Widok
nie, trzeba zdelegalizować wszystkie religie, byłby święty nomen omen spokój
przynależność nie jest obowiązkowa. Ale dopóki 1. każdy pracujący MUSI płacić na ten kościół 2. rząd ustala prawo podług widzimisię nieżyciowej bandy gości w sukienkach, siłą rzeczy obowiązkowo każdy z nas należy do tej wspólnoty, czy się chce czy nie.
przynależność nie jest obowiązkowa. Ale dopóki 1. każdy pracujący MUSI płacić na ten kościół 2. rząd ustala prawo podług widzimisię nieżyciowej bandy gości w sukienkach, siłą rzeczy obowiązkowo każdy z nas należy do tej wspólnoty, czy się chce czy nie.
dajcie spokoj syrii. większe zagrozenie to katoliban z robiącym wode z mózgu pisem i klerem owladnietym wrogoscia i patologiami. do tego bandycia na drogach, także w baninie; przemoc psychiczna mizoginikow w domach i alkoholizm popijających ukradkiem po robocie. tu nie trzeba terrorystow, tu wystarczy kler i czysta (wóda)
taaa, bo dla was lewaki, to jak katol, to na bank chleje i żonę napierdziela, polecam z rozpędu barana w ścianę, może wam przejdzie, bo serio ocieracie się o palmę na rondzie de Gaula :D nie podoba się katotaliban - nie wchodzę w tematy o księżach, to takie proste dla normalnie myślących, niestety nie dla lewackich przygłupów którzy w każdym wątku informacyjnym muszą wcisnąć swoje pięć groszy o księżach pedofilach kasie i różnych innych bzdurach - idźcie się leczyć :P
dla mnie to jest niepojęte jak dorosły, myślący i inteligentny człowiek może słuchać jakichś gości w sukienkach którzy niczego o życiu nie wiedzą, a już na pewno niczego o tym o czym się najchętniej wypowiadają (seks, poczęcie, kobiety, dzieci)
i uznają ich za swoich przywódców duchowych
i myślą jak im się każe myśleć na kazaniu
ludzie, naprawdę nie macie swoich rozumków? czy może macie ale nie potraficie używać ? ;)))
nie wiem co to jest lewactwo, nie interesuję się polityką i bardzo mnie martwi że polityka oraz przedstawiciele jakichkolwiek religii interesują się mną ;)
pomyślunku trochę!
A do Syrii mnie nie wysyłajcie bo tam od religii nie ucieknę. Może Czechy, albo Islandia... tam mają gdzieś te bajki. Wyjechałbym sam już dawno ale mnie nie stać bo muszę płacić na kościół ;))
i uznają ich za swoich przywódców duchowych
i myślą jak im się każe myśleć na kazaniu
ludzie, naprawdę nie macie swoich rozumków? czy może macie ale nie potraficie używać ? ;)))
nie wiem co to jest lewactwo, nie interesuję się polityką i bardzo mnie martwi że polityka oraz przedstawiciele jakichkolwiek religii interesują się mną ;)
pomyślunku trochę!
A do Syrii mnie nie wysyłajcie bo tam od religii nie ucieknę. Może Czechy, albo Islandia... tam mają gdzieś te bajki. Wyjechałbym sam już dawno ale mnie nie stać bo muszę płacić na kościół ;))
oj kuleje czytanie ze zrozumieniem, kuleje :)
Gdyby temat księży i kościoła mnie nie dotyczył, czyli:
- nie musiałbym na kościół (jakikolwiek) i innych katechetów uczących dzieci o przebiegu aborcji płacić,
- kościół (jakikolwiek) byłby realnie oddzielony od władzy i ustawodastwa i nie miał żadnych szans na wpływanie na stanowione prawo
to ten temat omijałbym szerokim łukiem
a skoro dotyczy, to mam prawo się na ten temat wypowiadać i wyrażać swoje niezadowolenie oraz ubolewać nad stanem naszego społeczeństwa ;)
Gdyby temat księży i kościoła mnie nie dotyczył, czyli:
- nie musiałbym na kościół (jakikolwiek) i innych katechetów uczących dzieci o przebiegu aborcji płacić,
- kościół (jakikolwiek) byłby realnie oddzielony od władzy i ustawodastwa i nie miał żadnych szans na wpływanie na stanowione prawo
to ten temat omijałbym szerokim łukiem
a skoro dotyczy, to mam prawo się na ten temat wypowiadać i wyrażać swoje niezadowolenie oraz ubolewać nad stanem naszego społeczeństwa ;)
Poczytaj o funduszu kościelnym i dlaczego ta instytucja została powołana, będziesz wiedział za co komu i dlaczego płacisz, bo na razie generujesz sporo treści o g*wnianym znaczeniu. Wiesz może ile w ostatnich latach wynosiła szacunkowo składka na FK na głowę od obywatela Polskiego :) oczywiście NIE WIESZ :) ale katecheci uczący o aborcji (w ogóle co za bzdura) już się w twojej chorej z nienawiści główce uroili...
Typowe lewackie podejście g*wno wie, a najwięcej ma do powiedzenia w temacie, który go nie dotyczy - wierzę że są ludzie, dla których palma na rondzie de Gaula jest prawdziwa, tak jak te ogromne kwoty rocznego podatku oddawane przez KAŻDEGO obywatela na kościół - ty się do tych ułomnych umysłowo zaliczasz :)
I na sam koniec smaczek, tak samo płacisz za katechezę w szkole jak za naukę etyki, każdy ma co mu potrzeba, ja tez mogę wrzeszczeć że kasę daję aby twoje dzieci się etyki uczyły...
Typowe lewackie podejście g*wno wie, a najwięcej ma do powiedzenia w temacie, który go nie dotyczy - wierzę że są ludzie, dla których palma na rondzie de Gaula jest prawdziwa, tak jak te ogromne kwoty rocznego podatku oddawane przez KAŻDEGO obywatela na kościół - ty się do tych ułomnych umysłowo zaliczasz :)
I na sam koniec smaczek, tak samo płacisz za katechezę w szkole jak za naukę etyki, każdy ma co mu potrzeba, ja tez mogę wrzeszczeć że kasę daję aby twoje dzieci się etyki uczyły...
jakiej grupy społecznej? może wysnuwasz zbyt daleko idące wnioski lewaku? jak zwykle z resztą - moglibyście się odnieść do meritum, czyli tej ogromnej kasy którą ponoć dajecie na kościół katolicki z własnych kieszeni? ktoś z was wie ile to jest, czy tak sobie szczekacie? nie dam się zbić z tropu, było gadane o pieniądzach to dokończmy dyskusję kto ile daje i komu? może wreszcie przestaniecie liczyć cudze domniemane pieniądze :D
drogi rabusiu
ty to bierzesz za zamknięcie japy
ja to nazywam dbałością o własną higienę psychiczną i nie wchodzenie w jałową dyskusję z osobnikami, którym klapki na oczach nie pozwalają dostrzec nieco szerszej perspektywy. Dyskusja z wami nie ma najmniejszego sensu ponieważ nie jesteście w stanie zrozumieć w czym jest problem a swoją wizję świata i rzeczywistości przyjmujecie jako jedyną słuszną.
w związku z czym ŻADNE argumenty do was nie trafią, nawet jakby wyryć je na kamieniu i p#$#$@$lnąć nim was między oczy
pa
ty to bierzesz za zamknięcie japy
ja to nazywam dbałością o własną higienę psychiczną i nie wchodzenie w jałową dyskusję z osobnikami, którym klapki na oczach nie pozwalają dostrzec nieco szerszej perspektywy. Dyskusja z wami nie ma najmniejszego sensu ponieważ nie jesteście w stanie zrozumieć w czym jest problem a swoją wizję świata i rzeczywistości przyjmujecie jako jedyną słuszną.
w związku z czym ŻADNE argumenty do was nie trafią, nawet jakby wyryć je na kamieniu i p#$#$@$lnąć nim was między oczy
pa
A dowiem się w końcu ile na ten kościół przymusowo kasiory dajecie czy się nie dowiem? :D chyba się nie dowiem, bo ujadacie a g*wno wiecie :d to takie przewidywalne polecam wygolone serducha z każdej strony pustej głowy :P a w środku taka pustka aż wiater wyje :P z prawej wyborcza, z lewej tvn i powtarzanie jak megafon "księża pedofile, MOJA kasiora na kościół... etc" :) PRZYGŁUPY
Fundusz Kościelny to tylko niewielki ułamek daniny przekazywany w sposób bezpośredni. +księża na etatach +dotacje do 600 katolickich szkół +kapelani na etatach +dopłata do caritas
Razem 1,8mld
a ponad to składki ZUS i zdrowotne księży, emerytury i renty dla księży
+ darowizny majątkowe od gmin, dopłaty, umorzenia, odpisy, zwolnienia...
Razem 1,8mld
a ponad to składki ZUS i zdrowotne księży, emerytury i renty dla księży
widzisz, drogi :P, mi sie właśnie dlatego nie chce z tobą dyskutować bo twoje klapki na oczach nie pozwalają ci dostrzec całości. że kościół to nie tylko fundusz kościelny. Kościół jest dotowany POTĘŻNIE (kwoty w miliardach) z BUDŻETU PAŃSTWA i nikt tu nikogo nie pyta o zdanie. Nasze pieniądze zamiast na służbę zdrowia np i dotowanie na przykład leków na raka, idą np na nauczanie mitologii katolickiej w szkołach
kraj absurdu
kraj absurdu
,,Liczba podana przez ministerstwo zaplanowana na Fundusz Kościelny w 2015 r. to 118 mln zł.''............ Czyli każdy obywatel płaci ok 3.05 zł. rocznie na taki fundusz.
HAHAHA SERIO??? PODZIELMY PRZEZ 4 aby uzyskac liczbę PRACUJĄCYCH OBYWATELI i mamy CAŁE 12pln 20 gr na pracującego Polaka gdzie 2/3 deklaruje wyznanie KK - ale was okradają chamy, nawet na flaszkę Żytniej by nie starczyło (i to idzie na wszystkie wyznania te wasze 12 zyla, za to ze kiedyś państwo okradło kościoły pamiętajcie).
OK i dalej:
Cytując: "Obecnie Fundusz Kościelny działa na rzecz wszystkich Kościołów i innych związków wyznaniowych posiadających uregulowany status prawny w Rzeczypospolitej Polskiej (także tych, którym państwo niczego zabrać nie mogło, gdyż powstały po roku 1950). Według rejestru MSWiA jest ich ponad 160..."
Powołany jako REKOMPENSATA za dobra ziemskie odebrane kościołom :) podsumowując:
płacisz na WSZYSTKIE wyznania, REKOMPENSATĘ za to, że państwo zabrało KOŚCIOŁOM ich majątki ICH WŁASNOŚĆ...
"Nie licząc dobrowolnych datków na ,,tacę'', nie licząc sztywnych cen za śluby, pogrzeby, chrzty i inne ceremonie..."
Kluczowe jest słowo DOBROWOLNYCH, bo ateistom chyba nikt kasy na tace pogrzeby chrzty i śluby nie wyrywa, czy jak płacicie, bo musicie? Od tych kwot ponadto odprowadzane są normalne podatki :)
"Fundusz Kościelny to tylko niewielki ułamek daniny przekazywany w sposób bezpośredni.
+księża na etatach"
NAUCZYCIELE ETYKI NA ETATACH
"+dotacje do 600 katolickich szkół"
DOTACJE DO SZKÓŁ ŚWIECKICH (myślę że jest ich sporo więcej)
"+kapelani na etatach"
inne wyznania także mają kapelanów...
"+dopłata do caritas"
państwo dotuje również inne fundacje pośrednio, lub bezpośrednio
"Razem 1,8mld"
OLABOGA ile kasiory !!!!
"a ponad to składki ZUS i zdrowotne księży, emerytury i renty dla księży"
tym zajmuje się fundusz kościelny w przypadku księdza na etacie - 20% składki płaci sam zainteresowany ksiądz a 80% pokrywane jest z FK, a co to jest FK - patrz wyżej.
darowizny od gmin otrzymuje nie tylko kk, dopłaty również, umorzenia :) odpisy, zwolnienia, ludzie puknijcie się w te głupie głowy :)
Serio myśleliście, ze ten jadowity artykulik szechterków z Agory umknął mojej uwadze... jesteście zawsze krok za mną :D a ja jedno źródło przed wami :D bo tak się składa, że DEMOKRACJA, o którą wasi przedstawiciele z KOD tak zajadle walczą mając na uwadze jedynie własne dobro, to rządy WIĘKSZOŚCI, a żyjemy w katolickim kraju, czy wam się to podoba, czy nie - większość obywateli RP deklaruje przynależność do kk.
HAHAHA SERIO??? PODZIELMY PRZEZ 4 aby uzyskac liczbę PRACUJĄCYCH OBYWATELI i mamy CAŁE 12pln 20 gr na pracującego Polaka gdzie 2/3 deklaruje wyznanie KK - ale was okradają chamy, nawet na flaszkę Żytniej by nie starczyło (i to idzie na wszystkie wyznania te wasze 12 zyla, za to ze kiedyś państwo okradło kościoły pamiętajcie).
OK i dalej:
Cytując: "Obecnie Fundusz Kościelny działa na rzecz wszystkich Kościołów i innych związków wyznaniowych posiadających uregulowany status prawny w Rzeczypospolitej Polskiej (także tych, którym państwo niczego zabrać nie mogło, gdyż powstały po roku 1950). Według rejestru MSWiA jest ich ponad 160..."
Powołany jako REKOMPENSATA za dobra ziemskie odebrane kościołom :) podsumowując:
płacisz na WSZYSTKIE wyznania, REKOMPENSATĘ za to, że państwo zabrało KOŚCIOŁOM ich majątki ICH WŁASNOŚĆ...
"Nie licząc dobrowolnych datków na ,,tacę'', nie licząc sztywnych cen za śluby, pogrzeby, chrzty i inne ceremonie..."
Kluczowe jest słowo DOBROWOLNYCH, bo ateistom chyba nikt kasy na tace pogrzeby chrzty i śluby nie wyrywa, czy jak płacicie, bo musicie? Od tych kwot ponadto odprowadzane są normalne podatki :)
"Fundusz Kościelny to tylko niewielki ułamek daniny przekazywany w sposób bezpośredni.
+księża na etatach"
NAUCZYCIELE ETYKI NA ETATACH
"+dotacje do 600 katolickich szkół"
DOTACJE DO SZKÓŁ ŚWIECKICH (myślę że jest ich sporo więcej)
"+kapelani na etatach"
inne wyznania także mają kapelanów...
"+dopłata do caritas"
państwo dotuje również inne fundacje pośrednio, lub bezpośrednio
"Razem 1,8mld"
OLABOGA ile kasiory !!!!
"a ponad to składki ZUS i zdrowotne księży, emerytury i renty dla księży"
tym zajmuje się fundusz kościelny w przypadku księdza na etacie - 20% składki płaci sam zainteresowany ksiądz a 80% pokrywane jest z FK, a co to jest FK - patrz wyżej.
darowizny od gmin otrzymuje nie tylko kk, dopłaty również, umorzenia :) odpisy, zwolnienia, ludzie puknijcie się w te głupie głowy :)
Serio myśleliście, ze ten jadowity artykulik szechterków z Agory umknął mojej uwadze... jesteście zawsze krok za mną :D a ja jedno źródło przed wami :D bo tak się składa, że DEMOKRACJA, o którą wasi przedstawiciele z KOD tak zajadle walczą mając na uwadze jedynie własne dobro, to rządy WIĘKSZOŚCI, a żyjemy w katolickim kraju, czy wam się to podoba, czy nie - większość obywateli RP deklaruje przynależność do kk.