Widok

korba na 2 blaty a przekosy

Cześć,
Dotychczas jeżdziłem w konfiguracji 3x9. Starałem się nie przekaszać i używac powiedzmy takich konfiguracji :3x1-5; 2x3-7, 1x5-9.
teraz planuję przesiąść sie na 2 blaty z przodu. Czy tutaj również powinienem być tak ortodoksyjny i jeździć powiedzmy 2x1-6; i 1x4-9 czy mozna bardziej poszaleć i stosowac np. 2x1-7 i 1x3-9 czy wręcz na obu tarczach korby stosować cały zakres z tyłu.
z góry dzięki za odpowiedź .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To zależy od odsadzenia zębatek (najprościej pisząc - od odległości od rury podsiodłowej). Zmierz odległość od środka piasty tylnej (połowa szerokości między hakami tylnymi), do środka kasety (5-ta zębatka). Zmierz odległość od środka rury podsiodłowej (środka wg przekroju) do najbliższej zębatki (mniejszy blat) i dodaj do tego z pół cm. Jeżeli te odległości są równe (mniej więcej powinny być), to nie ma znaczenia, jak będziesz jeździł.
gix przesiąść się tzn? odkręcić małą zębatkę?
Oczywiscie nie odkęcić małęj zebatki tylko zmioenić na korbę dwublatową.
Moja sugestia dotyczyła właśnie takiej zmiany (z 3 na 2 blaty).
Pytanie tylko, czy bedzie to:
2x9 (tu z przekosami w zasadzie się nic nie zmienia bo korby sa te same co do 3x9 tylko bez najwiekszego blatu)
2x10 (tu w teorii z każdego blatu mozesz uzyć każdej koronki o ile starczy łańcucha lub wózek bedzie na tyle długi aby wybrac łańcuch)
a jaki suport jest?
zalezy od ramy, producenta oraz grupy osprzetu.
W shimano, chyba już od Deore w gore os jest zintegrowana z ramieniem korby.

Moim skromnym zdaniem jesli nie jeździ sie all mountain/enduro, nie ma sensu zmiany z 3x9 na 2x9.
Przy takiej zmianie przydałoby się także zmienic tylną przerzutke na wersje z średnim wozkiem, w 3x9 w 99% przypadków jest długi, który nie koniecznie wybierze łańcuch.
Im dłuższy wózek tym więcej łańcucha wybiera i obsłuży większą ilość kombinacji przełożeń.
To prawda, ale bedzie przy okazji latal jak pies w kolo... o to bardziej mi chodzilo z tym wybieraniem(a w zasadzie powinno byc napinaniem) - chyba że bedzie to type 2 lub shadow+
Generalnie do napedów 2xCokolwiek sredni wozek lepeij sie zprawdza

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

do góry