Widok

prosze o rade - obiad rodzinny

witajcie, mam na imie Agata, mieszkam tu od niedawna, jestem dodatkowo z daleka, a mąż tutejszy;)). no i jutro mam wizyte tesciow; pan i pani po 50, wyzsze wyksztalcenie, jezdzacy po swiecie. od tygodnia studiuje co podac na obiad. ma byc 2 daniowy, przystawka i deser. a potem 2 ciasta. studiuje rozne koncepcje ale nic szczegolnego nie wymyslilam. moze cos podpowiecie. a, ha jeszcze mala kolacja. boze, pomozcie.dziekuje
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czasem proste danie zrobi większe wrażenie niż te wszystkie "bonton" wynalazki . Wyszkatlecenie i ilośc zwieszonych miejsc ma się nijak do kolacji z rodzina . Na wyjazdach zawsze się smakuje miejscowych dań, wiec skoro jesteś z innego regionu niż Kaszubka to zaserwuj specjał waszego regionu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jestem z Brodnicy, nie ma u nas zadnych regionalnych potraw
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niema jak zwykły obiad.a co Polak lubi....wiadomo zdrowo.... syto i Zakropić.pozdrawiam

Mogę polecić zupę z awokado - u mnie goście zawsze się nią zachwycają, jest dość prosta do zrobienia i świetna na lato (podaje się na zimno). Na drugie danie to podpytaj męża, czy teściowie wolą dania polskie tradycyjne, typu ziemniaki/schabowy/mizeria, czy eksperymenty kulinarne z innych krajów. Zawsze możesz zrobić spagetti a'la carbonara (podsmażony boczek+cebulka, do tego śmietanka 30% i ser typu gorgonzola; no i makaron al'dente). Na przystawkę może jajko zapiekane w pomidorze :) ciekawy efekt wizualny i pyszne w smaku. Deser - mus czekoladowy? Bezę?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziekuje. to konkret. rozpatrze

Ciasta to w markizie w Żukowie radzę kupić.Świeże i bardzo dobre.Na miejscu mają również torty lodowe pychotka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Najlepsza carbonara nie zawiera żadnej śmietany.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Skoro jesteś znawcą, to lepiej sam podaj przepis na smaczne danie. Krytykować łatwiej, co?

Proszę bardzo carbonara: pancetta (ewentualnie wędzony boczek) , czosnek, natka pietruszki, makaron spagetti, ser pecorino (ewentualnie parmezan), jajka
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak są tacy światowi to zabierz ich do Mulka. Tam serwują dobre jedzenie. Z nerwów może Ci coś nie wyjść, ale jeżeli teście z tego powodu mieliby być źli to słabo.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

albo do Daniela :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Schabowy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Rehabilitacja, gabinety lekarskie (22 odpowiedzi)

Cześć, zwracam się do was z zapytaniem, co myślicie na temat powstania prywatnej placówki...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

do góry