Widok
Reeweelacja Absolutnal
Polecam absolutnie film Sponsoring, to chyba najlepszy i bardzo poruszający film, jaki obejrzałem w tym roku.
I to nie ze względu na odważne sceny erotyczne, które oczywiście ważne dla przekazu filmu, ale nie są dominujące.
Przede wszystkim poruszone są tematy tabu, o których wszyscy wiemy, że są, a nikt głośno o nich nie powie.
Wiemy, że ludzie mają pragnienia erotyczne, które chcą realizować, bez których są nieszczęśliwi, a nie chcą lub nie mogą ich realizować w stałych związkach. Zaspakajają je przy pomocy "sponsorowanych", akurat w tym filmie dziewczyn, ale myślę, że rzecz dotyczy obu płci.
Kapitalna gra głównych bohaterek, szczególnie Joanny Kulig, której krytyka wróży wielką przyszłość i Juliette Binoche, w rewelacyjnej formie, a scena orgazmu podczas onanizmu realistycznie przejmująca.
Jeżeli dodamy do tego cudowną i zapadającą w duszę muzykę, precyzyjne i wyrafinowane zdjęcia, subtelnie prowadzoną i kierowaną na szczegóły kamerę, to naprawdę reżyserka Małgorzata Szumowska popełniła mistrzowski film.
Aaaabsolutnie do obejrzenia
I to nie ze względu na odważne sceny erotyczne, które oczywiście ważne dla przekazu filmu, ale nie są dominujące.
Przede wszystkim poruszone są tematy tabu, o których wszyscy wiemy, że są, a nikt głośno o nich nie powie.
Wiemy, że ludzie mają pragnienia erotyczne, które chcą realizować, bez których są nieszczęśliwi, a nie chcą lub nie mogą ich realizować w stałych związkach. Zaspakajają je przy pomocy "sponsorowanych", akurat w tym filmie dziewczyn, ale myślę, że rzecz dotyczy obu płci.
Kapitalna gra głównych bohaterek, szczególnie Joanny Kulig, której krytyka wróży wielką przyszłość i Juliette Binoche, w rewelacyjnej formie, a scena orgazmu podczas onanizmu realistycznie przejmująca.
Jeżeli dodamy do tego cudowną i zapadającą w duszę muzykę, precyzyjne i wyrafinowane zdjęcia, subtelnie prowadzoną i kierowaną na szczegóły kamerę, to naprawdę reżyserka Małgorzata Szumowska popełniła mistrzowski film.
Aaaabsolutnie do obejrzenia
całkowicie się zgadzam - film porusza bardzo ważne kwestie dzisiejszego życia, o których się nie mówi. Wszyscy wolą udawać, że ich nie ma. Świetnie, że film jest międzynarodowej produkcji - podkreśla uniwersalność problemów.
Film warty polecenia, niestety większość widowni nie była dostatecznie dojrzała do takiego typu filmu.
Film warty polecenia, niestety większość widowni nie była dostatecznie dojrzała do takiego typu filmu.
Zastanawiam się, dlaczego opinie są tak skrajne. Nie ma opini pośrednich.
Osobiście estem zachwycona tym filmem, a tutaj czytam opinie innych, że film jest nudny, że wychodzą w środku seansu. Ja po wczorajszym seansie do teraz przeżywam ten film, myślę o ludzkich motywach w działaniu, o pragnieniach, o granicach które można przekraczać w dążeniu do "lepszego". Grą aktorek jestem porażona, były wspaniałe. Nie każda aktorka zagrałaby takie sceny, myślę, że zarówno dla Binoche jak i dla młodych aktorek było to ogromne wyzwanie. Gratuluję odwagi.
Piszę to z perspektywy kobiety przed trzydziestką. I polecam ten film osobom dojrzałym społecznie, zdolnych do empatii i refleksji.
Osobiście estem zachwycona tym filmem, a tutaj czytam opinie innych, że film jest nudny, że wychodzą w środku seansu. Ja po wczorajszym seansie do teraz przeżywam ten film, myślę o ludzkich motywach w działaniu, o pragnieniach, o granicach które można przekraczać w dążeniu do "lepszego". Grą aktorek jestem porażona, były wspaniałe. Nie każda aktorka zagrałaby takie sceny, myślę, że zarówno dla Binoche jak i dla młodych aktorek było to ogromne wyzwanie. Gratuluję odwagi.
Piszę to z perspektywy kobiety przed trzydziestką. I polecam ten film osobom dojrzałym społecznie, zdolnych do empatii i refleksji.
Beznadzieja
Wiadomo reklama jest dźwignią handlu i w tym wypadku zadziałały nazwiska Juliette Binoche, Krystyna Janda i Andrzej Chyra. Poza Francuską polskie sławy popisały się 5-minutowymi scenkami. Film nie odzwierciedla nawet w kilkunastu procentach tego tytułowego procederu. Każdy spodziewał się rozwinięcia akcji, a tu nuda, flegma i brak tempa. Wielkie wyzwanie, ale efekt mizerny. Ja nie polecam, a wręcz odradzam.
Zgadzam sie z większością komętarzy...zasnąłem przed polową filmu. To, że połowa widzów zasypia, albo wychodzi to nie oznacza, że nie widzi albo nie rozumie problemu tego filmu. Bardzo płytki film, zero akcji. Zamiast przyciagnać uwage to odstrasza. Film skopany jak tylko jest to możliwe. A co do scen erotycznych to także wielkie nie porozumienie nawet dla osób, które przyszły tylko z tego powodu go obejrzeć. W necie najgorsze filmiki mają o wiele wiecej akcji! Jeśli ktoś twierdzi, że można mieć jakiekolwiek przemyslenia po tym filmie to jest taką samą pomyłką jak ten cały film.
Żadna rewelacja, ale warto zobaczyć
Treść: o czym marzą męższyżni. Bo dla tych dziewczyn to kwestia ekonomiczna a nie marzeń . Binoche dobra aktorsko, ale jakaś taka nieświeża, zaniedbana, wychudzona, wlosy wymagające pilnie umycia. Mnie jakoś nie pasowała do tych erotycznych niepokojów. W tle nieco realiów z życia w Paryżu. Mocne sceny uzasadnione treścią filmu , ale wmontowane trochę na zasadzie "massa tabulette" - wypełniacza czasu. Obecność Chyry i Jandy w epizodzikach po prostu kompromitująca.
Dziwi mnie taka ilość negatywnych, agresywnych opinii. Trochę to wygląda na zorganizowaną akcję świętoszków. A tym którym przeszkadzały w kinie głupie śmiechy, komentarze, wychodzenie , polecam kina studyjne .
Dziwi mnie taka ilość negatywnych, agresywnych opinii. Trochę to wygląda na zorganizowaną akcję świętoszków. A tym którym przeszkadzały w kinie głupie śmiechy, komentarze, wychodzenie , polecam kina studyjne .
nie nie nie
Film jest pseudoartystycznym bełkotem, deprecjonujący muzykę Beethovena- szkoda, że nieżyjący kompozytorzy nie mają wpływu jak zostają użyte ich dzieła. B.płytki, reżyserka niestety słabo poprowadziła aktorów i nawet tak utalentowana Kulig wypadła przeciętnie, a Chyra myślę, że palił się ze wstydu jak oglądał się na ekranie(szczególnie scena przy stole). Filmem zachwycać się będzie większość panienek, ale kobiety dojrzałe nie będą zadowolone..
świetny
super, dość mocne erotyczne sceny ale w temacie super oddają przedstawiony problem, odbywają się one w czystych i jasnym wnętrzach i dzieki temu nie budzą odrazy, świetnie zagrany, rola Juliette Binoche rewelacyjna, obejrzałam go na jednym wdechu. warto zobaczyć bardzo dobre kino.