Widok

po czym poznać że trzeba wymienić łańcuch ??

Po czym poznać, że trzeba wymienić łańcuch ?? na co zwrócić uwagę przy zakupie i montarzu nowego łańcucha ??

ps. pytałem w serwisach i sklepach rowerowych. Jedni mówią że nie warto zmieniać samego łańcucha tylko cały napęd tzn kasetę, piastę itp. Co o tym myślicie ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i rady :) wczoraj zawiozłem rower do serwisu CycloSport na Chwaszczynie. Zakładam Kasete s**** 9.0 , łańcuch Sachs PC53, korbę Sugino (44) przy okazji zmieniłem przednią przerzutkę na XT :) Mam nadzieje że na tym osprzęcie przejade więcej niż 5000km. Mam tylko wątpliwości co do korby bo Sugino to jakaś mało mi znana firma ale jakościowo ponoć lepsza od Nexsave. Jeszcze raz dzieki!!!!!
wredny napisał(a):

> Po czym poznać, że trzeba wymienić łańcuch ?? na co zwrócić
> uwagę przy zakupie i montarzu nowego łańcucha ??
>
> ps. pytałem w serwisach i sklepach rowerowych. Jedni mówią że
> nie warto zmieniać samego łańcucha tylko cały napęd tzn kasetę,
> piastę itp. Co o tym myślicie ??

Wszystko zależy od tego ile przejechałeś na kasecie i korbie którą masz w rowerze. Jak masz przejechane około 1000km lub mniej to możesz zmienić sam łańcuch, a jak masz więcej to może się już nie ułożyć i wtedy najlepiej zmienić wszystko, a przynajmniej kasete i łańcuch. Poza tym dobry jest podobno system z 2-ma a jeszcze lepszy z 3-ma łańcuchami. Tzn. zmieniasz co, powiedzmy 800km na najkrótszy(najmniej rozciągnięty) z posiadanych. Ja obecnie robię sobie system z 3-ma, tzn. dwa pierwsze zdjąłem po ok. 800km, ale z tym 3-cim to się troche spóźniłem(po około 1200km) i teraz na świeżo po założeniu na niektórych tarczach na kasecie przy mocnym ciśnięciu na podjazdach potrafi przeskoczyć, ale z tego co widzę to jest to minimalne i coraz mniejsze i pewnie się ułoży, ale myślę że 4-tego nowego łańcucha kaseta mi już by nie przyjęła.

pozdrawiam
Żywy
Po kolorze :)
serio? czyli ca około about jaki przebieg? kumam że wyczynowo to może i tak ale chyba jeszcze taki łańcuch z kasetą u amatora kilka ładnych kilometrów pociągnie co? czy nie?
Jak lancuch "wysycha" po 2h30-3h jazdy w sprzyjajacych warunkach, a smarowales go przed wyjazdem, to jest do kosza. Kaseta tez :]
ale skoro zadajesz takie pytania to najlepiej pojedź do serwisu na ul. do studzienki we wrzeszczu i tam Tobie powiedzą co i jak - nie naciągają i znają się na rzeczy.
no to ci co mówią, że trzeba też kasetę to dobre serwisy i sklepy, te które mówią co innego omijaj szerokim łukiem.

łańcuch nalezy wymienić gdy napęd zaczyna źle pełnic swoją funkcję (tak na chłopski rozum, przeskakuje, ześlizguje się po zebatce itp. ) lub gdy rozciągnięty jest ponad normę (na trochę bardziej fachowy rozum, do pomiaru służy specjalny dynks).