Widok

pytanie do szczęśliwych lub nie właścicieli króliczków

rozważam przygarnięcie "na wychowanie" króliczka:) jednak zanim podejmę jakiekolwiek decyzje, chciałabym dowiedzieć się jak najwięcej o tych zwierzakach, żeby decyzja była świadoma i przemyślana. podzielcie się więc proszę swoimi doświadczeniami - czego można się spodziewać po królikach (typowe aspekty posiadania takich zwierzy - typu królikowi trzeba sprzątać klatkę ,haha ;) pomijam), czego można się nie sodziewać od razu a zdarza się z królikami, jakie choroby dopadają króliki, jak się je leczy, jakie "wypadki" z udziałek królików w roli głównej zdarzyły się wam (typu poprzegryzane kable-to już słynne i słyszałam gdzieś tam od wielu osób). gdzie najlepiej kupić króliczka i na co zwrócić uwagę żeby nie trafić np na chore zwierzę. itp itd
będę wdzięczna za WSZELKIE rady, przestrogi, opowieści i inne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zacznę od tego, że króliki to bardzo wesołe zwierzaki. Wprawdzie nie ma z nimi takiego kontaktu jak z psem lub kotem, ale również reagują na imię, wyczuwają emocje itp.
Mój króliczek jest bardzo chorowity. Jest uczulony na większość karm, więc nie mogę mu róznicować diety - reakcja uczuleniowa pojawia się w postaci wypadającego futerka. Druga, gorsza sprawa to problem z ząbkami - podobno typowy dla królików. Korzenie uciskają na oczodoły i tworzą się stany zapalne.
Jest problem z weterynarzami, bo oni specjalizują się w leczeniu psów i kotów, a o królikach często nie mają zbyt dużej wiedzy. Polecam lecznicę na Osowej - tam jest specjalistka og gryzoni. Fantastyczna, młoda lekarka z niesamowitym podejściem do zwierzaków.
Co do "wypadków" to mój nie gryzie kabli, ale uwielbia wyjadać mi z talerza obiadek :D Króliki wysoko skaczą i zapomnij że Ci odpuści jak mu się zapach spodoba. Generalnie wygląda to komicznie. Lubi też poukładać rzeczy leżące na ziemi po swojemu. Czasami coś poszarpać, ale delikatnie i bez większych szkód. Przyłapany na gorącym uczynku ucieka wymachując tylnymi łapami- to też wygląda komicznie.
Co do higieny - załatwia się w klatce, jest czysty i nie sprawia jakichkolwiek problemów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Inne

Ochrona telefonu (19 odpowiedzi)

Hej, Ostatnio kupiłam pancerne etui na telefon, widziałam też na stronie tej firmy, że mają tzw....

Adwokat Dorota Giesek (4 odpowiedzi)

Jesli ktoś szuka skutecznego adwokata to polecam Panią Dorotę Giesek z Wrzeszcza. Bardzo mi...

Jak otworzyć sklep internetowy (78 odpowiedzi)

Przymierzam sie nad otwarciem własnego sklepu internetowego. Mianowicie do tej pory sprzedawałam...

do góry