Widok
Czyli masz zamiar płynąć promiem do szwecji a potem na kołach do norwegi .Najlepiej Steną Line do Karlskrony a następnie przez Getheborg do przejścia granicznego w Svinesund i dalej kierunek na Oslo .Można wybrać inną drogę za Getheborgiem kierować się na Stromstad (prom Stromstad - Larvik ) koszt ok 445 nok.Wylonduje się po drógiej stronie Oslofjordu już w norwegi . No i trzeba zadać sobie najważniejsze pytanie południe czy północ .Warto na północy zobaczyć Molde i okolice ( atrakcja regionu Trasa Trolli - niesamowita spiralna trasa, Trasa Atlantycka - ,alownicza trasa przez szereg 8 wysepek ,wtym przejazd przez krzywy most/jedyny taki most w Europie, wspinaczka do zespołu jaskiń iz wodospadem Kościół trolli na wysokości ok 450mnpm wspinaczka około 2 godzin, wycieczka na wyspę Aukra /Gossa - promem koszt ok.100 nok - kierowca + samochód za każdego pasażera 25nok
Z dogadaniem po angielsku nie ma problemu ,choć zdarzają się osoby które nie chcą rozmawiać /starsze osoby .Ale warto nauczyć się podstawowych zwrotów.Jeśli sie tyczy cen benzyny - najlepiej sprawdz aktualne ceny na stronie Statoil Norge zakładka - Drivstoff ( materiały napędowe/paliwo) 95- 14.74 nok,98 -15.14 nok,diesel- 13.84, lpg - 6.61 nok oczywiście za litr. Hotele nie są tanie w norwegi zależy co chcesz ,czy ma to być hotel sieciowy czy hostell. Jeśli szukasz hotelu - popularnej marki w Norwegi to warto popatrzyć za chotelem sieci THUN HOTELS- w wersji Budget tańszej ( pokoje o niezłym standarcie -telewizor, internet) śniadanie z stołu szwedzkiego bardzo urozmaicone( na ciepło i zimno) ok 800 nok za dobę hotelową/ lub nieco taniej.
Nie sypiam raczej w hotelach :) interesują mnie kwatery prywatne, hostele, karczmy/zajazdy. 800 k to bardzo drogo, a właszcza biorąc pod uwagę że na jednym noclegu się nie skończy.
Dziękuję za informację. Zastanawiam się czy może nie połączyć przyjemne z poźytecznym i do pracy nie wyruszyć.
Czy na chwilę obecną jest jakieś zapotrzebowanie na pracowników, jak tak to w jakim sektorze. Przepraszam że Cię tak molestuję ale nie mam nikogo innego :P
Dziękuję za informację. Zastanawiam się czy może nie połączyć przyjemne z poźytecznym i do pracy nie wyruszyć.
Czy na chwilę obecną jest jakieś zapotrzebowanie na pracowników, jak tak to w jakim sektorze. Przepraszam że Cię tak molestuję ale nie mam nikogo innego :P
Twój zawód/profesja.. Jakie masz doświadczenie zawodowe.Tańszy nocleg to ok.450 nok - Hostell..Pokój w hotelowcy pracowniczym miesięcznie to ok.4000 nok( pokój z aneksem kuchennym, 2 fajerkowa kuchenka el. ,mała lodówka,łazienka ( wc i prysznic z umywalką.) dostępność do pralki,net płatny u operatora wfii ok 199 nok.)
Pamiętaj że jeśli się tyczy wynajmu mieszkań w norwegi są z tym związane pewne problemy.Po pierwsze w dużych miastach ( OSLO,BERGEN,TRONDHEIM,STAVANGER ) MIESZKANIA SĄ bardzo drogie,w miejszych miastach i na wioskach o wiele tańsze,. Następnie kaucja 2- 3 miesiące ( zwrotna po zakończeniu najmu) .W wielu norweskich miejscowościach nie funkcjonuje pojęcie wynajmu mieszania a po prostu jest to mały domek. Jeśli są to mieszania w domu to są to jeśli można tak powiedzieć suteryny mieszkalne na poziomie parteru domu z osobnym wejściem ( mieszkanko- pokuj dzienny,sypialnia ,łazienka przedpokój,mały składzik ,a kuchnia w formie aneksu kuchennego - cena 10000-14000 nok. czasami poniżej 10000 nok.Na prowincji domek czasami można wynająć w cenie 10000 nok.
Ja jestem zielony jeśli chodzi o rozliczenia. Zna ktoś jakiś dobry darmowy norweski program do pitów?