Widok

łańcuch...DA czy Ultegra?

Mogę mieć łańcuch DA na 10 ze spinką za 129pln lub Ultegrę na 10 za 65 pln. Czy DA będzie dwukrotnie trwalszy?
Nigdy nie jeżdziłem z DA, nie mam porównania ale spinka to wygoda.
Pozdrawiam , Marek .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jest zupełnie odwrotnie ;] da jest najmniej trwały ;) wiem, że garmin-chipotle m.in. z tego powodu jeździł na kasetach i łańcuchach 105 w zeszłym roku. I tak musieli gdzieś dodać pare g masy, bo ich rowery były zbyt lekkie, więc wsadzili trwalszy napęd.
Marcel skad to info?
Lobo zawsze mam dure i jest jak dla mnie bardzo zywotny, na dwoch lancuchach zrobisz lekko 25tys km
O, cześć Kuba, a jak widzisz DA ze spinką ? Wippermann nie zdał egzaminu, ich spinka bywała zawodna.
Pozdrawiam , Marek .
właśnie mechanik garmina tak twierdził. Jeśli chodzi o kasety to z tego co czytałem większość osób widzi różnice na korzyść ultegry w porównaniu z DA. Z łańcuchami jak jest pewnie trudniej powiedzieć, w szczególności jeśli mówimy o DA 7900 w porównaniu ze starszą Ultegrą.
Hm...myslałem że ubytek masy w DA nadrobili lepszym materiałem. Ale 105 jest chyba mniej trwały niż Ultegra, tak przynajmniej wynika z moich prób.
Pozdrawiam , Marek .
uzywam DA tylko ze spinkami, gdzy klasyczne piny sa upierdliwe w uzyciu. spinki connexa nigdy przez wiele tysiecy km mnie nie zawiodly, co sie Tobie z nimi dzialo?
Dura został odchudzony, stąd też taka różnica w cenie, do tej pory obydwa łańcuchy (DA, Ultegra) to było prawie to samo, jeśli nie to samo, teraz trzeba dopłacić za dodatkowe gramy

ja używałam od zawsze spinek s****a w góralu z łańcuchem xtr i jest cacy, teraz kupiłem sobie do szosy ale jeszcze nie testowałem
Raz podczas maratonu i raz ok 30 km od domu connexy się rozleciały, ale co ciekawe tylko w szosowym, w góralu nie było problemów.
Pozdrawiam , Marek .
tak dla porównania, oto rower Boonena z wczorajszego wyścigu P-R. Jak widać napęd 11s, ale zamiast łańcucha SR/Record jest Chorus - można zauważyć ten fakt, bo nie ma tutaj pustych w środku pinów, widocznie ten łańcuch Chorusa jest mocniejszy i wytrzyma 2kW Boonena na sprincie ;)

http://www.cyclingnews.com/photos/2009/tech/probikes/tom_boonen_specialized_roubaix_sl2_09/Boonen_Roubaix_SL2_PR_cassette.jpg
Temat akurat na moim topie, ponieważ mam napęd 105 i chce kupić łańcuch. Myślałem o ultegrze , ale te piny mnie denerwują, więc zastanawiam się nad ewentualna spinką lub dura ace ze spinką, tylko czy wart jest tej kasy. W poprzednim rowerze używałem łańcuch shimano i spinkę s****a i było bez zarzutu. Do szosy nie wiem jakiej użyć.
Wracamy do meritum. Przejechałem na łańcuchu DA 7900 ok 2000km
łancuch sprawuje sie dobrze ale spinka to bubel, wyciągneła się o około 0.5 mm, piny użyte w spince są bardzo miękkie, w rezultacie jest do wyrzucenia a pinu do DA 7900 - NIET !!! Słowem : mierda !
Pozdrawiam , Marek .
mam spinke s****'a w szosie i jest bdb (szt 10-11zł)
Gdzie w T-miescie dostanę spinkę s**** Power Lock na 10 rzędowy łańcuch ?
Pozdrawiam , Marek .
pewnie beda musieli zamowic, ale wybierz sie do cyklo, ja u nich kupowalem.
Byłem w Cyklo i kupiłem spinkę i piny. Łancuch DA ze spinką s****a działa bez zarzutu, spinka Shimanowska jest " przekombinowana " i bardzo nietrwała.
Pozdrawiam , Marek .
Na łańcuchu i kasecie Ultegry przejechałem ponad 6000 km, teraz wymienię to na łańcuch DA i kasetę Ultegrę... Zobaczymy ;)
ja na napedzie z dwoma lancuchami co 2 tys km robie lekko 20 tys

Inne tematy z forum Rowery

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

do góry