Widok

po urazie kolana

Półtora miesiąca leci od urazu kolana -uszkodzenia więzadeł pobocznego i podejrzenie uszkodzenia przedniego krzyżowego.
Gips z kończyny zdjęty ortopeda zalecił dużo jazdy na rowerze, chodzić nie mogę bez kul a tu na rowerze da rade jeździć dziwne - fakt że ta noga po urazie nie jest tak wydajna jak prawa ale da rade jeździć a nawet wstawać z siodełka, przycisnąć.
Niestety zmuszony jestem rehabilitować lewe kolano na hipermarketowym góralu rodziców (niebezpieczny, tandetne materiały) odrobinę za mała rama, ale co do wyboru skoro szosowy rower musi wisieć w piwnicy na haku w stanie jak po wypadku jeżeli go oddam do naprawy albo sam zacznę grzebać to odszkodowanie za stratę materialna przepadnie.
Pani z ubezpieczalni w Sopocie CIGNA STU S.A. zapewniła po niejednym telefonie i wysłaniu zgłoszenia szkody materialnej że w nadchodzącym tygodniu specjalista od szkód się ze mną skontaktuje i nie ma potrzeby żeby do nich przyjeżdżać, już drugi raz mi to obiecano bo w zeszłym tygodniu mieli się ze mną skontaktować i nic.
Widzę ze muszę być natrętny i upiardliwy niestety i pojadę w nadchodzącym tygodniu do nich i to na jego początku żeby w końcu obejrzeli ten rower i wydali zgodę na jego naprawę.
Rozumiem że procedura wydania odszkodowania trwa ale niech chociaż wydadzą zgodę na jego naprawę zrobią oględziny itd. wisi mi w piwnicy bezużyteczna kupa złomu której nie można ruszyć bo straci się odszkodowanie.
Jak idzie o zdyscyplinowanie klienta o opłacanie jakichś składek to są pierwsi a tu olewają człowieka poszkodowanego w wypadku gdybym nie suszył im głowy to pewnie olali by mnie całkiem.
Wracając do kolana zadałem pytanie ortopedzie czy rekonstrukcja więzadeł będzie konieczna odpowiada mi: powinien pan wierzyć w to że doprowadzi do stabilności staw kolanowy rehabilitacją, jazdą na rowerze.
W dniu wypadku a dziś bez porównania kolano jest stabilniejsze ale to nie jest jeszcze to, stopa od samego unieruchomienia w opatrunku gipsowym jest bardziej spuchnięta niż kolano bardzo mały zakres ruchów a przecież stopa w wypadku nie ucierpiała.
Noga ma ograniczony zakres ruchów nie można jej do pełni wyprostować ani do końca zgiąć, co jest powodem tego że nie można wyprostować: obrzęk, więzadło?
Nawet nie dowiedziałem się od ortopedy czy więzadła były rozerwane czy naderwane, dopiero pod koniec rehabilitacji będzie wiadomo.
Miał ktoś z was uszkodzone więzadła stawu kolanowego albo zabieg rekonstrukcji więzadeł- w każdym wypadku się o wykonuje?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Gdzie przechodziłeś rehabilitacje?
Ja mam podobny problem i po opiniach kieruję się do Centrum Rehabilitacji Funkcjonalnej, koło skmki wrzeszcz, czy to dobry wybór?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
wszelkie stany zapalne spowodowane urazami - opuchlizny chłodzi się góra do 48-72 h po urazie... potem się rozgrzewa aby opuchlizna się rozeszła... kolego szukasz ekipy chętnych zapaleńców, którzy na podstawie własnych doświadczeń przeprowadzą eksperymentalną rehabilitację a niektórzy pewnie chętnie i operację na Twoim kolanie? każdy uraz to sprawa indywidualna więc śmieć mi się chce gdy czytam porady w stylu pani Goździkowej... idź do dobrego ortopedy i nie gdybaj ....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja chodziłem Marcina Makowskiego. Gość niedawno przyjechał z Wrocławia do Trójmiasta. Naprawdę super spec od rehabilitacji. Polecam.
Teraz przyjmuje gdzieś na Chyloni. Jak będziesz chciał to podam nr.
w Kościerzynie jest jeden z najlepszych szpitali ortopedycznych w pomorskim, z drugiej strony grzebanie w kolanie to ostateczna ostateczność... radziłabym zrobić wszystko żeby tego uniknąć
Tak, ja tam rehabilitowałam łokieć po urazie, fajna atmosfera, wszystko było OK, wiec jesli do centrum rehabilitacji funkcjonalnej sie wybierasz to polecam
Dr Ostojski przyjmuje teraz wGdansku na ul Glgowskiegotj g bbnprywatny
ul Golgowskigo gabinet prywatny
cześć,

ja też mam za sobą nieciekawe przejście z kontuzją. wyrzuciło mnie razem z rowerem z hopki na ponad 4 metry. kontakt z ziemią okazał się bardzo bolesny. więzadła w lewym kolanie zerwane, gips, okropny ból. po 4 tygodniach oczywiście rehabilitacja. miałem wrażenie, że po rehabilitacji nie wszystko było tak jak bym sobie tego życzył. na szczęście po krótkiej pielgrzymce po specjalistach spotkałem tego który skierował mnie na terapię PST. Kilka dni w Częstochowskiej klinice (pst-polska.pl) i efekty nie do opisana. Świetna sprawa – polecam.

K
A mógłby ktoś mi powiedzieć czy poprzez napinanie mięśni nogi kolano, którego wyprostować ani zgiąć do końca nie można, może wrócić do pierwotnego stanu .? Bo jak mam się męczyć z tą naszą polską medycyną to jestem chora !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jedynie wzmocnisz mięśnie, żeby staw odzyskał sprawność trzeba go ćwiczyć. A jak to lepiej spytać specjalistów, bo oni wiedzą jaki to był uraz i jak najlepiej przeprowadzić rehabilitację.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Słyszałam już, że w Poznaniu jest dobry.. Trzeba będzie go odwiedzić, ale dzięki za radę.. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja jestem po urazie kolana a dokładnie po naderwaniu więzadła pobocznego piszczelowego,pękniętej łękotce i naderwaniu przyczepu mięśnia czworogłowego.Nie miałam operacji,odchodzi się od tego.6 tyg w ortezie a nie w gipsie!!! i rechabilitacja.W okresiwe gdy miałam ortezę lekarz zalecił mi ćwiczenia izometryczneby zapobiec zanikowi mięśni. w gipsie jest to raczej nie możliwe:( i stąd twoje problemy..Rower jak najbardziej ,jazda ze zniennym obciążeniem ,rozciąganie ,masaże,krioterapia,ćwiczenia na równoważni.
Nauka chodzenia stopa za stopą po lini prostej.Ważne by ćwiczyć systematycznie ,ja odpuściłam trzy dni i miałam trudności:( teraz wiem i stosuję się do tego.Po trzech mc. wróciłam do pracy a jestem pielęgniarką w szpitalu i łatwo nie mam.Obrzęk się jeszcze utrzynuje i ból po całym dniu chodzenia również ale lekarz zapewnił ,żepo 6mc.minie do roku.
Cierpliwości i wytrwałości życzę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do dziś bawie się a leczeniem, jeszcze kolejne operacje. O fizycznej pracy zapomnieć mogę, 4 dni wytrzymałem w bólu i musiałem skapitulować, rowerem też tylko po płaskim, szału nie ma...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
wypij se browarka to przejdzie :-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdzie w Trójmieście aktualnie robią najlepiej rezonans stawów? Prywatnie rzecz jasna ;)
Półtora miesiąca po urazie to ja przekręciłem pierwszy raz cały obrót na rowerku treningowym. 5 miesięcy po pojechałem na Kaszebe Runda. 11 miesięcy po przebiegłem 300 m. 12 po było już 6 km biegiem. Nadal boli. Główne ćwiczenie to " przysiaady kolarza" i schody be trzymanki. W każdym razie musisz się uzbroić w cierpliwość. Rok to minimum. Szosówki szkoda, ale rower to najlepsza rehabilitacjia. Życzę szybkiego powrotu do formy. W listopadzie z Osowej na Zaspę pojechałem na rezonans rowerem :)
Mnie uratował dr Gawroński ze szpitala na Zaspie.
W Rumi w Radiologica.net na Kombatantów 7. Robiłem w zeszłym roku,kosztowało 400zł
Napisz czy miałas te dwie operacje i jak się czujesz bo mnie tez to czeka. tez mi lekarzyna spiepszył rekonstrukcje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

po operacji

Witam jak w tytule po 4 miesiącach po rekonstrukcji, weszłam na Sniezke. Operacja i rehabilitacja przeszly bardzo sprawnie. Lekarz był zdziwiony ze jak na kobiete , tak szybko doszłam do zdrowia. Oczywiście rehabilitacja w calosci prywatnie. Raz tylko odwiedziłam panstwowa na polankach masakra,pewnie do dziś bym kulała.
Operacje przeprowadzil Dr Ciesla. Rehabilitacje pan Andrzej Przyjmuje w Zieleni na partyzantow. Szczerze polecam.
przepraszam za wykopaliska starych wątków
ale wolałem go odkopać, niż zakładać kolejny nowy wątek

Znalazłem takie coś dotyczące urazów kolan, bólów i rehabilitacji porzeźniczej. Nie umiem się do tego odnieść, nigdy nie miałem wrażenia że moje kolana wysiadają od nadmiaru kręcenia, o ile siodełko jest na właściwej wysokości, ale to tu jest materiał do przemyśleń
https://www.youtube.com/watch?v=DrsgsqzO7-I
jak by wycięło - youtube filmik: DrsgsqzO7-I
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0