.To raczej nowobogactwo, innimi slowy buractwo.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Skoda? Bardzo poprawne auto. Jedne z najlepszych blach, fajne silniki, słabe wyciszenie, duży bagażnik, przeciętna cena. Auto z którego rozsądny człowiek będzie bardzo zadowolony. Hipster wyśmieje jako zbyt mało dizajnerski.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Skoda kojarzy mi się jakoś ze spokojnym brzuchatym panem koło pięciesziãtki. Ostatnio kolega kupił sobie drugi taki i bardzo sobie Fabię i Octavie chwali. Bardzo wdzięczne dość ekonomiczne, niekłopotliwe w serwisie i użytkowaniu autko
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie ma znaczenia skoda, czy inny pojazd. Poprzednicy napisali o zakurzonym aucie, ubraniu, oknach. Przykro, że jest grupa osób, która tego nie potrafi zrozumieć. Widzę często gościa jadącego starą terenówką, sprawia mu wielką frajde jeżdżenie po błocie, po rozmoczonej drodze tylę że później mieszkańcy sobie niszczą auta na pozostawionych wypłukanych dziiurach
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Mnie, np. boli brak reakcji kierowców przed przejściem dla pieszych. Widząc osobę przed przejściem kierowcy nie reagują, jakby przepuszczenie kogoś było ujmą na dumie, widziałam wręcz młode "kierowniczki" przejeżdżające przez pasy z zamkniętymi oczami - by tylko nie zwolnić, jakby za punkt honoru postawiły sobie nieużywanie hamulca...

A mnie np. boli brak reakcji pieszego na widok nadjeżdżającego pojazdu. Pieszy beztrosko wchodzi na jezdnię przed nadjeżdżający pojazd jakby ujmą na honorze było zaczekać kilka sekund. Widziałem pieszych przechodzących przez jezdnię ze wzrokiem wbitym we własne buty by tylko nie zauważyć nadjeżdżającego pojazdu jakby za punkt honoru postawili sobie nieużywanie mózgów...
;)))
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4
A mnie boli to, że żona zatrzymała się przed przejściem dla pieszych, bo na pasie obok samochód też się zatrzymał i dostała dzwona w tył...Pan za nią w służbowym samochodzie niestety był zdania, że nie trzeba się zatrzymywać...I w ten sposób nasz samochód przestał być bezwypadkowy...:-)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
:D Dobre, choć na swój sposób przykre i smutne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ktoś odniósł obrażenia powyżej 7 dni? Jeśli nie to auto nadal jest bezwypadkowe, ale już nie jest bezkolizyjne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
ale czy powielać prostackie zachowania. Nawet takiego buraka bez mózgu za kierownicą wk..wi jak na rondzie, lub skrzyżowaniu zatrzymuje się bo musi ustapić pierwszeństwa a jego odzwierciedlenie nie używa kierunkowskazu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oczy ze zdumienia przecierałam widząc na rondzie cofające auto.
No i było na rondzie w Karczemkach pierdut. Bo czereśniaki drogi szmudzkiej prują na rondo ile fabryka dała. Uważajcie na nich bo oni dalej uważają iż są na drodze z pierwszeństwem. Dzisiaj rano około 6.10 czereśniak VW pasiakiem czarnym dosłownie przeleciał przez rondo żeby nie powiedzieć przefrunął. Ale byłam na szczęście przed rondem V about 70 km/h nieźle. Jeszcze raz i niewątpliwie drogówka z Wejherowa uściśnie jego dłoń ma to jak w banku szwajcarskim albo serku. Jak czytacie panowie to śmiało to nie pierwszy wyczyn tego gościa 6.o5-6.10. Pomiędzy rondami pruje 120 traktując samochody jak słupki.
Wieś Vagen i wszystko jasne
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ha. Ronda to nie jest taka oczywista sprawa. Jeżeli przed wjazdem na rondo nie ma znaku ustąp - zółtego trójkącika - to oznacza że to skrzyżowanie równorzędne i obowiązuje zasada ten z prawej ma pierwszeństwo a więc osoba wjeżdżająca na takie rondo bez oznaczeń ma pierwszeństwo. Wiem że 99% rond jest "normalna" ale czasem może zdarzyć się taki nieoznaczony rodzynek i się zdziwimy. Swoją drogą pamiętam czasy kiedy ten co wjeżdżał na rondo miał pierwszeństwo. Starszym kierowcom może nadal się to mylić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ten co wjeżdżał na rondo mając pierwszeństwo było bardzo,bardzo dawno.Mało już kto o tym pamięta. I tak jest na całym świecie ,tylko w Polsce jest inaczej i być może w nielicznych krajach europejskich.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
akurat na tym rondzie masz ustap.. czy tam stop...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Oczy ze zdumienia przecierałam widząc na rondzie cofające auto."

Sissel
Dopiero przetarłabyś oczy ze zdumienia jak zobaczyłabyś na obwodnicy prujący pod prąd prosto na Ciebie samochód:

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Jazda-pod-prad-przyczyna-wypadku-na-obwodnicy-n64605.html
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
O ile miałabym czas na to przetarcie oczu.

Wspomnę jeszcze... kilka dni później, to samo rondo. Z lewej strony stoja dwa auta. Sądziłam, że jakaś mała stłuczka. Byłam w błędzie- kierowcy musieli zamienić się samochodami. Rondo okazało się do tego odpowiednim miejscem.

Jakby było cieplej mogliby sobie grilla na środku rozpalić:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry