Widok
pogodynka
Od kilku lat jeśli chodzi o przepowiadanie pogody korzystałem z meteo.pl (wcześniej meteo.icm.edu.pl) i bardzo żadko zdarzały się sytuacje by wyjeżdżając na trening zaskoczyła mnie nagła zmiana pogody. Niestety od kilku dni widzę że portal zmienił nieco formę i z przejrzystego wyboru miast i eleganckich wykresów, zrobiły się nagle mapy synoptyczne :/ Niestety nie jestem specem, a jednak pogodę chciałbym sprawdzać skutecznie i szybko. Macie jakiś pewniaków na necie? Gdzie sprawdzacie pogodę?
pozdrawiam
Żywy
Żywy
new meteo zmienił nieco swój wizerunek, ale to nie znaczy że skuteczność prognozy pogody zmieniła się. Doszedł wykaz pokazujący wielkość chmur, co jest bardzo pożyteczne :-) Nie tylko wiadomo jaki rodzaj chmur przewidują, czy stratusy, cumulusy to jeszcze wiadomo ich wielkość.
pozdr i życzę pogody...ducha;-)
pozdr i życzę pogody...ducha;-)
żYwY napisał(a):
> Od kilku lat jeśli chodzi o przepowiadanie pogody korzystałem z
> meteo.pl (wcześniej meteo.icm.edu.pl) i bardzo żadko zdarzały
> się sytuacje by wyjeżdżając na trening zaskoczyła mnie nagła
> zmiana pogody. Niestety od kilku dni widzę że portal zmienił
> nieco formę i z przejrzystego wyboru miast i eleganckich
> wykresów, zrobiły się nagle mapy synoptyczne :/
wybierz model Coamps -> zakładka meteogramy -> listwa "Inne miejscowości w Polsce". Jest nawet większy wybór niż poprzednio. Ewentualnie możesz podać współrzędne geograficzne punktu.
Niestety sam model Coamps jakoś mniej się sprawdza niż stary UM. Ale malkontentów narzekających na zrezygnowanie z pierwszego modelu jest więcej, więc może ICM go przywróci do żywych niczym radiowa Trójka swój dawny charakter ;)
> Od kilku lat jeśli chodzi o przepowiadanie pogody korzystałem z
> meteo.pl (wcześniej meteo.icm.edu.pl) i bardzo żadko zdarzały
> się sytuacje by wyjeżdżając na trening zaskoczyła mnie nagła
> zmiana pogody. Niestety od kilku dni widzę że portal zmienił
> nieco formę i z przejrzystego wyboru miast i eleganckich
> wykresów, zrobiły się nagle mapy synoptyczne :/
wybierz model Coamps -> zakładka meteogramy -> listwa "Inne miejscowości w Polsce". Jest nawet większy wybór niż poprzednio. Ewentualnie możesz podać współrzędne geograficzne punktu.
Niestety sam model Coamps jakoś mniej się sprawdza niż stary UM. Ale malkontentów narzekających na zrezygnowanie z pierwszego modelu jest więcej, więc może ICM go przywróci do żywych niczym radiowa Trójka swój dawny charakter ;)