Widok

klocki hamulcowe

Mam ostatnio taki problem - gdy wyjade i złapie mnie deszcz w drodze zdaża mi się czasem używac hamulców :) zostawiają one czarny ślad na obręczy co mam zrobić czy to wina obręczy aluminiowej czy klocków hamulcowych?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Klocków... po prostu rozpuszczają się;-)), ale to normalna rzecz. Jeśli planujesz dłuższą podróż w deszczu to radze zakupić specjalne klocki na mokre warunki, bo są one wtedy twardsze i nie ulegają "upłynnieniu";-)). Bo zwykłe klocki w czasie deszczu przy częstym uzywaniu można zupełnie zetrzeć do zera. Ta wersja na mokre warunki także nie zostawia aż takich śladów na obręczy.
Jeden facet chciał chyba zażartować sobie ze mnie i powiedział że to wina obręczy alumioniowej a nie koniecznie klocków - to alumionium ściera się na czarno hhe:)
He he...i miał rację.Weż kawałek papieru ściernego i przejedż po aluminium:czarny proszek.Gdy błoto wejdzie m.felgę a hamulec,to masz takie samo działanie.Pewnie jest coś takiego jak klocki na deszcz ale,jak wszystko co specjalne,kosztują specjalnie.Używaj zwykłych,tylko czyść je papierem albo pilnikiem(opiłki,piasek),a felgę wycieraj do czysta szmatką.Ma być działanie felga-klocek,a nie felga-piasek/woda-klocek.That's it,my friend.
Tak właśnie robie przecież syfu nie zostawiam, tylko najbardziej wkurza że specjalnie z powodu deszczu nawet takiego drobnego czy mokrej jezdni nie wyjeżdżam:(
Tak przy okazji to co ile tysięcy km powinno się wymieniać obręcz czy można na obręczy aluminowej przecjechać kilkadziesiąt tysięcy km?
Obręcze Dur - Aluminiowe są jeszcze produkowane i jakie są lepsze obręcze od aluminiowych?
Wybrałem się kiedyś na wyprawę z jednym maniakiemMiał gorala za 1000$,amor,nowa felga z powłoką ceramiczną za 2,5 stowy,a z przodu felga o przebiegu ponad 20000km(teren).I nagle,w samym środku Gor Fogarskich(pd.Karpaty):trzask prask.Najpierw pierdyknęła jedna felga(po prostu się rozleciała),a za chwilę ta stara-została przetarta klockiem ham.My w środku gor,zero cywilizacji,a przed nami jakieś 40(bez jaj)km zjazdu,do Curtea de Arges,czy jakoś tam.W każdym razie koleś musiał wypiąć tylny hamulec i na szczęście miał sandały z grubymi podeszwami,ktore stanowiły na tym odcinku jego głowny hamulec.Ja jechałem na używanej damce trekkingowej,mając z tyłu felgę Alesa kupioną za 15 zeta,i całą trasę przebyłem bez problemow;a bagażu miałem chyba więcej niż on.Nie ma reguły,ale w dłuższą trasę lepiej brać nowy sprzęt(koła,napęd).Aha,ten gość nigdy nie czyścił felg ani klockow;gdyby to robił,to pewnie pojeżdziłby sporo dłużej.
Z twojej wypowiedzi wynika że cena nie gra tutaj roli ale stan techniczny :)
i jest w tym racja niektórzy mówią że im bogatszy człowiek tym większy brudas i leniuch kto wie może to się potwierdza w niektórych przypadkach.
Iva zaloze sie ze to byl mavic 517? :D hehe
co do zywotnosci klackow to mysle ze zrobie jakis rekord :) tak sie sklada ze akurat hamulce w szosie to najgorszy komponent w moich rowerach - TIAGRA :) ale dbam o to odpowiednio, w roznym syfie i mnostwo razy w deszczu jezdzilem, w gorach itp i na dzien dziesiejszy przebig klockow to...39 500km :) i jeszcze nie zamierzam ich predko zmieniac :)
Jak ty to robisz?!;-) Ja w góralu mam klocki BBB (ten model za ok 45 zl) i po jednym sezonie są do wyrzucenia...

a na co do klocow to dla mnie rewelka jest Rithey BLUE (na jesien zima) i Ritchey RED na lato. Cena w miare umiarkowana ale super dzialaja (nie piszcza!), Mozna sobie zakupic jakies tanie uchwyty do okladzin (kuzwa, jak to nazwac...) i wymieniac same okladziny. Nie ma sie co deszczu bac nawet z czerwonymi riczejami ale na zime lepiej miec niebieskie bo w zimnie lepeij sie ta guma zachowuje :)
No tak Krzyżak mitoman :)
tak dbig, uwielbiam wymyslac historyjki rowerowe w kilku juz postach zadajac idiotyczne pytania dales dowod na to ze nie masz pojecia o tym i owym. a to ze hamulce maja taki przebieg nie znaczy ze przez 40tys klocki byly na obreczy...choc Ty pewnie tak myslisz nauczysz sie jezdzic i hamowac to sam sie przekonasz. Poza tym bierze sie rowniez pod uwage jakosc felgi i wage zawodnika, ale tego jak Ci ktos nie powie to tez pewnie nie bedziesz wiedzial...
Michu co do roweru mtb do klocki moga zejsc pod jednym wyscigu (tak bylo w elblagu w listopadzie 2000) choc teraz jezdze na ceramikach xtr i poki co mam je jakies 6tys km, ale udawalo mi sie uniknac zejebiscie blotnych wyscigow. W tarczowce natomiast klocki starczaly mi na jakies 6tys, ale na tarczy od swieta uzywalem tylnego hamulca (tylko w konkretnych miejscach na wyscigach)
heh nie pamietam juz kiedy jakies klocki kupowalem :)
Dobra zawsze masz racje :)

Inne tematy z forum Rowery

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

do góry