Widok

jaki licznik?

Chcę kupic sobie licznik rowerowy i mam podstawowy dylemat - czy kupic licznik przewodowy (czy przewody się nie pourywają po miesiącu?) czy bezprzewodowy (jakie są jego wady, bo nigdy z takiego nie korzystałem).

Byłbym wdzięczny za pomoc, a także za radę, jaki ew. model wybrac, dobrze by było, żeby miał funkcję ustawiania czasu jazdy i po upłynięciu tego czasu podawał osiągi.
Z góry dziękuję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Polar S720i

Przewody faktycznie czasem można zerwać.
Ale sa teraz dostępne liczniki z mocnymi grubymi kablami. - np. sigma Targa czy vetta - takich kabli raczej nie urwiesz.
Polar CS 600. Ja juz odkladam do skarbonki!
qrt napisał(a):

> Przewody faktycznie czasem można zerwać.
> Ale sa teraz dostępne liczniki z mocnymi grubymi kablami. - np.
> sigma Targa czy vetta - takich kabli raczej nie urwiesz.

jak się raz na parę lat zerwą, to skręcasz, a w domu owijasz izolacją i jeździsz następne parę lat. Bezprzewodowy jak to bezprzewodowy - a to linia wysokiego napięcia mu szkodzi (Sigmy podobno w tym celują), a to coś innego zakłóca, masz o 1-2 baterie do wymiany więcej (a zużywają się szybciej niż te licznikowe).

Nijak nie kumam, dlaczego takiego HAC-a/Polara czy Sigmy BC2006 nie wypuszczają w wersji kabelkowej - mniejsza konstrukcja, lżejsze, prostsza eksploatacja...

ps. Targę jeszcze robią??
Jeśli nie planujesz złamac widelca i dobrze poprowadzisz przewody, to nie powinny się przewody urywać. Z resztą to tak, jak napisali poprzednicy :)

--
mam licznik firmy VDO i bardzo sobie chwale
generalnie polecam SIGMA SPORT. trwałe niemieckie cacka. plus jest taki, że przy wymianie baterii, może ustawić prędkość całkowitą na poprzednim stanie. niestety w innych licznik Ci sie zeruje. może to mały szczegół, ale..... Co do kabelków, to dobrze zamocowany, nie ma bata, żeby się zerwał,po prostu nie ma. jeżdze już około 6 lat na rowerku i mi się to nie zdażyło. bezprzewodówki mają to do siebie, że w deszcze mogą nie działać poprawnie........ ale jak nie jeżdzisz w deszczu to nie ma problemu. pozdrawiam
minotauro napisał(a):

> generalnie polecam SIGMA SPORT. trwałe niemieckie cacka. plus
> jest taki, że przy wymianie baterii, może ustawić prędkość
> całkowitą na poprzednim stanie. niestety w innych licznik Ci
> sie zeruje. może to mały szczegół, ale..... Co do kabelków, to
> dobrze zamocowany, nie ma bata, żeby się zerwał,po prostu nie
> ma. jeżdze już około 6 lat na rowerku i mi się to nie zdażyło.
> bezprzewodówki mają to do siebie, że w deszcze mogą nie działać
> poprawnie........ ale jak nie jeżdzisz w deszczu to nie ma
> problemu. pozdrawiam

co to jest prędkość całkowita? :|
> niestety w innych licznik Ci
> > sie zeruje. może to mały szczegół, ale.....

eee, chyba wiele liczników ma tę - trzeba przyznać bardzo pożyteczną - opcję. Tańsze Sigmy, oidp, tego nie posiadają - nie posiadają też nawet tak prostej funkcji jak prędkość średnia wrrr.

>Co do kabelków,
> to
> > dobrze zamocowany, nie ma bata, żeby się zerwał,po prostu nie
> > ma.

nie ma takich rzeczy, których nie można zepsuć!!! ;-) Aczkolwiek szansa zerwania kabelka jest pewnie nie większa niż strzaskania np. przy glebie dość dużego nadajnika, a do tego zerwany kabelek w ciągu kilkunastu sekund, za pomocą zębów i paluchów, przywracasz do stanu używalności :-)

> co to jest prędkość całkowita? :|

suma prędkości chwilowych przy próbkowaniu sekundowym ;-)

pozdr/wieloletni użyszkodnik niezniszczalnej, kultowej sigmy BC1200
Kuba, po co ci CS 600. zimą masz zamiar biegać z nim w garści ?

Wielkie dzięki za pomoc, bardzo przydatną. Wygląda na to, że jednak zdecyduję się na przewodowy, tym bardziej, że jeżdżę i w deszczu i czasem zimą po śniegu i lodzie, więc przewodówka będzie pewnie mniej zawodna.

Zainteresowały mnie liczniki Vetty, z tym że nie planuję wydac więcej niż 80zł. Myślicie, że warto kupic któryś z tańszych modeli tej firmy?

Kiedyś, wiele lat temu, miałem licznik, w którym mogłem ustawic sobie dowolny czas jazdy i po tym czasie licznik zamrażał rekordy, ale teraz nie widzę takiej funkcji nawet w droższych modelach. Czy ktoś z was ma może licznik z taką funkcją?
sigma BC 1200 lub 1600 - najlepszy wybór

wiesz o co chodzi........ omylka pisarska, sprostowanie z mocy przyznania sie do bledu
Maciass napisał(a):

> sigma BC 1200 lub 1600 - najlepszy wybór

jestes do tyłu. teraz to już BC 1106 DTS lub BC 1606L DTS ewentualnie z kadencją oczywiscie tez bezprzewodową
nie na zime bede mial 725'tke.
a do szosy fajną 710 ? ;]

niekupuj tego niemieckiego gówna jak sigma niepolecam wzadnym wypadku miałem 7liczników sigma niebył lepszy odtych za 30zł z supermarketu kupiłem cateye licznik przezył niejeden wypadek i mam go juz 4lata bez wymiany bateri.ale polecam bezprzewodowe to bzdura ze ma zakłucenia tak piszą tylko głupki które niemaja pojecia o technice.
sam mam na kablu tylko dlatego ze był tańszy ale kabel juz 5razy łatałem to zalerzy czy hcesz jeżdzic delikatnie po miescie czy ostro wterenie napewno najlepszy bezprzewodowy i co ztego ze baterie szybciej sie wyczerpuja kosztuja grosze!! nastepny licznik to cateye bezprzewodowy kupuje.Polecam
ja mam sigme i jedyny problem to kilka razy urwany kabel...ale od czego lutownica i troche taśmy? :> wszytsko ładnie dziala i czytelny monitor...
tez myslalem ze sigma to gowno ale od momentu gdy wyprala sie moja sigma w pralce razem z koszulka, co wyszlo jej na dobre bo przyciski przestaly ciezko chodzic, mam zupelnie odmienne zdanie.
sorki ze tak niegramatycznie ;-)
do góry