Widok

po urazie kolana

Półtora miesiąca leci od urazu kolana -uszkodzenia więzadeł pobocznego i podejrzenie uszkodzenia przedniego krzyżowego.
Gips z kończyny zdjęty ortopeda zalecił dużo jazdy na rowerze, chodzić nie mogę bez kul a tu na rowerze da rade jeździć dziwne - fakt że ta noga po urazie nie jest tak wydajna jak prawa ale da rade jeździć a nawet wstawać z siodełka, przycisnąć.
Niestety zmuszony jestem rehabilitować lewe kolano na hipermarketowym góralu rodziców (niebezpieczny, tandetne materiały) odrobinę za mała rama, ale co do wyboru skoro szosowy rower musi wisieć w piwnicy na haku w stanie jak po wypadku jeżeli go oddam do naprawy albo sam zacznę grzebać to odszkodowanie za stratę materialna przepadnie.
Pani z ubezpieczalni w Sopocie CIGNA STU S.A. zapewniła po niejednym telefonie i wysłaniu zgłoszenia szkody materialnej że w nadchodzącym tygodniu specjalista od szkód się ze mną skontaktuje i nie ma potrzeby żeby do nich przyjeżdżać, już drugi raz mi to obiecano bo w zeszłym tygodniu mieli się ze mną skontaktować i nic.
Widzę ze muszę być natrętny i upiardliwy niestety i pojadę w nadchodzącym tygodniu do nich i to na jego początku żeby w końcu obejrzeli ten rower i wydali zgodę na jego naprawę.
Rozumiem że procedura wydania odszkodowania trwa ale niech chociaż wydadzą zgodę na jego naprawę zrobią oględziny itd. wisi mi w piwnicy bezużyteczna kupa złomu której nie można ruszyć bo straci się odszkodowanie.
Jak idzie o zdyscyplinowanie klienta o opłacanie jakichś składek to są pierwsi a tu olewają człowieka poszkodowanego w wypadku gdybym nie suszył im głowy to pewnie olali by mnie całkiem.
Wracając do kolana zadałem pytanie ortopedzie czy rekonstrukcja więzadeł będzie konieczna odpowiada mi: powinien pan wierzyć w to że doprowadzi do stabilności staw kolanowy rehabilitacją, jazdą na rowerze.
W dniu wypadku a dziś bez porównania kolano jest stabilniejsze ale to nie jest jeszcze to, stopa od samego unieruchomienia w opatrunku gipsowym jest bardziej spuchnięta niż kolano bardzo mały zakres ruchów a przecież stopa w wypadku nie ucierpiała.
Noga ma ograniczony zakres ruchów nie można jej do pełni wyprostować ani do końca zgiąć, co jest powodem tego że nie można wyprostować: obrzęk, więzadło?
Nawet nie dowiedziałem się od ortopedy czy więzadła były rozerwane czy naderwane, dopiero pod koniec rehabilitacji będzie wiadomo.
Miał ktoś z was uszkodzone więzadła stawu kolanowego albo zabieg rekonstrukcji więzadeł- w każdym wypadku się o wykonuje?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
A mógłby ktoś mi powiedzieć czy poprzez napinanie mięśni nogi kolano, którego wyprostować ani zgiąć do końca nie można, może wrócić do pierwotnego stanu .? Bo jak mam się męczyć z tą naszą polską medycyną to jestem chora !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
cześć,

ja też mam za sobą nieciekawe przejście z kontuzją. wyrzuciło mnie razem z rowerem z hopki na ponad 4 metry. kontakt z ziemią okazał się bardzo bolesny. więzadła w lewym kolanie zerwane, gips, okropny ból. po 4 tygodniach oczywiście rehabilitacja. miałem wrażenie, że po rehabilitacji nie wszystko było tak jak bym sobie tego życzył. na szczęście po krótkiej pielgrzymce po specjalistach spotkałem tego który skierował mnie na terapię PST. Kilka dni w Częstochowskiej klinice (pst-polska.pl) i efekty nie do opisana. Świetna sprawa – polecam.

K
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ul Golgowskigo gabinet prywatny
Dr Ostojski przyjmuje teraz wGdansku na ul Glgowskiegotj g bbnprywatny
Tak, ja tam rehabilitowałam łokieć po urazie, fajna atmosfera, wszystko było OK, wiec jesli do centrum rehabilitacji funkcjonalnej sie wybierasz to polecam
w Kościerzynie jest jeden z najlepszych szpitali ortopedycznych w pomorskim, z drugiej strony grzebanie w kolanie to ostateczna ostateczność... radziłabym zrobić wszystko żeby tego uniknąć
Ja chodziłem Marcina Makowskiego. Gość niedawno przyjechał z Wrocławia do Trójmiasta. Naprawdę super spec od rehabilitacji. Polecam.
Teraz przyjmuje gdzieś na Chyloni. Jak będziesz chciał to podam nr.
wszelkie stany zapalne spowodowane urazami - opuchlizny chłodzi się góra do 48-72 h po urazie... potem się rozgrzewa aby opuchlizna się rozeszła... kolego szukasz ekipy chętnych zapaleńców, którzy na podstawie własnych doświadczeń przeprowadzą eksperymentalną rehabilitację a niektórzy pewnie chętnie i operację na Twoim kolanie? każdy uraz to sprawa indywidualna więc śmieć mi się chce gdy czytam porady w stylu pani Goździkowej... idź do dobrego ortopedy i nie gdybaj ....
Gdzie przechodziłeś rehabilitacje?
Ja mam podobny problem i po opiniach kieruję się do Centrum Rehabilitacji Funkcjonalnej, koło skmki wrzeszcz, czy to dobry wybór?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moj tata miał podobny uraz, leczyl sie w gabinecie Dominika Zaglanicznego, w Gdansku, kolo galerii bałtyckiej
Witam,

szef lekotki wykonuje Dr Ostojski (a przynjmniej wykonywał kilka lat temu) w Koscierzynie. Nie wiem czy tam jeszcze pracuje ale ja wlasnie tam miałam szef łękotki robiony... Wiem, ze przyjmuje prywatnie u siebie w domu, nie mam natomiast pojecia gdzie jeszcze...
Witam chcialem sie dowiedziec czy ktos sie zna na technikach acl i jaka jest najlepsza? ja jestem po rekonstrukcji acl i mam zrobiona technika toggeloc przeszczep z dwojki czy ktos wie czy to jest dobra technika? prosze kogos kumatego o odpowiedz:)
im mniej inwazji w torebkę stawową tym bezpieczniej dla stawu. Najlepiej robić wszystko co się da za jedną artroskopią.
nie masz racji. Do operacji przyjmuje się pacjęta "przygotowanego", z uzyskanym wyprostem po kontuzji i wzmocnionymi mięśniami. Po operacji oczywiście też rehabilitacja - aby była skuteczna musi być przygotowanie przed operacją stawu kolanowego
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
kierunek że najpierw przygotowanie kolana do operacji jest jak najbardziej prawidłowy wg aktualnych standardów!! Rezonans nie kłamie, czasem bardziej jest dokładny i widać na nim zmiany, których pacjent nie odczuwa. Jeśli dr ortopeda sam nie potrafi odczytać rezonansu tylko czyta opis zrobiony przez innego lekarza ( opisującego RM) to nie ma zaufania bo często opisy są błędne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
twój ortopeda jest debilem. jak "zdjęcie" może kłamać?
Zmeń tego konwała na innego ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Troche chore podejscie jak dla mnie ... najlpierw się leczy a potem się ćwiczy.
Witam,

Pod koniec lutego rozwalilem sobie kolano, po rezonansie wyszlo ze mam zerwane calkowicie wiazdlo krzyzowe przednie o ile dobrze pamietam, chodzilem na poczatku o kulach, teraz chodze w miare dobrze, czasem czuje bol a moj ortopeda uwaza ze rezonans klamie i ze mam naderwane i zostalem skierowany na rechabilitacje termin mam na listopad i dopiero po rehabilitacji mam miec atroskopie, czy napewno to jest dobry kierunek... ?
Póki co jestem na 21 czerwca zarejestrowany w Gdańsku na POlanki 117. I chcialbym zeby tam wytyczyli mi termin operacji
zastanawiam sie czy mozna tak na raz zrobic wyciecie lekotki i acl czy 3ba rozlozyc to na 2 operacje - niestety
Siema siema mi przeszkadzal dziwne uczucie na serio ale on mi powiedzial ze to jest spowodowane ze mam chude nogi i niemam miesa ale nie chce mi sie wierzyc ze jest wszystko ok szuflady niema ani drgnie ale i tak czuje ze jest nie tak ja bym Ci proponowal isc do Pawlaka albo do Szandorowskiego w Gdansku ja zrobie rezonans nie dlugo i jesli bedzie nie tak tam to wpadam z ojcem i niech sie tlumaczy a jak cos guzika juz niemam usuniety pozdro odp