Widok
jak zrobić laskę?
Bardzo niewiele osób w Polsce potrafi dobrze zrobic laske. Poza tym jest to czynnosc znacznie bardziej pracochlonna, niz sie powszechnie uwaza.
Jesli chcesz zrobic laske sobie - zastanów sie dwa razy. Pozwól raczej, zeby zrobil ci ja ktos inny. W gruncie rzeczy jedyny sens robienia laski lezy w ilosci - im wiecej, tym bardziej sie oplaca. Trudno jest jednak znaleec kogos, kto przyzna sie, ze z tego zyje. Nieliczni profesjonalisci zazdrosnie strzega szczególów robienia laski. Jesli i ty chcesz spróbowac, postepuj wedle ponizszych wskazówek.
1.Tajemnica dobrej laski (podobnie jak np. dobrego loda), lezy w jakosci surowców. Dlatego powinienes zaczac od wizyty w tartaku, by wybrac odpowiednio sezonowane drewno, czyli drzewo sciete kilka miesiecy temu i wlasciwie magazynowane. Najlepiej bukowe.
2.Etap drugi to ciecie drewna na dlugie, waskie kawalki. Zrobia to dla ciebie w tym samym tartaku.
3.Z kawalków drewna na specjalnej maszynie (tzw. drazarce) uformuj kije. Drazarki, podobnie jak porzadnie zrobione laski, naleza juz do rzadkosci. Trudno je kupic, stad ich cena ma charakter wylacznie umowny. Na drazarce ustawia sie rozmiary laski. Maszyna zrobi ci kije o zadanej dlugosci i grubosci.
4.Twarde kije poddaj nastepnie zmiekczaniu w parniku - podgrzewanym pojemniku z para wodna. Parowanie sprawia, ze kij staje sie elastyczny i mozna wygiac go w laske. Dlugosc parowania jest tajemnica zawodowa ludzi i instytucji zyjacych z robienia lasek. Bedziesz wiec musial poeksperymentowac, zeby wiedziec, kiedy kij wyjac.
5.Giecie kija na gietarce to juz tylko formalnosc. O gietarke jest nieco latwiej niz o drazarke, ale i tak troche kosztuje. Mozna uznac, ze laska wygieta to wlasciwie juz laska zrobiona.
6.Po wygieciu wlóz laske do pieca, zeby ja wysuszyc. Znów musisz sam wyczuc, kiedy laske wyjac. Nie ma nic gorszego niz zbyt sucha laska.
7.Odpowiednio wysuszona laske poddaj zabiegom kosmetycznym - wygladzaniu na szlifierce i bejcowaniu na dowolny kolor.
8.Wysuszywszy pomalowana
laske, nadaj jej ostateczny polysk, zanurzajac w lakierze. Pamietaj, zeby nie przesadzic. Zbyt gruba warstwa lakieru na lasce wyglada obciachowo
9.Wreszcie na koncówke laski zalóz gumke. Najbardziej trendowe sa, jak wiadomo, gumki czarne.
10.Jesli jest to pierwsza laska, jaka zrobiles w zyciu, masz wylacznie powody do radosci - jakos to poszlo, nie bylo tak strasznie, a poza tym nastepne laski na pewno wyjda ci jeszcze lepiej.
Tekst pochodzi z serwisu CKM.PL
Jesli chcesz zrobic laske sobie - zastanów sie dwa razy. Pozwól raczej, zeby zrobil ci ja ktos inny. W gruncie rzeczy jedyny sens robienia laski lezy w ilosci - im wiecej, tym bardziej sie oplaca. Trudno jest jednak znaleec kogos, kto przyzna sie, ze z tego zyje. Nieliczni profesjonalisci zazdrosnie strzega szczególów robienia laski. Jesli i ty chcesz spróbowac, postepuj wedle ponizszych wskazówek.
1.Tajemnica dobrej laski (podobnie jak np. dobrego loda), lezy w jakosci surowców. Dlatego powinienes zaczac od wizyty w tartaku, by wybrac odpowiednio sezonowane drewno, czyli drzewo sciete kilka miesiecy temu i wlasciwie magazynowane. Najlepiej bukowe.
2.Etap drugi to ciecie drewna na dlugie, waskie kawalki. Zrobia to dla ciebie w tym samym tartaku.
3.Z kawalków drewna na specjalnej maszynie (tzw. drazarce) uformuj kije. Drazarki, podobnie jak porzadnie zrobione laski, naleza juz do rzadkosci. Trudno je kupic, stad ich cena ma charakter wylacznie umowny. Na drazarce ustawia sie rozmiary laski. Maszyna zrobi ci kije o zadanej dlugosci i grubosci.
4.Twarde kije poddaj nastepnie zmiekczaniu w parniku - podgrzewanym pojemniku z para wodna. Parowanie sprawia, ze kij staje sie elastyczny i mozna wygiac go w laske. Dlugosc parowania jest tajemnica zawodowa ludzi i instytucji zyjacych z robienia lasek. Bedziesz wiec musial poeksperymentowac, zeby wiedziec, kiedy kij wyjac.
5.Giecie kija na gietarce to juz tylko formalnosc. O gietarke jest nieco latwiej niz o drazarke, ale i tak troche kosztuje. Mozna uznac, ze laska wygieta to wlasciwie juz laska zrobiona.
6.Po wygieciu wlóz laske do pieca, zeby ja wysuszyc. Znów musisz sam wyczuc, kiedy laske wyjac. Nie ma nic gorszego niz zbyt sucha laska.
7.Odpowiednio wysuszona laske poddaj zabiegom kosmetycznym - wygladzaniu na szlifierce i bejcowaniu na dowolny kolor.
8.Wysuszywszy pomalowana
laske, nadaj jej ostateczny polysk, zanurzajac w lakierze. Pamietaj, zeby nie przesadzic. Zbyt gruba warstwa lakieru na lasce wyglada obciachowo
9.Wreszcie na koncówke laski zalóz gumke. Najbardziej trendowe sa, jak wiadomo, gumki czarne.
10.Jesli jest to pierwsza laska, jaka zrobiles w zyciu, masz wylacznie powody do radosci - jakos to poszlo, nie bylo tak strasznie, a poza tym nastepne laski na pewno wyjda ci jeszcze lepiej.
Tekst pochodzi z serwisu CKM.PL
LODY
2 szklanki mleka, 3 jajka (2 żółtka i 1 całe), 15 dkg cukru
Mleko zagotować. Cukier utrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jajkiem na białą pulchną masę. Pod koniec ucierania dodawć stopniowo gorące mleko. Postawić masę na małym ogniu i stale mieszając podgrzewać do zgęstnienia.
KAWOWE - do masy dodać 2 łyżeczki kawy Nesca.
KAKAOWE - 1 dkg kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy.
OWOCOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2 szklanki soku owocowego.
ŚMIETANKOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2 szklanki śmietany.
Po oziębieniu masę mocno zmiksować i włożyć do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i lekko skrzepnięte mocno zmiksować. Ponownie włożyć do zamrażalnika.
2 szklanki mleka, 3 jajka (2 żółtka i 1 całe), 15 dkg cukru
Mleko zagotować. Cukier utrzeć z 2 żółtkami i 1 całym jajkiem na białą pulchną masę. Pod koniec ucierania dodawć stopniowo gorące mleko. Postawić masę na małym ogniu i stale mieszając podgrzewać do zgęstnienia.
KAWOWE - do masy dodać 2 łyżeczki kawy Nesca.
KAKAOWE - 1 dkg kakao rozprowadzić w zimnym mleku i zagotować, dodać do masy.
OWOCOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2 szklanki soku owocowego.
ŚMIETANKOWE - lody zrobić z 1 i 1/2 szklanki mleka, po oziębieniu dodać 1/2 szklanki śmietany.
Po oziębieniu masę mocno zmiksować i włożyć do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i lekko skrzepnięte mocno zmiksować. Ponownie włożyć do zamrażalnika.