Widok

łańcuch s****

W wielu miejscach czytałem o wyższości osprzętu s**** nad SHIMANO, więc kiedy w sklepie podano mi łańcuch PC 38 (szukałem czegoś na ALIVIO), to pomyślałem: czemu nie?

Już po pierwszych 300 km zorientowałem się, że coś nie gra. Łańcuch szybko zaczął rdzewieć. Największe plamy rdzy pojawiają się na zewnątrz ogniw, choć ślady rdzy są też na wewnętrznych pierścieniach. Łańcuch konserwuję tak jak zawsze : czyszczę pędzelkiem w benzynie ekstrakcyjnej, dokładnie wycieram i nanoszę olej teflonowy FINISHLINEa. Łańcuch staram się czyścić tak często jak to tylko możliwe i do tej pory ten system był niezawodny. Zarówno łańcuchy UG SHIMANO(rower poprzedni) i KMC (dostałem do posiadanego aktualnie roweru) sprawowały się świetnie i bez problemu znosiły takie traktowanie odwdzięczając się płynnym i sprawnym działaniem. Używane były nawet podczas zimy i w narażone były na sól sypaną na drogi, jednak nieliczne plameczki rdzy (pojawiały się tylko na trzpieniach) znikały po przytarciu ich ręką!. PC 38 jednak rdzewieje coraz bardziej i nic na to nie mogę poradzić. Co ciekawe spinka z tego łańcucha wciąż wygląda jak nowa, więc wina leży po stronie materiału z jakiego jest wykonany ten łańcuch.

Deklaruję, że jest to ostatni produkt tej firmy (poza spinkami), który zakupiłem. Za 3zł więcej mogłem mieć porządny SHIMANOwski łańcuch, który na pewno zachowywał by się o wiele lepiej.

Może i popełniam jakiś błąd podczas konserwacji łańcucha, ale skoro SHIMANO i KMC pasowało takie traktowanie, to dlaczego nagle s**** tego nie lubi?

Boję się nadejścia jesiennych deszczy i pierwszego śniegu. Tego nie wytrzymam albo ja albo łańcuch...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

zardzewiały łańcuch

Początkowo UG50 i IG51 konserwowałem najlepiej jak umiałem.

Później zauważyłem, że jak smaruję dopiero gdy zaczyna piszczeć, to też dobrze działa. Rdzy nie zauważyłem. Natomiast s**** po lekkim deszczu zostawiony bez konserwacji wyglądał jak kupa przedwojennego żelastwa

PC591

PC591 - proszę o opinię ( porównanie z PC791 i PC991 ).
Kupiłem PC591, aby zastąpić ten co zardzewiał cały oprócz spinki.
Uwagi na temat konserwacji bardzo by mi się przydały :)

Errata

PC951 - proszę o opinię ( porównanie z PC971 i PC991 ).
Kupiłem PC951, aby zastąpić ten co zardzewiał cały oprócz
spinki.
Uwagi na temat konserwacji bardzo by mi się przydały :)
image

PS do erraty: zdjęcie

strona źródłowa zdjęcia
Jaki 38? to musi byc jakiś tani złom, a złom jak wiadomo rdzewieje :) a smarujesz pewnie jakimś "olejkiem uniwersalnym"? to jak to ma nie rdzewieć?

wszysko jedno jak się nazywa. Zapewniam że s****991, odrobinę konserwowany rdzewieje niezauważalnie :)
Jeśli przeczytasz dokładnie mojego posta, to znajdziesz tam odpowiedzi na twoje pytania, ale specjalnie dla Ciebie wypiszę je w punktach:

1) PC 38 - jedyne oznaczenia na pudełku jakie było.

2) smaruję olejem teflonowym firmy FINISHLINE - wierz mi, że jest to dobry produkt.

3) odnoście stwierdzenia, że tani - łańcuch był raptem 3zł tańsze od jego odpowiednika z firmy SHIMANO, więc skoro SHIMANOwski praktycznie nie rdzewieje, a o 3zł tańszy s**** łapie rdzę w tempie ekspresowym, to świadczy to wyjątkowo mocno na niekorzyść s****a.
:)) jak ja lubię te wypowiedzi ... nie fachowców
1.Zapewniam Cię ze odpowiednik innej firmy w tym sektorze cenowym tak samo rdzewieje, tylko widocznie inne było obciążenie korozyjne łańcucha.
2. Finish Line czerwony jest wyłącznie na SUCHE warunki, na mokre ta firma produkuje olej gęstszy z zieloną nakrętką, znacznie lepiej chroniący przed korozją.

W związku z powyzszym wypowiedzi użytkownika Mudia o rzekomej wyższości ... nad ... uważam za nieuzasadnione :)
diablo nie mądrkuj zielony to gęstszy czerwony bez teflonu, od cała filozofia, a i tak nie powinien rdzewieć. Ja ma w ... finisha bo uzywam rolfoffa i warunki mi obojetne
Diablo napiszę to jeszcze raz:

WSZYSTKIE ŁAŃCUCHY TRAKTOWAŁEM TAK SAMO. WSZYSTKIE JEŹDZIŁY W RÓŻNYCH WARUNKACH POGODOWYCH (SHIMANO W CIĘŻSZYCH). TYLKO s**** RDZEWIEJE.

Teraz rozumiesz sens mojej wypowiedzi?

Jeśli byle kałuża na drodze powoduje że łańcuch rdzewieje (powtórzę jeszcze raz: przy tej kałuży s**** rdzewieje a SHIMANO nie), to dla mnie ten łańcuch jest do d...

Przyznaję, że specjalistą nie jestem, ale nawet laik widzi, że jeśli z dwóch podobnych produktow, w podobnej cenie, o takim samym przeznaczeniu i podobnych warunakach użytkowania, jeden pracuje prawidłowo, a z drugim są problemy, to ten drugi jest do d... Proste?
I jeszcze w odpowiedzi na punkt 1) Na SHOMANO pojawiły się malutkie plamki rdzy ale:
- były malutkie
- były TYLKO na trzpieniach, a nie na "bocznych skrzydełkach" łańcucha
- zeszły po przetarciu palcem i nie pojawiły się podobnie
- pojawiły się tylko przez moją niefrasobliwość, która objawiła się tylko raz i na początku mojej zabawy z rowerami. Potem rdzy nie widziałem na oczy.
Słyszałem, że PC38 rzeczywiście jest kiepski. Ja jeżdżę na PC48, i nie mam zastrzeżeń. I nie rdzewieje. ;)
mudia ja też kiedyś postanowiłem wypróbować łańcuch s**** pc 38 i okazał się kichą. mało że szybko rdzewieje to jeszcze o wiele szybciej się wyciągał niż odpowiednik shimano czyli ig31. jedyne co dobre to spinki s****a, których używam z łańcuchami shimano i wszystko działa dobrze. Natomiast co do smarowania łańcucha to oba produkty finish line są dobre, ale zauważyłem , że pod wpływem tego z teflonem łańcuch jakby się wolniej zużywał tzn. mniej się wyciąga.
Ja od lat używam łańcucha tylko wyłącznie s****48 i nie widzę innego.

Na dwóch łańcuchach jeżdzę cały sezon robiąc 10 000km i nigdy mi łańcuch nie zardzewiał, ale dwa razy w miesiącu dokładnie go myję benzyną ekstrakcyjną i konserwuję.

PC 38 jest rzeczywiście do bani kiedyś taki kupiłem, bardzo szybko się zużył.

Nie wytrzymał nawet pół sezonu. Chciałem zaznaczyć, iż nie jeżdzę po szosie, tylko w warunkach terenowych, gdzie jest on mocno obiążony.
Mudia, s**** na ten łańcuch i następnym razem kup connexa 911 Ni. :D
Yary napisał(a):

> Mudia, s**** na ten łańcuch i następnym razem kup connexa 911

> Ni. :D

a ile on kosztuje? i czy będzie wspólpracował z kasetą s**** 5.0
conio 911 Ni to wydatek jedynie 299 zł, a współpracuje już np. z dziewięciorzędowym XT lub XTR.
również nie maiłem kasy kupiłem tego s****a pc-38 i dwa razy pękł a teraz jeszcze przy deszczach zaczął rdzewieć na potęge... wogóle jest beznadziejnie mięki jak tylko będe miał kase kupuje jakiś porządny
może nie do końca ten sam problem, ale ja tego s****a zerwałem dwa dni po założeniu. na singlu - nie wszedł na zębatkę prosto (linia łancucha czaswem mi się kosi jak krzywo koło założę) i zerwał się przy depnięciu spod świateł. Nawet zwazywszy, że to trochę moja wina to drugi dzień użytkowania (shimano ig 31 poszedł dopiero po roku) to zdecydowanie za wcześnie. Badziew słowem.
nazwa mowi sama za siebie :D
o widze ze ktos wykorzystal foto z mojej strony - nie wiem czym to bylo konserwowane;) (http://www.pg.gda.pl/~kursot/adam/rowery/2005/malbork2.10/slides/PICT9868.html). co do 48 to dodam, ze tez rdzewieje, moze nie tak jak to to cos na zdjeciu. 38 mi mniej rdzewial niz 48 ale to pewnie w wyniku waronkow uzytko0wania.
Wszyscy tak jedziecie na tego s****a, a ja od wielu lat jeżdżę na jego łańcuchach i naprawdę dobrze dają radę jeśli się o nie dba i nie udało mi się go jeszcze ani razu zerwać, w przeciwieństwie do Shimano. Aktualnie mam zrobionych ok. 8,5tyś km. na systemie z kasetą s**** 5.0, korbie Shimano Alivio(tylko środkowy blat zmieniony na Truvativa, a pozostałe mają zrobione 12tyś. km, ale przy zakupie kasety były regenerowane) i 3 łańcuchach s****a, dwa to PC-48 i jeden to PC-38. System ma się bardzo dobrze, nic nie skacze i myślę że do końca zimy na tym sprzęcie pociągnę.

Wcześniej zanim jeździłem na systemie z 3 łańcuchami zmienianymi co ok. 800km, miałem różne łańcuchy, i Shimano IG-51 i jesczez jakieś inne Shimanowskiem, oraz kilka s****a(łącznie z PC-38). Muszę powiedzieć że PC-38 nie zawiódł mnie ani razu, a porównując do Shimano wytrzymywał zawsze więcej. Shimano wytrzymywało max. 2-2,5tyś km. a PC-38 ok. 5tyś km.(mowa o systemach z jednym łańcuchem). Oczywiście trzeab o niego odpowednio dbać, bo nei jest to łańcuch niklowany czy w jakiś inny sposób zabezpieczony. Po prostu po powrocie z jazdy w deszczu lub śniegu, zanim wskoczy się samemu do wanny, trzeba łańcuch przetrzeć szmatką do sucha, a później nasmarować. Podsumowując, jestem zadowolony z s****a i jeżeli kiedykolwiek zmienię firmę łańcucha to napewno nie na Shimano.

pozdrawiam
Żywy

trudne słowa

żYwY napisał(a):

Po prostu po powrocie z jazdy
w deszczu lub śniegu, zanim wskoczy się samemu do wanny, trzeba
łańcuch przetrzeć szmatką do sucha, a później nasmarować.

tego właśnie się obawiałem.

IG51 nie jest tak wymagający :), osobiście testowałem go wiele razy w 2005 i nie zardzewiał mimo pozostawienia bez konserwacji po wycieczce.

Pozdrawiam.
Ja i moja Koza.
s**** napisał(a):

> żYwY napisał(a):

>

> Po prostu po powrocie z jazdy

> w deszczu lub śniegu, zanim wskoczy się samemu do wanny, trzeba

> łańcuch przetrzeć szmatką do sucha, a później nasmarować.

>

Ciach. A ja robię inaczej - kąpię się z łańcuchem. Pucuję go mydłem i szampionem, a potem suszę suszarką. Mój łańcuch kocha mnie za to, a ekstrakty z owoców, proretinol, prowitamina B5 i inne wynalazki w szampionach dodają mu witalności i zapobiegają rozciąganiu, kruchości, łamliwości i odbarwianiu po farbowaniu. Ciach.
Yary napisał(a):

>

:), :D

jesteś WIELKI !!!

od teraz już zawsze tak będę działał !!!

Ja i moje stadko łańcuchów na to zasługuje
Do chwili obecnej uzywalem s**** 48, 58, 68 i nie narzekalem

tylko jedyne co - to trzeba po jezdzie w mokrych i zimowych warunkach przetrzec naped sucha szmatka i wsio - posmarowac i tyle...

Teraz mam lancuch SHIMANO CN-HG73 (LX), ktory ze wzgledu na monogeniczny osprzet - samo Shimano - dziala swietnie - duzo szybciej i precyzyjniej niz s**** lacznie z kasetami s****'a 5.0

Ciezko powiedziec co jest lepsze - szczegolnie, ze sa roznice w cenie, lecz teraz juz raczej zostane przy tym samym producencie: manetki, przerzutki, korba/zebatki, lancuch i kaseta.

Inna kwestia - ze LX dziala naprawde dobrze :)

Zobaczymy z czasem - na razie na tym lancuchu zrobilem okolo 600 km i zmierzam kupic 2 kolejne + spinki s****a :)

Pozdrower!
Peter ::SK:: napisał(a):

> Inna kwestia - ze LX dziala naprawde dobrze :)

>

> Zobaczymy z czasem - na razie na tym lancuchu zrobilem okolo

> 600 km i zmierzam kupic 2 kolejne + spinki s****a :)

nie miałeś problemu ze spinkami przy 9rz? Próbowałem pożenić HG-70 (czyli 8-rz) ze spinką i niestety - łańcuch jest minimalnie za szeroki, podpiłowanie nic nie dało - musiałem zanabyć kolejny PC-48. Może dalsze pilowanie spinki by pomogło, ale pewnie odbije się to na jej wytrzymałości.

pozdr/Wojtek
wop napisał(a):

> Peter ::SK:: napisał(a):

>

> > Inna kwestia - ze LX dziala naprawde dobrze :)

> >

> > Zobaczymy z czasem - na razie na tym lancuchu zrobilem okolo

> > 600 km i zmierzam kupic 2 kolejne + spinki s****a :)

>

> nie miałeś problemu ze spinkami przy 9rz? Próbowałem pożenić

> HG-70 (czyli 8-rz) ze spinką i niestety - łańcuch jest

> minimalnie za szeroki, podpiłowanie nic nie dało - musiałem

> zanabyć kolejny PC-48. Może dalsze pilowanie spinki by pomogło,

> ale pewnie odbije się to na jej wytrzymałości.

>

> pozdr/Wojtek

Czesc Wojtek,

Tak jak pisalem, zamierzam kupic lancuchy i spinki. Nie probowalem jeszcze zenic Shimanko i s****a, jak sie nie uda to najwyzej zostane ze spinkami - i przydadza sie do rowerka, ktory zostawilem w PL - na lancuchach s****a i spinkach tez ;) a bede korzystac ze spinek Connexa itp... lub bede wypinac i wpinac ...

Co do nancuchow to plecam takie najtwardsze jakie mozesz.. dluzej naped Ci pozyje... no i szybciej bedzie Ci przezutka dzialac...

pozdrower

Peter
Peter ::SK:: napisał(a):

> Tak jak pisalem, zamierzam kupic lancuchy i spinki. Nie

> probowalem jeszcze zenic Shimanko i s****a, jak sie nie uda to

> najwyzej zostane ze spinkami - i przydadza sie do rowerka,

> ktory zostawilem w PL - na lancuchach s****a i spinkach tez ;) a

> bede korzystac ze spinek Connexa itp... lub bede wypinac i

> wpinac ...

ja już po pierwszym wpięciu/wypięciu przeprosilem się ze s****em...

Connex chyba nie jest tak przyjemny w użyciu. Ale jeśli używasz HG-73 i złota spinka s****a nie podpasuje, może będzie pasować szersza spinka od łańcuchów 8-rzędowych ;-)

> Co do nancuchow to plecam takie najtwardsze jakie mozesz..

> dluzej naped Ci pozyje... no i szybciej bedzie Ci przezutka

> dzialac...

Łańcuchów za twardych chyba do kasety 5.0 chyba nie opłaca się brać - miękkie toto i szybko się zajeżdża, ale alternatywy buraczano-rekreacyjnej dla 8rz z zębatką 32 nie ma (Alivio to też miękki szit, na dodatek 1.5x cięższy i bez możliwości rozkręcenia wszystkich zębatek, a stary XTR 12-32 jest lekko nieekonomiczny :-)

pozd/w.
Też jezdziłem na pc-38 ale na rdzewienie nie narzekałem bo łańcuch nieżle smarowałem, jednak jest to słaby łańcuch 1000-1200km i do wymiany.
Jest jeszcze wyzszy model pc-48 i dla bardziej zamożnych pc-58:)
Od kiedy przeszedłem z Shimano na s**** skończyły mi się problemy z wymianą całego napędu co sezon. Obecnie jezdżę na kasecie s**** 5.0 (8rz) i dwóch łańcuchach PC-58 i nic złego o nich nie mogę powiedzieć. Począwszy od maja 2005 po dzień dzisiejszy nadal jeżdżę i dopiero teraz zaczynam odczówać rwanie. Ale jakby nie patrzeć od momentu zakupu mam ok.11 tys km na koncie. Smaruję go dość regularnie Finishlinem (tym z nakrętką zieloną), a po jeździe w deszczu czy śniegu porządnie czyszczę. Co 500/600 km porównuję oba łańcuchy i nakładam ten krótszy.

Póki co służy mi to bardzo dobrze

PC59

PC59 zardzewiał, a to chyba to samo co PC58
Zakupiłem właśnie SHIMANO IG 51. Zobaczymy jak będzie się sprawował, choć muszę przyznać, że po cichu liczę na dobrą i bezawaryjną jazdę przez wiele kilometrów.

Dokładniej przyjrzałem się obu łańcuchom i wyraźnie widać różnicę w pokryciu "zewnętrznych skrzydełek". s**** ma jasno szare-matowe, a SHIMANO srebrne-błyszczące (podobnie jak KMC). Podejrzewam, że są pokryte niklem lub czymś innym, co w znacznym stopniu (bądź całkowicie) niweluje rdzewienie powierzchni.

Doszedłem także do wniosku, że skoro cały osprzęt mam alivio, to powinienem mieć też i łańcuch z tej grupy. Po zastanowieniu wydaje mi się to całkiem logiczne.

s**** ląduje na półce i baz wyraźnej konieczności postaram się do niego nie wracać. Zkanibalizowałem z niego tylko spinkę, którą przełożyłem do IG.
mudia napisał(a):

> Zakupiłem właśnie SHIMANO IG 51. Zobaczymy jak będzie się

> sprawował, choć muszę przyznać, że po cichu

dobrze by było, żeby po cichu się sprawował, bez terkotania i zgrzytów.

> Dokładniej przyjrzałem się obu łańcuchom i wyraźnie widać

> różnicę w pokryciu "zewnętrznych skrzydełek". s**** ma jasno

> szare-matowe, a SHIMANO srebrne-błyszczące (podobnie jak KMC).

> Podejrzewam, że są pokryte niklem lub czymś innym, co w

> znacznym stopniu (bądź całkowicie) niweluje rdzewienie

> powierzchni.

platyną może...

> Doszedłem także do wniosku, że skoro cały osprzęt mam alivio,

> to powinienem mieć też i łańcuch z tej grupy. Po zastanowieniu

> wydaje mi się to całkiem logiczne.

dlaczego?

> s**** ląduje na półce i baz wyraźnej konieczności postaram się

> do niego nie wracać. Zkanibalizowałem z niego tylko spinkę,

> którą przełożyłem do IG.

w takiej sytuacji łańcuch shimano może być nieco spięty...

pozdro i udanej expoitacji,

Yary
Yary napisał(a):

> platyną może...

Mam nadzieję, że nie. Im cenniejszy rower, tym więcej jest na niego amatorów.

> dlaczego?

Takie dziwne przeczucie. Pewnie zupełnie nieuzasadnione (W końcu części tej samej "rodziny" są jak ludzie, strasznie się na siebie obrażają. Powszechnie wiadomo, że z rodziną to "najlepiej na obrazku"), ale taki już jestem. Naiwny i łatwowierny.

> w takiej sytuacji łańcuch shimano może być nieco spięty...

rodzie dziś z nim mały wypadzik na północ, to może się trochę zrelaksuje :)
mudia napisał(a):

> rodzie dziś z nim mały wypadzik na północ, to może się trochę
> zrelaksuje :)

he he, rozepnie się i będzie się wylegiwał na plaży albo w lesie.
Wszyscy wiemy, że wyciągnięty łańcuch rozwala resztę napędu. Ale to, że jakiś rdzewieje, może świadczyć głównie o stali węglowej (nie stopowej) użytej do wykonania. Taka stal rdzewieje, bo nie ma chromu czy niklu w swoim składzie, ale dobrze się hartuje. Więc jest twarda i mało ścieralna. Jeżeli po wierzchu rdzewieje, to szmatka z czymkolwiek (niekoniecznie Finish Line) temat załatwia. Pic polega na myciu łańcucha, dotarciem do wnętrza, do brudu pod tulejkami sworzni. Nie chwaląc się wykonałem urządzenie bardzo do tego skuteczne. Mogę zainteresowanym dać opis i fotki.
co do s****a to dzis pc59 podczas ruszania spod swiatel sie urwal :P a mial dopiero przejechane 100km w tym 20 na BT zalozylem kolejna spinke (chyba caly lancuch bede miec ze spinek niedlugo :P) i smiga dalej...

zardzewiał

PC59 zardzewiał, ale działał i może to jego zaleta, bo IG51 nie rdzewieje, ale ...
Ja jestem chyba cienias bo jeszcze żadnego nie zerwałem ? :( łańcucha !
kello napisał(a):

> chyba caly lancuch bede miec ze
> spinek niedlugo

taaaa, to jest dobry pomysł... do czyszczenia mógłbyś go rozbierać i płukać na druślagu. :D :D :D Tylko czy to byłby jeszcze łańcuch? Raczej spińcuch. :D

Inne tematy z forum Rowery

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

do góry