Widok

po urazie kolana

Półtora miesiąca leci od urazu kolana -uszkodzenia więzadeł pobocznego i podejrzenie uszkodzenia przedniego krzyżowego.
Gips z kończyny zdjęty ortopeda zalecił dużo jazdy na rowerze, chodzić nie mogę bez kul a tu na rowerze da rade jeździć dziwne - fakt że ta noga po urazie nie jest tak wydajna jak prawa ale da rade jeździć a nawet wstawać z siodełka, przycisnąć.
Niestety zmuszony jestem rehabilitować lewe kolano na hipermarketowym góralu rodziców (niebezpieczny, tandetne materiały) odrobinę za mała rama, ale co do wyboru skoro szosowy rower musi wisieć w piwnicy na haku w stanie jak po wypadku jeżeli go oddam do naprawy albo sam zacznę grzebać to odszkodowanie za stratę materialna przepadnie.
Pani z ubezpieczalni w Sopocie CIGNA STU S.A. zapewniła po niejednym telefonie i wysłaniu zgłoszenia szkody materialnej że w nadchodzącym tygodniu specjalista od szkód się ze mną skontaktuje i nie ma potrzeby żeby do nich przyjeżdżać, już drugi raz mi to obiecano bo w zeszłym tygodniu mieli się ze mną skontaktować i nic.
Widzę ze muszę być natrętny i upiardliwy niestety i pojadę w nadchodzącym tygodniu do nich i to na jego początku żeby w końcu obejrzeli ten rower i wydali zgodę na jego naprawę.
Rozumiem że procedura wydania odszkodowania trwa ale niech chociaż wydadzą zgodę na jego naprawę zrobią oględziny itd. wisi mi w piwnicy bezużyteczna kupa złomu której nie można ruszyć bo straci się odszkodowanie.
Jak idzie o zdyscyplinowanie klienta o opłacanie jakichś składek to są pierwsi a tu olewają człowieka poszkodowanego w wypadku gdybym nie suszył im głowy to pewnie olali by mnie całkiem.
Wracając do kolana zadałem pytanie ortopedzie czy rekonstrukcja więzadeł będzie konieczna odpowiada mi: powinien pan wierzyć w to że doprowadzi do stabilności staw kolanowy rehabilitacją, jazdą na rowerze.
W dniu wypadku a dziś bez porównania kolano jest stabilniejsze ale to nie jest jeszcze to, stopa od samego unieruchomienia w opatrunku gipsowym jest bardziej spuchnięta niż kolano bardzo mały zakres ruchów a przecież stopa w wypadku nie ucierpiała.
Noga ma ograniczony zakres ruchów nie można jej do pełni wyprostować ani do końca zgiąć, co jest powodem tego że nie można wyprostować: obrzęk, więzadło?
Nawet nie dowiedziałem się od ortopedy czy więzadła były rozerwane czy naderwane, dopiero pod koniec rehabilitacji będzie wiadomo.
Miał ktoś z was uszkodzone więzadła stawu kolanowego albo zabieg rekonstrukcji więzadeł- w każdym wypadku się o wykonuje?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Czy to Ty pytałeś na forum Clinica Medica z Gdyni o jakiego dr C, mi chodziło ? jestem po rekonstrukcji ACL u dr Cieśli- ODRADZAM WAM wszystkim. Jestem zakwalifikowana do ponownej rekonstrukcji ( w Warszawie). Jeśli potrzebujesz informacji odezwij się, WIEM ZE TAKIE SA BEZCENNE DLA ZDROWIA
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ODRADZAM DR CIEŚLĘ . Po rekonstrukcji ACL w Clinice Medica mam skierowanie na kolejne 2 operacje w celu wyrzucenia więzadła nieprawidlowo umieszczonego i ponowną rekonstrukcję.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiem, że temat jest stary ale pilnie potrzebuje pomocy.

Zdecydowałem się napisać ten temat gdyż już kompletnie nie wiem co mam robić.
Śledzę to forum od dłuższego czasu i wiem, że potraficie drodzy Forumowicze pomóc.

Opiszę swój problem.

4 lipca 2009r. podczas występu akrobatycznego, chcąc wylądować w szpagacie - za słabo rozszerzyłem nogi i "trzasło mi w kolanie".

2 tygodnie czekania do ortopedy, miesiąc na USG kolana a następnie 4 mc na rezonans.

Wynik rezonansu:
uszkodzenie 2st. więzadła krzyżowego przedniego.
Skośna szczelina pęknięcia w rogu tylnym łąkotki bocznej.
Pozioma szczelina pęknięcia w trzonie i rogu tylnym łąkotki przyśrodkowej.

Reszta w normie.
Mieszkam w Gdyni.

Tyle czytałem, tyle się dowiadywałem i jednoznacznie nikt nie potrafi mi pomóc.

I moje pytanie do Was jest następujące. Co robić ? Odłożyć to 100 zł iść do prywatnego ortopedy i dowiedzieć się co on ma w tej kwestii do powiedzenia ? Czy dać się leczyć na fundusz hienom, które tylko żerują na biednych pacjentach aby odstać dofinansowanie?

Co Wy byście zrobili ?
Dodam, że czasem kolano mi się blokuje, jest ciut niestabilne :( jak np lekko biegam bądź schodzę ze stopnia.

Do kogo przede wszystkim się udać w Gdyni ?

Proszę o pomoc.
Idz skonsultuj do innego, 2,3 lekaży zobacz co maja do powiedzenia, nie mow ze bylas u innego lekaża zeby sie nie sugerowali.
Wybierz opcje najlepsza dla siebie.
jestem chłopakiem :) tak na wstępie :)
a więc póki co byłem u kilku ortopedów na nfz i każdy przepisał mi skierowanie na zszycie łąkotki oraz rekonstrukcje acl.

problem w tym ze minął rok i w szpitalu miejskim w Gdyni powiedzieli mi ze jedyne co moga zrobić to wyciag łąkotke.

z kolei wyciecie lekotki z tego co sie dowiadywalem skutkuje zwyrodnieniem stawu za 10-15 lat.

a kolejna kwestia sa terminy - czekać pol roku na zapis na operacje.

w Gdyni w miejskim powiedzieli mi ze z przyczyn techniczych (czy. brak oprzyrządowania) nie zszywaja lekotek nie wspominajac juz o acl.

jestem studentem zaocznym. cala kase wykladam na studia a moich rodzicow nie stac operacje za kilka tys zlotych prywatnie.

nie wiem co robic.

generalnie mysle o tym by isc w najblizszym czasie do dr Cieśli za wizyte zaplacic 100zł i zobaczymy co poczyni.
Czy jest szansa ze zapisze mnie na zabieg ktory sam wykona na fundusz zdrowia ?
Odradzam dr Cieślę - jestem po źle wykonanej rekonstrukcji ACL - do wyrzucenia zrekonstruowane więzadło i ponowna rekonstrukcja ( 2 operacje mnie czekają ) , a robiłam zabieg prywatnie w Clinika Medica w Gdyni. Łąkotki w trójmieście żaden ortopeda nie zszyje, tylko wycinają. Zszycie z tego co mi wiadomo w Warszawie i kosztowne bo prywatnie, ale dowiaduj się czy gdzieś z NFZ zszyją ( może w Poznaniu może południe Polski Klinika w Żorach). Rekonstrukcje ACL: w Gdańsku Wojewódzki Szpital: z dr Szandorowskiego był zadowolony mój 1 kolega, dr Pawlak ( młodszy) ma dobrą opinię jako operator ; w Poznaniu w Szpitalu Wojewódzkim operował się mój 2 kolega - bardzo zadowolony. Istotną rzeczą jest przygotowanie kolana do operacji i prawidłowa rehabilitacja zaraz po zabiegu. Dr Cieśla nie operuje nowoczesnymi technikami ( mówię o kolanie) i do tego robi to nieumiejętnie. Lepiej rozejrzeć się spokojnie za ortopedą , nawet w innym mieście niż podjąć błędną decyzję.
Chodze już rok z zerwanym wiązadłem ... noga mi sie klinuje ..
\
nie mam już sił nie mam pieniedzy :( ...

bla bla bla

Siema ja tez jestem po acl u doktora Ciesli i tez mialem problem bo wystawal mi na kosci piszczelowej jakis guzik mocujacy i ale stabilnosc bardzo dobra ani drgnie wiec pojechalem do pawlaka do gdanska i sie zapytalem o co chodzi z tym guzikiem z*******ym tez sprawdzil kolano i mowi ze jest wszystko ok a potem sie pytam ze czemu on wystaje bo ciesla powiedzial ze mam chude kosci i zero miesa i dlatego wystaje ten guzik ale puzniej po 6 miesiacach go usunelem i chyba jest wszystko ok. Ale niewiem kurcze troche sie martwie jednak ze te wiazadlo i tak dziwnie lezy pewnie ale jakos na farcie trzyma prosze odpisz
Za tydzień wybieram się do Cieśli zobaczymy co mi powie ... jesli chodzi Daniel o ten guzik mocujący to chyba większego dyskomfortu nie ma ?
Siema siema mi przeszkadzal dziwne uczucie na serio ale on mi powiedzial ze to jest spowodowane ze mam chude nogi i niemam miesa ale nie chce mi sie wierzyc ze jest wszystko ok szuflady niema ani drgnie ale i tak czuje ze jest nie tak ja bym Ci proponowal isc do Pawlaka albo do Szandorowskiego w Gdansku ja zrobie rezonans nie dlugo i jesli bedzie nie tak tam to wpadam z ojcem i niech sie tlumaczy a jak cos guzika juz niemam usuniety pozdro odp
Póki co jestem na 21 czerwca zarejestrowany w Gdańsku na POlanki 117. I chcialbym zeby tam wytyczyli mi termin operacji
zastanawiam sie czy mozna tak na raz zrobic wyciecie lekotki i acl czy 3ba rozlozyc to na 2 operacje - niestety
Witam,

Pod koniec lutego rozwalilem sobie kolano, po rezonansie wyszlo ze mam zerwane calkowicie wiazdlo krzyzowe przednie o ile dobrze pamietam, chodzilem na poczatku o kulach, teraz chodze w miare dobrze, czasem czuje bol a moj ortopeda uwaza ze rezonans klamie i ze mam naderwane i zostalem skierowany na rechabilitacje termin mam na listopad i dopiero po rehabilitacji mam miec atroskopie, czy napewno to jest dobry kierunek... ?
Troche chore podejscie jak dla mnie ... najlpierw się leczy a potem się ćwiczy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
twój ortopeda jest debilem. jak "zdjęcie" może kłamać?
Zmeń tego konwała na innego ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
kierunek że najpierw przygotowanie kolana do operacji jest jak najbardziej prawidłowy wg aktualnych standardów!! Rezonans nie kłamie, czasem bardziej jest dokładny i widać na nim zmiany, których pacjent nie odczuwa. Jeśli dr ortopeda sam nie potrafi odczytać rezonansu tylko czyta opis zrobiony przez innego lekarza ( opisującego RM) to nie ma zaufania bo często opisy są błędne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie masz racji. Do operacji przyjmuje się pacjęta "przygotowanego", z uzyskanym wyprostem po kontuzji i wzmocnionymi mięśniami. Po operacji oczywiście też rehabilitacja - aby była skuteczna musi być przygotowanie przed operacją stawu kolanowego
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
im mniej inwazji w torebkę stawową tym bezpieczniej dla stawu. Najlepiej robić wszystko co się da za jedną artroskopią.
Witam chcialem sie dowiedziec czy ktos sie zna na technikach acl i jaka jest najlepsza? ja jestem po rekonstrukcji acl i mam zrobiona technika toggeloc przeszczep z dwojki czy ktos wie czy to jest dobra technika? prosze kogos kumatego o odpowiedz:)
Witam,

szef lekotki wykonuje Dr Ostojski (a przynjmniej wykonywał kilka lat temu) w Koscierzynie. Nie wiem czy tam jeszcze pracuje ale ja wlasnie tam miałam szef łękotki robiony... Wiem, ze przyjmuje prywatnie u siebie w domu, nie mam natomiast pojecia gdzie jeszcze...
Moj tata miał podobny uraz, leczyl sie w gabinecie Dominika Zaglanicznego, w Gdansku, kolo galerii bałtyckiej