Widok
prezent na bierzmowanie
Ludzie!
Mam problem. Mój siostrzeniec będzie w niedzielę miał bierzmowanie, a ja do tej pory nie mam dla niego prezentu i co gorzej - nie mam pomysłu na ten prezent!
Pomóżcie mi. Książki odpadają, bo ma na nie alergię ;))) (a i tak się pewnie na tym skończy!)
Pozdrawiam
Mam problem. Mój siostrzeniec będzie w niedzielę miał bierzmowanie, a ja do tej pory nie mam dla niego prezentu i co gorzej - nie mam pomysłu na ten prezent!
Pomóżcie mi. Książki odpadają, bo ma na nie alergię ;))) (a i tak się pewnie na tym skończy!)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Bolek
Bolek
Masz zagwostkę...
Nie mam właściwie żadnego pomysłu...
ja dostałam...książkę:) - "Żywoty Świętych"
i bardzo ładny medialon z wizerunkiem
Ducha Świętego
(dla niezorientowanych - gołebicą:)).
Książkę przeczytałam tylko raz;),
ale medalionik noszę czasem
(jako talizman na egzaminy;)).
Ale skoro to dla chłopaka,
do tego antyksiążkowego,
to odpada...:(
Na pewno ucieszyłby się z kasy...;)
Pozdrawiam.
To nie jest medalik,
to jest medalion.
Medalik - "płaski krążek z wizerunkiem Chrystusa, Matki boskiej lub świętych(...)".
Medalion - "owalna lub okrągła ozdoba, niekiedy zawierająca miniaturę lub fotografię, noszona na łańcuszku na szyi".
(Nowy Słownik Języka Polskiego PWN, W-wa 2002)
Duch Święty pojawił się (między innymi) w postaci
gołębicy, jak będę miała więcej czasu,
chętnie podam adres, gdzie dokładnie w NT
można ten motyw znaleźć.
Pozdrawiam.
Do Tadzia!
Łk 3, 22
(ewangelia wg Św. Łukasza, rozdział 3, wers 22),
J 1, 32 (ewangelia Jana).
W dwóch poprzednich ewangeliach
też pewnie coś jest na ten temat,
ale nie chce mi się szukać.
Oczywiście, gołębica to tylko symbol.
Coś słabo na tej religii uważałeś,
jeśli miałabym się tak przygotowywać do egzaminów,
jak ty do krytykowania czyichś wypowiedzi,
to marny byłby mój los...;)
Pozdrawiam.
pieniądze rozejdą się jednego dnia... a ja chociaż sama mam już dorosłe dzieci , kiedy zajrzę do szuflady z pamiątkami znajduję pamiątkę chrztu świętego ... nie znałam nigdy swoich chrzestnych... ale mam maleńki medalik, który jest tak cienki i delikatny że zrywa sie łańcuszek , ale leży ... i właśnie tą pamiątkę ... jest pożółkła... koroneczki zacvzynają się sypać... bez opakowania...bez podpisu... ale wiem że jest ... że mnie ktoś ochrzcił... że te dwie osoby na zdjęciu to właśnie oni... kup mu pamiątkę ... ale nie taką papierową , tylko w formie metalowej ... są takie.... nawet wrzucona do szuflady przetrwa wieki ... będzie zawsze i zawsze przypomni , chociażby w chwili zwątpienia , bo takie ma każdy z nas... jestem ochrzczony , bierzmowany,...mam kogoś kto za mną stoi... tego sie nie wie i nie myśli o tym jak jest dobrze , ale jak jest żle ... OWSZEM...
Bolek...daj mu kasę.Przyda mu się i pewnie ucieszy się bardziej niż z książki i medalika.Nie wszyscy faceci lubią nosić łańcuszki i medaliki,albo krzyżyki.Chyba,że to jest big gold łańcuch :),ale to kwestia gustu.Ja nie chciałbym dostać książki,ani jakiejś rzeczy z dewocjonaliów.Wiem,że to raczej tego typu prezenyu powinno się dawać na taką okazję,ale wolałabym jako kobieta coś ze złota,albo kaskę.
chyba cos przespalam ...
na bierzmowanie nie dostalam zadnej pamiatki ani prezentu
bedac kilka lat pozniej swiadkiem kogos rowniez nie dawalam nic
i jeszcze napiszcie ze teraz robi sie przyjecie dla gości z bierzmowania w jakiejs knajpie ...
do szczesliwej:
mam swoje buciki z chrztu... czasem wyjmuje i patrze na nie, jakie małe , jakie ....
na bierzmowanie nie dostalam zadnej pamiatki ani prezentu
bedac kilka lat pozniej swiadkiem kogos rowniez nie dawalam nic
i jeszcze napiszcie ze teraz robi sie przyjecie dla gości z bierzmowania w jakiejs knajpie ...
do szczesliwej:
mam swoje buciki z chrztu... czasem wyjmuje i patrze na nie, jakie małe , jakie ....
Brother musisz zdac sobie sprawe ze to juz od dawna nie chodzi o sakrament tylko o te prezenty, gdyby chodzilo o sam sakrament to zaden 15 latek nie bawilby sie w to.....zazwyczaj, tzn w 90% ....bierzmowanie to okres konczacy zabawe z kosciolem, i wtedy zaczyuna sie byc "wierzacym nie praktykujacym"....bo kosciol juz upadl, ludzie teraz tam chodzi by sie pokazac (dorosli) lub bo im sie tak kaze (dzieciaki az do bierzmowania)....kosciol upadl a te prezenty to jedyny powod by isc do bierzmowania, smutne ale prawdziwe.....teraz bogiem jest ZYSK
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Sakrament jest ważny ale też pasuje mieć po nim pamiątkę, może być coś niedrogiego ale warto coś kupić
Np. https://e-sakralne.pl/pl/p/Obraz-Madonny-z-Dzieciatkiem-pamiatka-bierzmowania-plakietka/288
Np. https://e-sakralne.pl/pl/p/Obraz-Madonny-z-Dzieciatkiem-pamiatka-bierzmowania-plakietka/288