Widok
Sami cie nie skierują, sam musisz się zapisać do lekarza medycyny pracy.Ja byłam na tej wizycie z wynikami kału i rentgenem płuc.Lekarz musi mieć te wyniki, żeby wraz ze swoimi badaniami( osłucha cie i zważy itp) móc zdecydować czy nadajesz się do pracy czy nie.Ważne jest mieć ze sobą książeczkę, którą można kupić w papierniczych.Lekarz robi ci wpis do niej i dodatkowo powinien ci dać dwa papiery- zaświadczenie i orzeczenie.
Oprócz trzech próbek kału Sanepid gdy jesteś po raz pierwszy wymaga próbki moczu (chyba) i aktualnego RTG płuc i klatki piersiowej. Aby zdobyć zaświadczenie o tym, że do danej pracy się nadajesz musisz sam się zarejestrować do lekarza medycyny pracy (niektóre poradnie przyjmują tylko do danych firm, z tego co pamiętam w Gdańsku jedynie WOMP i NZOZ REMED+LECTUS na Wałowej przyjmują też ogólnie). Koszt wizyty na Wałowej kosztował mnie rok temu 55 zł. RTG płuc i klatki można też zrobić na miejscu (parter). Na wizytę musisz przynieść ze sobą, oprócz DO i zdjęć RTG, także podpisaną książeczkę Sanepid dostępną w prawie każdym papierniczym.
Pani z UP łaski Ci nie zrobiła. Te próbówki i pojemnik na mocz można samemu dostać za grosze w każdej aptece. Ponadto polecam Wałową (rejestracja jest bez zarzutu jeśli chodzi o poziom kultury osobistej pracujących tam Pań - zawsze też któraś jeśli nie jest zajęta czym innym pomoże i rozwieje Twoje wątpliwości). Dobra rada - nie idź tam w tzw. godzinach szczytu tj. rano, ponieważ tworzy się tam długa kolejka ludzi starszych i nie tylko, którzy się rozpychają tworząc nerwową atmosferę. Żeby dojść do okienka czeka się nieraz godzinę. Rozpoczyna się tzw. młyn, który trwa w zależności od ilości osób 2-2,5 godziny. Wówczas Panie z rejestracji wpadają w stres, bo chcą jak najszybciej 'obsłużyć' jak największą liczbę pacjentów. Proponuję więc Ci być tam tuż po ok. 9.30 - raczej nie będziesz czekała w kolejce ustawiającej się ok. 6.20-30 rano przed przychodnią (przychodnia czynna jest od 07.00).