Widok
praca w Polsce po High School w USA
Witam, mam takie pytanie. W Polsce skonczylem gimnazjum a w Stanach Zjednoczonych uzyskalem swiadectwo GED ktore jest rownoznaczne z ukonczeniem High School i umozliwia pojsce na studia w USA i w Polsce (po przetlumaczeniu). Czy z takim wykrztalceniem bede mial wieksze szanse na dobra prace w Polsce niz ludzie po maturze? Jaka prace moglbym dostac z takim swiadectwem?
Pytasz czy będziesz miał większe szanse niż polska młodzież po maturze. Nie, nie będziesz miał. Niby znasz biegle angielski skoro mieszkałeś i uczyłeś się kilka lat w USA, ale obecnie większość absolwentów liceum zna dobrze angielski i jeszcze inne języki. Poza tym bez studiów o pracę bardzo ciężko.
Pytasz jaką pracę mógłbyś dostać z takim świadectwem. Każdą taką samą jak absolwenci liceum. Czyli kasjer, sprzedawca itp, za najniższą krajową. Poza tym nawet o taką pracę może być ciężko bo przecież nie masz żadnego doświadczenia.
W Polsce jest bardzo duże bezrobocie, po co ktoś miałby Ciebie zatrudnić skoro czeka kolejka ludzi po studiach i z doświadczeniem skłonna pracować za najniższą krajową byle by tylko mieć pracę?
Najlepiej zostań w USA, ale jeśli bardzo chcesz wrócić to przynajmniej popracuj trochę w USA, odłożysz trochę pieniędzy i zdobędziesz jakieś doświadczenie.
Pytasz jaką pracę mógłbyś dostać z takim świadectwem. Każdą taką samą jak absolwenci liceum. Czyli kasjer, sprzedawca itp, za najniższą krajową. Poza tym nawet o taką pracę może być ciężko bo przecież nie masz żadnego doświadczenia.
W Polsce jest bardzo duże bezrobocie, po co ktoś miałby Ciebie zatrudnić skoro czeka kolejka ludzi po studiach i z doświadczeniem skłonna pracować za najniższą krajową byle by tylko mieć pracę?
Najlepiej zostań w USA, ale jeśli bardzo chcesz wrócić to przynajmniej popracuj trochę w USA, odłożysz trochę pieniędzy i zdobędziesz jakieś doświadczenie.
np na zmywaku u jakiegoś bambo, a jak juz zdobędziesz to doświadczenie to w CV będziesz miał : "Sink project development manager" :) i już chwyta za serce takie stanowisko Twojego nowego pracodawcę :D
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill
Po samym liceum nawet Polakom ciężko jest znaleźć pracę na miejscu, dlatego zastanów się co chcesz robić w życiu i idź na studia lub do szkoły policealnej. Co prawda po liceum miałem już dość duże doświadczenie w programowaniu i może nawet gdzieś bym się dostał, ale dopiero ukończenie studiów otworzyło mi drogę do dobrych pracodawców i tym sposobem trafiłem do SMT Software, o czym nie mógłbym nawet pomarzyć będąc świeżo po maturze.