Widok

przewlekłe zmęczenie a przetrenowanie

Jak można rozpoznać u kolarza/rowerzysty przewlekłe zmęczenie a jak przetrenowanie, na czym polega różnica?
W jaki sposób zapobiegać przetrenowaniu iczy przewlekłemu zmęczeniu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A rolujesz się?
A tak na poważnie - jak dopiero zaczęłaś i biegasz co drugi dzień po 30min to niezależnie od formy nabytej w innych dyscyplinach, lub nadwagi lub złych wzorców ruchowych - przetrenowujesz się. Pomyśl, czy robisz to dobrze. Może masz nadwagę, lub złe obuwie, lub biegasz bo betonie i chodnikach z kostki bauma (nie rób tego), a może masz kobiece kształty (większy biust i uda) i przez to Twoje ciało przyjmuje złą pozycję ciała i sylwetka biegu wymusza patologiczne wzorce ruchowe które Ci szkodzą?
Ruszałaś się wcześniej? Jesteś wyćwiczona i rozciągnięta?
Zacznij od biegania raz w tygodniu, po kilku tygodniach biegaj 2 razy w tygodniu.
Najlepszą rzeczą w treningu jest regeneracja i odpoczynek.
Każdy bieg niszczy mięśnie i szkodzi. Chodzi o to żeby tak nauczyć swój organizm regeneracji żeby on był w stanie w nocy podczas snu naprawić to co zepsułeś i nadbudować nowym.
Zbyt duża intensywność to przepis na kontuzję.
https://produktybonifraterskie.pl/jak-radzic-sobie-z-bolem-miesni/

Polecam też zajrzeć sobie na stronę. O pisane jest tutaj jak skutecznie radzić sobie z nieprzyjemnym bólem mięśni.

Ja tak miałam od dawna, okazało się że miałam bardzo niską ferrytyne i do tego baaardzo niski poziom wit.D, jak dostałam porządna dawke wit.D to nagle mam siłę po 11h pracy na wszystko, a kiedys tylko zjesc i spac. Warto zbadac hormony i podstawowe badania krwi.
Polecam też poczytać sobie o ziołach na pobudzenie oraz energię:
https://loremvit.pl/herbata-na-pobudzenie/

Wiele z nich pomaga utrzymać kondycję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
I na rente albo pod ziemie szybko iść:) Fajnie nie nie trzeba się bezrobociem interesować i Polską.
ale też daje gaaaaaaaz! I potem można gazować ;D
Kofeina podnosi ciśnienie, nadmiar wypłukuje magnez.
Mnie gazowane "nie truje", a kofeina to raczej pomaga.
Po wypiciu napoju gazowanego można się zatruć Coca-Cola też jest szkodliwa i to nie tylko ze względu na to że ma w sobie chemie czy gaz ale kofeine.
ja biore gazowane, ale tez papier toaletowy do kieszonki, bo może złapać 's****..', wtedy się zatrzymuje i w krzaczkach zrzucam zbędnę gramy/kilogramy.
czym? gazem? hehe

w czasie treningu po wypiciu gazowanego można się zatruć?
He He, to może TJ sprawdzi Ci IP? :D
tak tak zjadlem jedno N, ale nie wierze ze ja ten post pisalem hehe :D

Krzyżak napisał(a):

> Kreuzman.

Masz do wyboru:

1) Kreuzmann

albo

2) Xman

decyduj się! :D
hey dude! jestes kozak! szacun zioom i wpadnij na trening w niedziele to pogadamy! mowie powaznie! Kreuzman.
Miałem okres że przesadzałem z treningiem w stosunku do wykonywanej pracy np. po zmianie nocnej która trwała ponad 12h jechałem trenować powyżej 75%hr., sam tego doświadczyłem i od pewnego czasu zluzowałem.
Poza tym mobbing w pracy był próbowano robić ze mnie "kozła ofiarnego i chłopca na posyłki" ale nabrałem innego stosunku i nie angazuje się jak wcześniej i nic już tego nie zmieni.
Od trzech może czterech miesięcy więcej godzin nie z własnej woli ale z przymusu w pracy trzeba było spędzać poza tym od ponad 2 lat nie miałem urlopu, święta nie święta, niedziele itp. na mus musiałem:(
Z powodu głupoty, a może pracoholizmu innych musiałem nie z własnej woli dotychczas 250h w miesiącu robić nocki nie nocki.
Wyzysk. Ale nastawienie uległo zmianie i już czuje się lepiej i nic tego nie zmieni:)
Przetrenowaniu zapobiegniesz tylko wtedy , kiedy zrozumiesz czym jest właściwa regeneracja powysiłkowa . To niezmiernie istotny element treningu . Niestety bardzo wielu o tym zapomina lub po prostu nie wie ! I jeszcze jedno , z upływem lat nie zmieniamy raczej swoich przyzwyczajeń treningowych a to błąd . Sprawa jest prosta : im więcej latek na karku tym więcej i staranniej należy dbać o regenerację .

Pozdrawiam , Marek .
może jeszcze ktoś doda zaraz że chodzi o Stany Zjednoczone?
lol :D
dbig napisał(a):

> Stany depresyjne bywały...

Stany ogólnie są depresyjne...
Stany depresyjne bywały...
do góry