Widok

korba szosowa

Jakie obciążenie znosi korba szosowa Shimano 105 Biopace - SG (dwie tarcze 52 i 42 zęby)?
Ja mam niecałe 90kg wagi i 190 cm wzrostu, nie jestem pewien czy korba Shimano 105 jest przeznaczona do takich obciążeń.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jest przeznaczona
ta korba nie ma idealnego owalnego kształtu zastanawia mnie czy do dziewięciorzędowego przełożenia ona się nadaje gdzie jak wiadomo łańcuch jest węższy i ogniwa jego też mają inne rozmiary a może trzeba zastosowac do takiego przełożenia korbe Ultegra, Dur Ace lub Campagnolo?
biopace sie nie przyjal jak widzisz, wiec daruj sobie i zamontuj cos standardowego
Na razie nie stać mnie na zamontowanie czegoś "standartowego" a poza tym Biopace w moim rowerze ma ok. 1500km przebiegu nie jest to dużo jak na szosówke.
Mnie tylko interesowało czy do przełożeń dziewięciorzędowych Biopace się nadaje a jak nie to dlaczego, co w tych korbach złego łamały się czy łańcuch spadał?
Obecnie mam w rowerze kasete siedmiorzędową i drugie koło jeszcze które nie jest w rowerze ma kasete ośmiorzędową (do tego nie mam manetek).
> Biopace w moim rowerze ma ok. 1500km przebiegu nie
> jest to dużo jak na szosówke.

Biopace w 105'tce (rocznik koło 95) miał braty ze stali cr-mo. Od osoby która jeździła na czymś takim dużo (szosowiec) wiem ze przebieg rzędu 20 tys nie robił na nich większego wrażenia. (jak to określił - nie do zarżnięcia )
Sam tez taką mam ale ja mało jeżdżę więc mi wystarczy na pół życia ;)

> co w tych korbach
> złego łamały się czy łańcuch spadał?

za czasów kiedy jeszcze nie było spd a królowały noski była teoria, że zastosowanie "jajowatej" korby wyeliminuje martwy punkt obrotu. Stąd biopace pojawilo sie i w grupach szosowych (choćby wspomniana wyżej 105), czy górskich (exage). Niestety teoria nie potwierdziła się. Więc pomysł zarzucono. Dodatkowo ponoć jakies badania wskazały na niekorzystny wpływ zdrowotny jazdy na biopace ze względu na nierówny obrót. Tak jak Ty jeździsz czy ja nie ma to najmniejszego znaczenia.
(PS. przy "krzyżackich" przebiegach tez pewnie by to nie zaważyło na zdrowiu ;)

> Obecnie mam w rowerze kasete siedmiorzędową i drugie koło
> jeszcze które nie jest w rowerze ma kasete ośmiorzędową (do
> tego nie mam manetek).

mam z tyłu kasetę 7 z dołożoną największą ,ósmą zębatką .

pozdro
U mnie rower ma dwa lata więc nie wiem czy ta korba jest z zębatkami rocznik 95 a może i 2002?
Ja tak planuje zrobić że obecnie póki nie dokupie klamkomanetek będę jeżdżił na siedmiorzędowym przełożeniu, a drugie koło z ośmiorzędowym przełożeniem założe gdy dokupie sobie prawą klamkomanetke SORA 8x.
Tylko zastanawia mnie jedna rzecz gdy prawą manetke odinstaluje i zainstaluje w jej miejsce przelotke dla pancerza linki od prawej klamkomanetki to czy lewa manetka będzie się trzymać ramy - dokładniej czy mocowanie manetek na ramie jest od siebie zależne jedna trzyma się drugiej czy nie (jeszcze tego nie rozbierałem)?
dbig napisał(a):

> Tylko zastanawia mnie jedna rzecz gdy prawą manetke odinstaluje
> i zainstaluje w jej miejsce przelotke dla pancerza linki od
> prawej klamkomanetki to czy lewa manetka będzie się trzymać
> ramy - dokładniej czy mocowanie manetek na ramie jest od siebie
> zależne jedna trzyma się drugiej czy nie (jeszcze tego nie
> rozbierałem)?

ja tez nie zdjemowalem tego. kupiłem kiedys z ramą i tak jest ;)
wiem z tajnych zrodel ze w 2002 biopace nie bylo prodkukowane :D

Inne tematy z forum Rowery

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

do góry