Widok

kadencja

Hej, tak sie ostatnio zlozylo, ze zaistaniala u mnie potrzeba odczytu kadencji pedalowania, a moj sprzet nie ma takich opcji - posiadam SIGMA Targa
Jaki licznik zakupic, by posiadal taka funkcje ? Aha sa jeszcze nastepujace warunki brzegowe, co musi ten licznik spelniac: - cena max 200zl (tak wiem - POLAR'y odpadaja) , -mozliwosc wpisania przebiegu (nie chce zaczynac od zera :), bezawaryjnosc to PODSTAWA...
prosze o przyklad licznika przewodowego jak i bezprzewodowego...

Przy okazji: co Forum sadzi na temat licznikow bezprzewodowych - jak czesto trzeba wymieniac w poszczegolnych nadajnikach baterie (np. Sigma Sport BC 1606L DTS + CAD) i czy sa to bezawaryjne konstrukcje ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
AKI napisał(a):

> Hej, tak sie ostatnio zlozylo, ze zaistaniala u mnie potrzeba
> odczytu kadencji pedalowania, a moj sprzet nie ma takich opcji
> - posiadam SIGMA Targa

wow, ale kultowy sprzęt

> Jaki licznik zakupic, by posiadal taka funkcje ?

Sigma BC1200, jak gdzieś jeszcze dostaniesz ;-) Nowsze to, jeśli chodzi o awaryjność, nie to samo :-(

> Przy okazji: co Forum sadzi na temat licznikow bezprzewodowych

Forum jest pluralistyczne i zadania są podzielone ;-) Ja ostatnio w Ciclo wymieniłem podstawkę z bezprzewodowej na przewodową i bardzom z tego zadowolony - nie ma nieuniknionych czas od czasu przekłamań, dziwnych wskazań w okolicach linii S/WN i innych specyficznych miejsc, 1 długo działająca bateria zamiast 3ch, brak dużego odbiornika, narażającego licznik na uszkodzenie przy glebach.
Jedyny rzekomy mankament - przeszkadzający, urywający się kabel - jest praktycznie nieistotny, dobrze poprowadzony kabel nie przeszkadza (jak już ciągniesz kabel do kadencji, to możesz i prędkość dać na tylne koło - ja z konieczności mam tak w Ciclo), a kabel, nawet jak raz na jakiś czas przy jakiejś glebie się urwie - zazwyczaj w 5sekund naprawiasz (przy roztrzaskanym nadajniku/odbiorniku albo zdechniętej baterii - trzeba się pożegnać ze wskazaniami)

Jak nie brakuje ci miejsca na kierownicy, zawsze można kupić jakiegoś supermarketowca za 19.90 i, przedłużając kabel do czujnika, użyć go jako wskaźnik kadencji - tylko trzeba wyliczyć odpowiedni "obwód koła" ;-)
No, obwod wyszedl jakies 16m (przy predkosci 1obr/minute) - ciezko bedzie znalez taki licznik, co by dalo sie zapodac taka wartosc :-(
z kolei przy obwodzie 1.6m odczyty wyjda 10x wieksze - tez odpada, bo przy powiedzmy 80obr/minute odczyt bedzie 800km/h - ciezka sprawa :-(
AKI napisał(a):

> No, obwod wyszedl jakies 16m (przy predkosci 1obr/minute) -
> ciezko bedzie znalez taki licznik, co by dalo sie zapodac taka
> wartosc :-(
> z kolei przy obwodzie 1.6m odczyty wyjda 10x wieksze - tez
> odpada, bo przy powiedzmy 80obr/minute odczyt bedzie 800km/h -
> ciezka sprawa :-(

o właśnie, zapomniałem wspomnieć o tej kwestii - kadencja rzeczywiście będzie x10 i dlatego trzeba na wyświetlaczu, w odpowiednim miejscu, narysować kropkę/przecinek ;-)
no i MEGA-MAGNESS tez by sie przydał - bo odleglosc czujnika od magnesu na korbie jest dosyc spora i nie jestem pewny czy przy standardowym (takim co jest przy licznikach predkosci) bedzie ok...a wlasnie -ktos juz probowal tego rozwiazania z takim licznikiem kadencji w praktyce ?
AKI napisał(a):

> no i MEGA-MAGNESS tez by sie przydał - bo odleglosc czujnika od
> magnesu na korbie jest dosyc spora i nie jestem pewny czy przy
> standardowym (takim co jest przy licznikach predkosci) bedzie
> ok...

wieki temu robiłem czujnik kadencji do Sigmy z podstawki do licznika niejakiej firmy Atech (4.99zł vs 30zł czujnik firmowy ;-) i np. do korb Hollowtech II czy Truvativa kilka mm podkładki (np. z korka) trzeba było dać, ale np. do Alivio pasował idealnie - dużo też zależy od ramy, przy alu o szerokich profilach może być ok

> a wlasnie -ktos juz probowal tego rozwiazania z takim
> licznikiem kadencji w praktyce ?

pomysł stary jak świat:

http://www.rowerowy.bialystok.pl/index.php?id=art&art=664
do góry