Widok

po urazie kolana

Półtora miesiąca leci od urazu kolana -uszkodzenia więzadeł pobocznego i podejrzenie uszkodzenia przedniego krzyżowego.
Gips z kończyny zdjęty ortopeda zalecił dużo jazdy na rowerze, chodzić nie mogę bez kul a tu na rowerze da rade jeździć dziwne - fakt że ta noga po urazie nie jest tak wydajna jak prawa ale da rade jeździć a nawet wstawać z siodełka, przycisnąć.
Niestety zmuszony jestem rehabilitować lewe kolano na hipermarketowym góralu rodziców (niebezpieczny, tandetne materiały) odrobinę za mała rama, ale co do wyboru skoro szosowy rower musi wisieć w piwnicy na haku w stanie jak po wypadku jeżeli go oddam do naprawy albo sam zacznę grzebać to odszkodowanie za stratę materialna przepadnie.
Pani z ubezpieczalni w Sopocie CIGNA STU S.A. zapewniła po niejednym telefonie i wysłaniu zgłoszenia szkody materialnej że w nadchodzącym tygodniu specjalista od szkód się ze mną skontaktuje i nie ma potrzeby żeby do nich przyjeżdżać, już drugi raz mi to obiecano bo w zeszłym tygodniu mieli się ze mną skontaktować i nic.
Widzę ze muszę być natrętny i upiardliwy niestety i pojadę w nadchodzącym tygodniu do nich i to na jego początku żeby w końcu obejrzeli ten rower i wydali zgodę na jego naprawę.
Rozumiem że procedura wydania odszkodowania trwa ale niech chociaż wydadzą zgodę na jego naprawę zrobią oględziny itd. wisi mi w piwnicy bezużyteczna kupa złomu której nie można ruszyć bo straci się odszkodowanie.
Jak idzie o zdyscyplinowanie klienta o opłacanie jakichś składek to są pierwsi a tu olewają człowieka poszkodowanego w wypadku gdybym nie suszył im głowy to pewnie olali by mnie całkiem.
Wracając do kolana zadałem pytanie ortopedzie czy rekonstrukcja więzadeł będzie konieczna odpowiada mi: powinien pan wierzyć w to że doprowadzi do stabilności staw kolanowy rehabilitacją, jazdą na rowerze.
W dniu wypadku a dziś bez porównania kolano jest stabilniejsze ale to nie jest jeszcze to, stopa od samego unieruchomienia w opatrunku gipsowym jest bardziej spuchnięta niż kolano bardzo mały zakres ruchów a przecież stopa w wypadku nie ucierpiała.
Noga ma ograniczony zakres ruchów nie można jej do pełni wyprostować ani do końca zgiąć, co jest powodem tego że nie można wyprostować: obrzęk, więzadło?
Nawet nie dowiedziałem się od ortopedy czy więzadła były rozerwane czy naderwane, dopiero pod koniec rehabilitacji będzie wiadomo.
Miał ktoś z was uszkodzone więzadła stawu kolanowego albo zabieg rekonstrukcji więzadeł- w każdym wypadku się o wykonuje?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
idź do dobrego fizjoterapeuty, sam nie dasz rady wrócić do stanu sprzed zabiegu, bo jest wiele aspektów, o których pacjenci nie mają pojęcia jeśłi chodzi o rehabilitację, a czytając rady forumowiczów - rzeczywiśćie każdy ma odmiene rady, tak jak lekarze, czasem aż mi się włosy na głowie jeżą, ćwiczenia samych mięśni nie wystarczą, musi być trening stabilizacji, propriocepcji - pytanie czy wiesz jak to robic???...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
chodzę na prywatne rehabilitacje kierowany byłem przez ortopede który mnie operował.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam.
Szukam dobrego i szybko rezonansu magnetycznego kolana, bo na USG nie wszystko wyszło. Wykryli uszkodzenie MCL, przytorebkowe uszkodzenie łękotki przyśrodkowej, oraz podejrzenie uszkodzenia ACL ( nie można tego stwierdzić jednoznacznie ze względu na dużą ilość płynu ). Wiem, że w Gdańsku do Swessmed-u przyjeżdża mobilny rezonans z 1,5 teslowym łóżkiem i robią od ręki za 500 zł. Czy ktoś z was z nich korzystał ? Jaka kadra to obsługuje ? Bo nie wystarczy mieć dobry sprzęt ale trzeba umieć go obsłużyć i wyciągnąć wszystkie jego możliwości. Proszę o info, jestem tak zdesperowany że z Elbląga jestem gotowy pojechać do Wawy na rezonans.
Przy Szpitalu specjalistycznym w Starogardzie Gdańskim jest prywatna placówka z rezonansem, robiłem badanie w kwietniu. 450 zł za kolano. Wystarczy zadzwonić i ustalic termin.
Pozdrawiam , Marek .
A nie wiesz jakie łóżko tam mają ? Czy to jest może rezonans otwarty ?
Nie wiesz ile teslowe łóżko mają ? Czy to może jest rezonans "otwarty" ?
TK MEDICA Starogard Gd ul dra Józefa Beniowskiego 1
tel 058 562 73 07, 058 563 94 16

Zadzwoń.
Pozdrawiam , Marek .
a ja wlasnie z Gdyni do Elblaga w zeszlym roku na rezonans jechalem, troche po znajomosci wiec nie powiem jak sytuacja. Ale masz tam przeciez dobry szpital, rezonans wypasiony, kadra ok. Dostalem fajny opis i foty na CD. U siebie "na podwórku" sie najpierw dowiedz:)
Dzięki Lobo
Właśnie dzwoniłem; mają rezonans otwarty z 0,33 teslowym łóżkiem
Arbas,
Faktycznia kadra jest ok, ale rezonans to już ma parę latek ;-) i w dodatku nie jest to wypasiony, łóżko jest tylko 0,33 T :-(
Kto ma i moze sie podzielic namiarami na dobrego , doswiadczonego!!!! fizjoterapeute/rehabilitanta.Jestem 4 mce po rekonstrukcji ACL i troche mialam rehabilitcji, ale kolano niestabilne, podobn wiazadlo rozciagniete. Bylam u kilky rehabilitantow, kazdy mowi co innego , juz nie wiem co mam robic. z góry dzieki!!!
właśnie też jestem po operacji acl już czwarty mies
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
w lutym ide na rekonstrukcje wiazadel krzyzowych. I poszukuje jakiegos w miare dobrego gabinetu rehabilitacyjnego w gdansku, najlepiej w glownym, zebym nie musiala za daleko dojezdzac ze starowki...moglby mi ktos cos polecic? oczywisice interesuje mnie tez cena
Twój przypadek przypomina mój. Ja uszkodziłam kolano także w Białce 3 stycznia 2010 r tylko, że na nartach. Dzisiaj mamy10 stycznia a ja jestem już po artroskopii z diagnozą krwiak w kolanie i zerwane ACL. Zalecono rekonstrukcję.Szczerze, zrobię wszystko żeby tego uniknąć przynajmniej na razie. Boję się tego co będzie teraz. Nie skierowano mnie na rehabilitację. Szuukam na własną rekę. Wiem, że sprawa jest poważna.
witam bez więzadła żyłam 12 lat aż w końcu trafiłam do super ortopedy , miałam rekonstrukcje acl 2 lata temu i chyba jest ok,jeżdze na rowerze, aerobik itp ,z kolanem sie nic nie dzieje, nie boli ale strach przed jazdą na nartach został chciałabym spróbować tylko nie wiem czy znów nie zerwę , ten supper lekarz to Maciej Krajewski z Poznania super specjalista polecam
Rehabilitacja Funkcjonalna - Dominik Zaglaniczny ul. Lendziona w pobliżu dworca PKP we Wrzeszczu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Polecam Leszka Meringa przyjmuje w Sopocie, kontakt powinien byc w necie. Osobiscie jestem 3 lata po rekonstrukcji ACL i zaliczylam pierwsze narty po urazie, jest dobrze. Natomiast rower non stop :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najlepszy ortopeda w trojmiescie od kolan to dr Szandorowski, uratował mi nogę bo po pierwszej artroskopii wogłoe jej nie mogłam zgiąć. Do końca zycia będe wdzięczna temu lekarzowi!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
jestem z Elbląga i też jestem po urazie ACL i chciałbym się skontaktować z osobą zeglarzmarek
a ktoś zna suchanowskiego?? przy awf przyjmuje.
będę wdzięczna za jakieś słowa.