Widok
opony MTB
Witajcie,
Szukam nowych opon do roweru MTB, ale się trochę pogubiłem. Jaka jest różnica między oponami:
- zwijanymi
- kevlarowymi
- drutowanymi?
I jaką oponę byście polecali do górala jeżdżącego w sezonie ok. 3 tys. tylko po TPK: 50% - asfalt, 50% - teren. Najlepiej by była:
- niezbyt droga (Nobby Nic i Racing Ralph odpadają)
- nie ważyła zbyt dużo
- była trwała i nie łapała kapcia
- uniwersalna (szybka na asfalcie i z niezłą przyczepnością w terenie)
Co sądzicie o Kenda Karma? Schwalbe Black Jack? Jakieś inne typy?
Wiem, że ten temat był już poruszany na tym forum wcześniej, ale te wątki zostały już pokasowane z archiwum
Szukam nowych opon do roweru MTB, ale się trochę pogubiłem. Jaka jest różnica między oponami:
- zwijanymi
- kevlarowymi
- drutowanymi?
I jaką oponę byście polecali do górala jeżdżącego w sezonie ok. 3 tys. tylko po TPK: 50% - asfalt, 50% - teren. Najlepiej by była:
- niezbyt droga (Nobby Nic i Racing Ralph odpadają)
- nie ważyła zbyt dużo
- była trwała i nie łapała kapcia
- uniwersalna (szybka na asfalcie i z niezłą przyczepnością w terenie)
Co sądzicie o Kenda Karma? Schwalbe Black Jack? Jakieś inne typy?
Wiem, że ten temat był już poruszany na tym forum wcześniej, ale te wątki zostały już pokasowane z archiwum
roback napisał(a):
> Witajcie,
>
> Szukam nowych opon do roweru MTB, ale się trochę pogubiłem.
> Jaka jest różnica między oponami:
> - zwijanymi
> - kevlarowymi
zwijane i kevlarowe to jeden pies
> - drutowanymi?
Drutowe sa tansze, nie da sie ich zwinac i sa ciezsze o jakies 100 gramow. Za to sa ponad polowe tansze.
>
> I jaką oponę byście polecali do górala jeżdżącego w sezonie ok.
> 3 tys. tylko po TPK: 50% - asfalt, 50% - teren. Najlepiej by
> była:
> - niezbyt droga (Nobby Nic i Racing Ralph odpadają)
> - nie ważyła zbyt dużo
> - była trwała i nie łapała kapcia
> - uniwersalna (szybka na asfalcie i z niezłą przyczepnością w
> terenie)
Dlaczego Racing Ralphy odpadaja ?? Wersja drutowa kosztuje ponizej 50 zlotych / szt. Opory toczenia na asfalcie sa zerowe a w terenie jak jest sucho trzyma sie super. Wytrzymalosc tez jest rozsadna.
Mozesz jeszcze popatrzec na Schwalbe Smart Sam, na po asfalcie pojezdza dluzej niz RR ale troszke ciezsze sa ;)
Wojtek
> Witajcie,
>
> Szukam nowych opon do roweru MTB, ale się trochę pogubiłem.
> Jaka jest różnica między oponami:
> - zwijanymi
> - kevlarowymi
zwijane i kevlarowe to jeden pies
> - drutowanymi?
Drutowe sa tansze, nie da sie ich zwinac i sa ciezsze o jakies 100 gramow. Za to sa ponad polowe tansze.
>
> I jaką oponę byście polecali do górala jeżdżącego w sezonie ok.
> 3 tys. tylko po TPK: 50% - asfalt, 50% - teren. Najlepiej by
> była:
> - niezbyt droga (Nobby Nic i Racing Ralph odpadają)
> - nie ważyła zbyt dużo
> - była trwała i nie łapała kapcia
> - uniwersalna (szybka na asfalcie i z niezłą przyczepnością w
> terenie)
Dlaczego Racing Ralphy odpadaja ?? Wersja drutowa kosztuje ponizej 50 zlotych / szt. Opory toczenia na asfalcie sa zerowe a w terenie jak jest sucho trzyma sie super. Wytrzymalosc tez jest rozsadna.
Mozesz jeszcze popatrzec na Schwalbe Smart Sam, na po asfalcie pojezdza dluzej niz RR ale troszke ciezsze sa ;)
Wojtek
Polecam Smart Sam-y - to naprawdę niezłe oponki w rozsądnej cenie... dobre też są TIOGA Factory XC (dość szybko się ścierają) oraz MAXXIS-y WormDrive - chodź te nadają się bardziej na szosę lub mocno utwardzone dukty leśne, w piasku masakra! ;) Droższych tj. 100zł za sztukę opon nie miałem jeszcze okazji testować więc nie wiem jak tam z ich właściwościami - na pewno są lżejsze. Osobiście przymierzam się do NobbyNic-ów ale to dopiero jak zajeżdżę SmartSam-y.
Pozdro!
na złodzieju czapka GORE ;)
Pozdro!
na złodzieju czapka GORE ;)
ewentualnie jesli sie nie scigasz i szukasz uniwersalnej taniej oponki to wpadnij do Rowerka w sopocie na 1 maja, CST oponki sa tanie, drutowki i przyzwoite na spokojne przejazdzki i generalnie uniwersalna
Mozesz tez kupic cos bardziej juz na teren czyli Conti Explorer drutowke
calorocznie dobrze daje rade
pozdrower,
Peter
Mozesz tez kupic cos bardziej juz na teren czyli Conti Explorer drutowke
calorocznie dobrze daje rade
pozdrower,
Peter