Widok

praca za granica, gdzie szukac?

witam, nie chce pracowac w tym kraju (wiadomo, zarobki).
znam bardzo dobrze jezyk niemiecki, rosyjski i podstawy niemieckiego, nie mam znajomych za granica, a ci co wyjechali to raczej nie mam juz kontaktu.
moge wykladac towar, zamiatac ulice, nawet zrywac owoce, byle sie oplacalo, robic po 10h dziennie.
moge tez zyc w malej kawalerce/pokoju, nie potrzebuje nawet telewizora, mebli zadnych luksusow (poprostu wyjechac na np rok i jak najwiecej zarobic).
jednak nie chcialbym pracowac przez agencje ktora by mi zabierala 30% pieniedzy, ani dzielic pokoju/mieszkania z obcymi ludzmi (musze miec wlasny pokoj).
interesuje mnie holandia, norwegia, belgia, szwajcaria, lub szwecja, ewentualnie UK.
od dawna szukam, ale wiele ogloszen to walki (kaza placic za przejazd, podejrzane dane kontaktowe itp).
czy ktos moglby mi doradzic gdzie znalezc cos uczciweg?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Znasz bardzo dobrze niemiecki, czy tylko jego podstawy ..?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
podstawy, ale angielski zaawansowany
Jedziesz do Uk, gdzieś w okolice Londynu, wynajmujesz pokój u Pakistańczyka i szukasz najpierw po tamtejszych agencjach, bo tak najłatwiej i najszybciej coś znaleźć na początek, a następnie jak już dysponujesz pieniędzmi własnoręcznie zarobionymi a nie tymi przywiezionymi to wypełniasz ankiety w okolicznych, fabrykach, marketach, pralniach i restauracjach czekając aż coś lepszego się trafi.
Moim zdaniem bezpieczniej przez agencje. Co z tego, że zabiorą Ci 30%, tyle co Ci z tego zostanie i tak w Polsce nie zarobisz, musiałbyś pracować kilka miesięcy na to. Agencja daje Ci umowę przed wyjazdem, opłaca często przejazd, i masz zagwarantowane na początek niedrogie mieszkanie. Jak się po paru miesiącach odkujesz, wynajmiesz sobie własne. W ciemno, to nie masz gwarancji, że Ci w ogóle ktokolwiek zapłaci. Poza tym, i w Niemczech, w Anglii pewnie też, ludzie ufają pośrednikom pracy, bardziej niż osobom z nikąd, o których nic nie wiadomo, za krórymi nikt nie stoi. Sama chęć nie wystarczy. Kompletuj też różne papiery, dyplomy (do agencji wystarczy po polsku), ale jak już będziesz na miejscu, dobrze jest je mieć przetłumaczone na dany język, potem możesz szukać też na własną rękę, przez urząd pracy (danego kraju), czyli zupełnie oficjalnie.

Pracuję jako opiekunka osób starszych w Monacium dzięki agencji MyCare24 i bardzo sobie chwalę. Warto wyjeżdżać jako opiekunka ale tylkoz dobrą, sprawdzoną agencją. Mnie się udało znaleźć taką, która naprawdę dba oinetetsy swoich pracownic.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry