Widok
lekarz uprawniony do badań kierowców
Dzień dobry.
Szukam lekarza w trójmieście który ma uprawnienia do badań kierowców. I nie jest uprzedzony do cukrzyków.
Jestem na pompie insulinowej (wyrównana cukrzyca).
Lekarz w Gdyni stwierdził, że wypisze mi pozwolenie ale tylko na rok.
Bo jeszcze 40 lat temu cukrzyk nie mógł w ogóle prowadzić samochodu.
Z informacji jakie znalazłam w internecie lekarz może wystawić zaświadczenie na max 5 lat w przypadku cukrzyka który bierze insulinę.
Czy ktoś poleci lekarza który takie zaświadczenie wypisze na 3-5?
Z góry dziękuję za pomoc. ;)
Szukam lekarza w trójmieście który ma uprawnienia do badań kierowców. I nie jest uprzedzony do cukrzyków.
Jestem na pompie insulinowej (wyrównana cukrzyca).
Lekarz w Gdyni stwierdził, że wypisze mi pozwolenie ale tylko na rok.
Bo jeszcze 40 lat temu cukrzyk nie mógł w ogóle prowadzić samochodu.
Z informacji jakie znalazłam w internecie lekarz może wystawić zaświadczenie na max 5 lat w przypadku cukrzyka który bierze insulinę.
Czy ktoś poleci lekarza który takie zaświadczenie wypisze na 3-5?
Z góry dziękuję za pomoc. ;)
-ciezko bedzie...
"Cukrzyca
Osoby, które chorują na cukrzycę mogą ubiegać się o wydanie prawa jazdy, jednak muszą spełnić szereg warunków:
osoba taka musi przeprowadzać regularne kontrolne badania lekarskie, właściwych dla każdego przypadku (okres między badaniami nie dłuższy niż 5 lat);
musi wykazać pełną świadomość ryzyka hipoglikemii, w szczególności zagrożenia utratą przytomności;
sprawowania odpowiedniej kontroli nad przebiegiem choroby (regularne monitorowanie stężenia glukozy we krwi );
przedstawienia opinii specjalisty diabetologa (w przypadku insulinoterapii)."
"Cukrzyca
Osoby, które chorują na cukrzycę mogą ubiegać się o wydanie prawa jazdy, jednak muszą spełnić szereg warunków:
osoba taka musi przeprowadzać regularne kontrolne badania lekarskie, właściwych dla każdego przypadku (okres między badaniami nie dłuższy niż 5 lat);
musi wykazać pełną świadomość ryzyka hipoglikemii, w szczególności zagrożenia utratą przytomności;
sprawowania odpowiedniej kontroli nad przebiegiem choroby (regularne monitorowanie stężenia glukozy we krwi );
przedstawienia opinii specjalisty diabetologa (w przypadku insulinoterapii)."