Widok

nnt. kilka pytań dot. KOTÓW

POWOLI dojrzewam do tego, by powaznie pomyslec o wzieciu kota. Planuję ciążę, wiec raczej wolalabym z hodowli (np. syberyjskiego, ragdolla, albo norweskiego) ze względu na to, zeby nie bylo problemow z toksoplazmozą (miałam stycznosc, wszystko w porządku), choc dachowca nie wykluczam.
Mam psa, około 2-letniego, ktory muchy nie skrzywdzi i jest strasznym przylepą. Kota by zaakceptował bez przeszkód.

Tylko ze ja nigdy nie mając kota, niewiele wiem o jego utrzymaniu w domu. Z góry mi głupio za niektóre dziwne pytania. Pomóżcie:

- czy wszystkie małe koty skacza po firankach i rzeźbią pazurami w meblach? (za firanki dostalo by mi sie strasznie)
- czy lepiej wziąć kotkę, czy kocura (planuję sterylizację), czy np kocur nie lałby po pysku mojego psa i co z tym znaczeniem terenu
- czy to prawda, ze kocury wolą obrać za przewodnika kobiety, a kotki facetów, czy po prostu osobę z silniejszym charakterem
- czy wiekszosc kotow jest wypuszczana z mieszkań (mieszkam w domku i kot łatwo moglby uciec i przepaść, tego sie obawiam a przeciez w lecie nie chcialabym się barykadować)
- czy wszystkie koty gubią sierść
- czy istnieje cos takiego jak hotel dla kotow, na wypadek krotkiego wyjazdu
- jaki bylby najlepszy koci wiek na wziecie kota, tak, by korzystał z kuwety i wyrósł z fruwania po scianach
- co, gdy wysterylizowany kot lub kotka czuje drugiego z rują na dworzu, czy tez dostaje szalu i wyje po nocach, czy raczej jest spokoj
- co z ewentualnymi pchlami- jak sie ich pozbyc, bo przeciez kąpać nie wolno (?)

Na razie nie spieszą sie z wzieciem kota, nie wiem do konca, czy finalnie się zdecyduję.

A to nasz Kaj, ktorego wzielismy rok temu ze schroniska w Sopocie. Jest przeukochany i w domu pełni rolę prezesa:

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Royal Canin oczywiście ma w swoim asortymencie pokarm dla kastratów .
To w ogóle najlepsza karma!!
Również IAMS, Nutro Choice (super karma, droga ale wspaniała) i Profilium.

ja również daję mojemu kotkowi karmę Royal tylko że Urinal, dostępna tylko u weterynarza, bardzo polecam :)
Polcia kocia-mama

Urinal - mocz po nim tak nie trąci? Ile on kosztuje? I czy to sucha karma czy mokra?

Urinal to karma dla kotów wykastrowanych ;)

ROYAL URINARY to sucha karma, moczu w ogóle nie czuć, przy okazji leczy nerki i utrzymuje je w dobrej formie, 1 kg kosztuje 20zł, (na wagę u weterynarza) gotowe paczki są droższe, nie u każdego weterynarza chcą sprzedawać na wagę
tu można poczytać więcej informacji na temat tej karmy http://www.krakvet.pl/royal-canin-urinary-p-885.html

to i tak tanio , bo za 400 g w paczce płacę 15 zł....
Polcia a gdzie Ty kupujesz ten pokarm? U jakiego weterynarza?

masz rację, pomyłka 700g kosztuje 20 zł

Tutaj:
Amicis Lecznica Weterynaryjna lek. wet. Z. Zalewski i W. Ulewicz s.c.
adres: Gdańsk, Elbląska 65 tel:(0 58) 301-91-43 i ogólnie tego weterynarza bardzo polecam
w tej samej cenie jest też tutaj: Gabinet Weterynaryjny Lekarz Weterynarii Irena Eżlakowska adres: 80-809 Gdańsk, Cieszyńskiego 36/58b tel:(0 58) 300-46-26, ale tutaj kupuję tylko karmę i weterynarza nie polecam.

Juz od dawna mam mojego kocura, no dobra, jakieś 4 miesiace i znam odpowiedzi na te pytania :) Prawie jak z dzieckiem, przychodzi samo ;)))

- czy wszystkie małe koty skacza po firankach i rzeźbią pazurami w meblach? (za firanki dostalo by mi sie strasznie)
* Moj kocur nie skacze, wiec nie wszystkie

- czy lepiej wziąć kotkę, czy kocura (planuję sterylizację), czy np kocur nie lałby po pysku mojego psa i co z tym znaczeniem terenu
* Wzielam kocura, bo podobno jest bardziej misiowaty i w moim przypadku dziala, tuli sie strasznie i robi za etatowego przytulaka. Jajeczka miesiac temu obciete po 4-dniowym znaczeniu terenu i w zwiazku z szybka reakcja- zapomnial o tym juz pare dni po.

- czy to prawda, ze kocury wolą obrać za przewodnika kobiety, a kotki facetów, czy po prostu osobę z silniejszym charakterem
* Tak mi powiedziala jedna hodowczyni, przemila z reszta i nie mam doswiadczen z kotkami. Kocur wybral mnie :)

- czy wiekszosc kotow jest wypuszczana z mieszkań (mieszkam w domku i kot łatwo moglby uciec i przepaść, tego sie obawiam a przeciez w lecie nie chcialabym się barykadować)
* Nie jest wypuszczany, kupilam wielki kojec dla psa (dł 3 m) i bedzie latem stal w ogrodku z kotem w srodku.

- czy wszystkie koty gubią sierść
* Moj gubi jak diabli, bo jest pol-dlugowlosy a wlasnie idzie wiosna

- czy istnieje cos takiego jak hotel dla kotow, na wypadek krotkiego wyjazdu
* w razie wyjazdu biore ze sobą

- jaki bylby najlepszy koci wiek na wziecie kota, tak, by korzystał z kuwety i wyrósł z fruwania po scianach
* odpowiedzialny hodowca wydaje kociaga w wieku 12 tygodni i jest on juz nauczony korzystanie z kuwety

- co, gdy wysterylizowany kot lub kotka czuje drugiego z rują na dworzu, czy tez dostaje szalu i wyje po nocach, czy raczej jest spokoj
* Jajeczka obciete wiec jest calkowity spokoj

- co z ewentualnymi pchlami- jak sie ich pozbyc, bo przeciez kąpać nie wolno (?)
* o matko... sa spraye, prac wolno, problemu nie mialam

W kazdym razie jestem szczesliwa posiadaczka ragdolla, najspokojniejszego kota na swiecie, ktory ma niecodzienne upodobania jesli chodzi o wybor miejsc do lezenia:

Tak sypia Harley

image

image
Alez urocze :))))
Myślałam że tylko moje koty lubią spać na suszarce do ubrań. A tu proszę, uroczy futrzak... Czasem tak się biją o miejsce że przewrócą całą suszarkę z mokrym jeszcze praniem.
ale fajne forum o kitkach, ja również należę do grona szczęśliwych posiadaczy tego cudnego zwierza :)))
poniżej moja kocia córeczka Bunia - 11 m-cy

image

image

image
image

image
image
z powodu smierci wlascicielki, sa do wzięcia 3 letnie kocury: pers i norweski.
Sprawa pilna, bo inaczej koty ląduja w schronisku
Powiem tak ja jestem totalna kociara,uwielbiam koty doslownie wszystkie...na twoim miejscu po pierwsze braalbym z hodowli(oczywiscie sa drozsze niz europejskie).My mamy Maine Coona(to takie koto-psy,witaja sie jak wracamy po pracy i przynajmniej nasza nie lata po firanach tylko generalnie swiruje). Z tego co wiem to ich wlosie nie uczula natomiast przezokresem wiosennym po calym mieszkaniu lata zrzucana siersc.My tez mieszkamy w domku i pozwalamy wychodzic jej tylko na balkonik:) generalnie polecam te koty,sa naprawde fantastyczne
Co prawda Asinek już wsyztsko wie - ale ja się tez pochwalę naszymi kociakami:) Mam dwa kocury dachowce - są przecudne, przekochane i w ogóle naj naj!!! Jak wracamy z pracy - koty po krokach poznają, że wracamy, czekają na nas prz drzwiach a potem ocieraja się o nogi i uderzają czółkami:)
Przychodzą na wyciągnięcie ręki, tula się i mruczą... i cwaniaki zajmuja najlepsze miejsca w łózku:)
A na dwór do ogródka naszego chodzą - i w cogóe nie uciekają, bawią się swoimi zabawkami, wszytskimi robaczkami, muszkami ect - no i zupełnie nie zwracają uwagi na meble, firmany, kanapy - więc wszystko mamy cale:):)
image
Po 11.07.2009 sprzedam białą suknię Alter Diagonal 835 (rozmiar 34/36, wzrost 165 cm)
Ragdollek cuuuuuudo... mam nadzieje, że kiedyś będę miała takiego (na razie jego cena powala mnie na kolana).

Mam dachowca i też nie mam żadnych problemów. Z początku dobierał się do kanapy, ale po postawieniu drapaka już jej nie rusza. Po firankach nie skacze... dostał dwa razy wodą jeszcze jako kilkutygodniowo kociątko i jest spokój. Nie drapie, nie gryzie trochę w zabawie podgryza ale mu to mija jak na rocznego kota przystalo-uspokaja się. Miziak niesamowity, przybiega na przywitanie, podaje łapkę, siada na komendę i nie tylko... załapał, że jak usiądzie i poda łapę dostanie coś do jedzenia więc już nawet prosić nie trzeba :-))) Nazywamy go kotopies :-)) Dzieci nie mam, ale siostrzeńca 3letniego nie rusza, mimo, że dziecko go ciąga za sierść, ogon i za co się da - leży i tyle, ma duuuużą cierpliwość :-))
Wniosek... wszystko zależy od kota i jego charakteru. Biorąc ragdolla ma się pewność, że będzie pozbawiony agresji... a z dachowcem to jak się trafi, chyba że weźmie się rocznego kota, który ma ukształtowany charakter i wiadomo jaki jest w momencie jego adopcji. W przypadku dachowych kociaków nie wiadomo co z nich wyrośnie, pewne cechy da się ukształtować, ale nie wszystkie... tak czy siak jak ma się małego kota częste napady szalonki i śmigania po mieszkaniu trzeba przetrwać :-))
A to moje kociaki
image
image

Obydwa znalezione jeden w wieku 6 miesięcy drugi 2 tygodni (!!!)
cudne :)

Inne tematy z forum Inne

Najlepsza karma dla kota (6 odpowiedzi)

Mam kotkę od roku i zdarza się, że czasem wymiotuje po karmie mokrej. Weterynarz nic mądrego nie...

Jak otworzyć sklep internetowy (85 odpowiedzi)

Przymierzam sie nad otwarciem własnego sklepu internetowego. Mianowicie do tej pory sprzedawałam...

do góry