Widok

po urazie kolana

Półtora miesiąca leci od urazu kolana -uszkodzenia więzadeł pobocznego i podejrzenie uszkodzenia przedniego krzyżowego.
Gips z kończyny zdjęty ortopeda zalecił dużo jazdy na rowerze, chodzić nie mogę bez kul a tu na rowerze da rade jeździć dziwne - fakt że ta noga po urazie nie jest tak wydajna jak prawa ale da rade jeździć a nawet wstawać z siodełka, przycisnąć.
Niestety zmuszony jestem rehabilitować lewe kolano na hipermarketowym góralu rodziców (niebezpieczny, tandetne materiały) odrobinę za mała rama, ale co do wyboru skoro szosowy rower musi wisieć w piwnicy na haku w stanie jak po wypadku jeżeli go oddam do naprawy albo sam zacznę grzebać to odszkodowanie za stratę materialna przepadnie.
Pani z ubezpieczalni w Sopocie CIGNA STU S.A. zapewniła po niejednym telefonie i wysłaniu zgłoszenia szkody materialnej że w nadchodzącym tygodniu specjalista od szkód się ze mną skontaktuje i nie ma potrzeby żeby do nich przyjeżdżać, już drugi raz mi to obiecano bo w zeszłym tygodniu mieli się ze mną skontaktować i nic.
Widzę ze muszę być natrętny i upiardliwy niestety i pojadę w nadchodzącym tygodniu do nich i to na jego początku żeby w końcu obejrzeli ten rower i wydali zgodę na jego naprawę.
Rozumiem że procedura wydania odszkodowania trwa ale niech chociaż wydadzą zgodę na jego naprawę zrobią oględziny itd. wisi mi w piwnicy bezużyteczna kupa złomu której nie można ruszyć bo straci się odszkodowanie.
Jak idzie o zdyscyplinowanie klienta o opłacanie jakichś składek to są pierwsi a tu olewają człowieka poszkodowanego w wypadku gdybym nie suszył im głowy to pewnie olali by mnie całkiem.
Wracając do kolana zadałem pytanie ortopedzie czy rekonstrukcja więzadeł będzie konieczna odpowiada mi: powinien pan wierzyć w to że doprowadzi do stabilności staw kolanowy rehabilitacją, jazdą na rowerze.
W dniu wypadku a dziś bez porównania kolano jest stabilniejsze ale to nie jest jeszcze to, stopa od samego unieruchomienia w opatrunku gipsowym jest bardziej spuchnięta niż kolano bardzo mały zakres ruchów a przecież stopa w wypadku nie ucierpiała.
Noga ma ograniczony zakres ruchów nie można jej do pełni wyprostować ani do końca zgiąć, co jest powodem tego że nie można wyprostować: obrzęk, więzadło?
Nawet nie dowiedziałem się od ortopedy czy więzadła były rozerwane czy naderwane, dopiero pod koniec rehabilitacji będzie wiadomo.
Miał ktoś z was uszkodzone więzadła stawu kolanowego albo zabieg rekonstrukcji więzadeł- w każdym wypadku się o wykonuje?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Wiem że w dzień wypadku w szpitalu miejskim w Gdyni robili mi RTG, tomografie, wkładali na stół i noga była w jakimś okręgu coś tam szybko się kręciło dość zimno było, kazali trzymać obie stopy złączone i bez ruchu musiałem wytrzymać kilkadziesiąt min- to była chyba tomografia.
Ze szpitala dali mi w pamiątce cztery płyty cd z których tylko dwie udało mi się odtworzyć (w przychodni w której się leczę nie mieli jak tego otworzyć brak kompa:)) sporo fotek na tych płytach kolana w różnych pozycjach.
Glukozamine i artresan biore a spuchnięty od unieruchomienia staw skokowy smaruje Altacetem.
Rewolucji nie ma pewnie tak szybko ta opuchlizna nie zejdzie ale widzę poprawę.
Wiem że ortopeda wspominał coś o rezonansie pod koniec rehabilitacji żeby sprawdzić pewnie postępy w gojeniu.
Najzabawniejsze że do dzisiaj nie wiem nic konkretnego o stopniu uszkodzenia więzadeł, zerwane czy naderwane muszę mieć operacje czy nie nie wiem nic.
Kolana za mocno zgiąć nie można ani do pełna prostować, na jednej nodze stoję jak narciarz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie na takie "dolegliwosci"
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a suplementacja?

może glukozamina z MSM? wapń?

pozdrawiam
Żywy
dr Paweł Cieśla (Clinica Medica)
dr Piotr Wiśniewski (Swissmed)
ten drugi wspolpracuje ze specem fizjoterapeuta od kolan dzieki ktoremu przez dwa lata udalo mi sie nie miec artroskopii.
Rezonans, RTG i USG trzeba zrobic.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kuba, prosze poleć tych ortopedów którzy Ci pomogli, by ludzie z forum nie błądzili po omacku (kiepskich ortopedów jest od metra)
chlopie! Rezonans to jest pierwsza rzecz ktora powinienes zrobic, nie wiem kto jest Twoim Ortopeda ale z pewnoscia sa lepsi. Ja kolano lecze od dwoch lat i troche w temacie juz sie ogarnalem.

Te zabiegi prawde mowiac gowna daja, podstawa jest z*******y fizjoterapeuta.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzisiaj zaczyna się rehabilitacja PM, IF, Krio x10 - tak mam napisane w skierowaniu nie wiem czy rezonans magnetyczny będzie nie miałem nic takiego, może będę miał dopiero.
Coś mi się o uszy obiło z tym rezonansem...
rezonans robiles?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0