Widok

łańcuch 9s do kasety 10s

Co myślicie o takim połączeniu w rowerze szosowym, ma prawo to dobrze działać bez skakania, chrupania, zawijania się i szybszego zużywania - żywotność powinna być większa i cena niższa, bo łancuch 9s tańszy od 10s.
Czy ktoś takie coś testował?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
spróbuj spiąć łańcuch 9s spinką do łańcucha 10s... będziesz miał odpowiedz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
wiem, ale różnica w grubości jest nie wielka, pytanie czy nie za duża na poprawne działanie napędu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
kiedyś próbowałem spiąć 8s spinką od 9ki no i rzecz jasna nie udało się... dlatego mimo iż nie próbowałem tego o co pytasz to wydaje mi się że skoro do kaset 10s są dedykowane łańcuchy to należy się tego trzymać. Może ktoś przerabiał temat i się jeszcze wypowie. Pozdro!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Według mnie marne szanse a właściwie to ich nie ma ale wieczorem ciekawości mogę to sprawdzić i dam znać.
To, że żywotność będzie dłuższa to iluzja, przez jakiś czas używałem w rowerze mtb 10-biegowego łańcucha z kasetą 9-rzędową (działało bez problemu) i jakoś nie zauważyłem, żeby się szybciej zużywał. Generalnie to nie widzę, sensu w takim kombinowaniu, różnica w cenie nie jest chyba aż tak wielka ?
otóż jest różnica - łańcuch 10s shimano 105 to cenowo 2x łańcuchy 9s KMC ileś tam (bardzo dobry i żywotny odpowiednik HG73)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety jednak nie jestem w stanie tego sprawdzić. Łańcuchy w przełajówce mam dużo bardziej rozciągnięte niż te w góralu, nie mam więc odpowiedniego łańcucha na podmiankę.
sprobuj wybrac material z obu blaszek spinki oraz z ogniw pilnikiem, tak jak w temacie o kolkach przerzutki, moze da rade ;-)
tylko się nie zdziw jak trzaśnie
image

http://www.sprawnyrower.pl Wykonujemy również naprawy rolek, w sezonie zimowym nart i snowboardów

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hej,

nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że chyba Robert Banach stosował taki manewr przy swoim napędzie s**** XX. Myślę, że możesz go o to zapytać.

Zgodzę się, że łańcuchy do 10sp wyglądają raczej jak część biżuterii niż transmisja napędu rowerowego:)
robert stosowal lanuch shimano szosowy na 10 s w napedzie s****a

Inne tematy z forum Rowery

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

do góry