Widok

rowery damskie i męskie

Witam. Z góry mówię że w tematyce rowerowej jestem laikiem - stąd też to pytanie - ale zacznę od początku :-)
Do tej pory zawsze jeździłam na rowerach męskich, pożyczanych w wypożyczalniach lub od przyjaciół. Aktualnie chcę sobie kupić coś dla siebie - najwyższy czas ;-) Znajomi, którzy siedzą w tematyce rowerowej zdecydowanie lepiej niż ja, podpowiedzieli mi, żebym kupiła sobie rower - GARY FISHER Tarpon (cena ok. 1100 zł, ma to być rower do jazdy po lasach, troszkę po górach i tego typu terenach). Zdaję się zatem na ich znajomość sprzętu i firmy :-)
Mam jednak dylemat, czy kupić damkę czy nie, skoro do tej pory dobrze!! mi się jeździło na rowerach w "wydaniu męskim" i nie zależy mi na rowerze z typową damską ramą.
Czy są większe różnice między tymi dwoma typami - oczywiście oprócz widocznych - czyli kształtu ramy i siodełka. W sklepie od jednego sprzedawcy usłyszałam, że właściwie nie ma różnic - prócz tych o których wspomniałam; od innego sprzedawcy usłyszałam z kolei, że w użyciu lepiej spisują się te męskie modele, bo są bardziej zwrotne itd.
No i efekt jest taki, że mam dylemat, bo nie bardzo wiem na co się zdecydować - czy na damski, czy na męski rower tego samego modelu. Tym bardziej, że kształt ramy nie jest dla mnie wyznacznikiem, który biorę pod uwagę przy zakupie - nie upieram się, że musi to być damka.
Zatem --- proszę o podpowiedź, kogoś kto się zna na rzeczy i wie na pewno, jak to jest w rzeczywistości z jakością rowerów dla kobiet i mężczyzn, bo jak się okazuje w fachowych sklepach też podają sprzeczne informacje.
Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam!
Edi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja po prostu proponuje skorzystanie z usług jakiegoś profesjonalnego sklepu typu https://www.rowerowaholandia.pl/ gdzie zetkniesz się z bardzo profesjonalną obsługą. Mi tak dobrali rower, że teraz nie wyobrażam sobie życia bez niego i to nie żart! Jeżdżę nim do pracy, na zakupy, hobbystycznie.,. polecam.

A gdzie kupiłeś tego Treka? Szukam ale wszędzie braki magazynowe. Na https://goodsport.pl/rowery/ zapisałem się do powiadomienia jak się tylko pojawi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Edi napisał(a):

> wytargowałam
> cenę 1330 zł plus licznik (wart 70 zł) gratis :-) ...ponoć
> dobiłam dobrego targu - jak mówią znajomi :-)

czadowo! :D
Yary napisał(a):

> ile kosztował i jaki kolor?

TREK 4300 z 2006 r. jest dostępny w 2 kolorach: szaro/żółty i srebrno/niebieski. Ja kupiłam srebrno/niebieski, ale - co tam kolor - ważne że jeździ mi się na nim super!! :-)
A co do ceny tooo - Kupowałam w sklepie rowerowym - znajomi mówili, że mam się targować, więc się targowałam i wytargowałam cenę 1330 zł plus licznik (wart 70 zł) gratis :-) ...ponoć dobiłam dobrego targu - jak mówią znajomi :-)

Edi
ile kosztował i jaki kolor?
Śliczne dzięki za porady! W ten weekend przetestowałam już swój nowy rowere - kupiłam TREKA 4300 - oczywiście rama męska :-) i jeździ mi się super!!! Rower spisuje się jak należy !
Pozdrawiam
Edi
Przerzutka RD-M511 jest przerzutką 9 -rzędową (obsługuje maskymalnie kasety 9-rzędowe), w zestawieniu z mechanizmem korbowym 3-rzędowym daje to 27 biegów - czyli klasycznie dla tej grupy (Deore) i wyżej.
Hej !
Z tego co jest wypisane w informacji o rowerze to ... Contessa 30 ma tylne przerzutki Shimano Deore 24 Speed RD-M511 - nie Alivio
Ale to tylko takie małe spostrzeżenie - bo nie jestem fachowcem w tej dziedzinie :-)
Pozdrowienia.
qrt, nie zapominaj, że wszystko poniżej deore jest robione poza japonią z puszek od piwa i zakrętek od słojków.
Edi napisał(a):

> A tak przy okazji - Scott Contessa 30 - to dobry rower ?? - tak
> ogólnie - biorąc pod uwagę nie tylko ramę.
> Pozdrawiam :-)

Fajny i naprawde sensownie skompletowany. Co prawda wydaje sie być niby dość drogi jak na klase oszprzętu (alivio) ale na duży plus nalezy mu policzyć firmowy amor którego konkurencja w tej cenie roweru nie montuje.

Tak na marginesie rowery w tej cenie - jakieś authory, kellysy czy inne takie, TEORETYCZNIE sa lepiej wyposazone (deore). W praktyce różnica miedzy deore a alivio tych rowerów sprowadza sie tylko do napędu 8 (alivo) lub 9 (deore) biegowego. IMO zupelnie nie warto w takiej sytuacji dopłacać do 9 biegów bo różnicy nie odczujesz a taki napęd jest droższy w eksploatacji.

No i poza tym contessa jest ladnie malowana, no i ma napis SCOTT.

Osobiscie naprawde polecam ten rowerek.
Szczerze mówiąc to oczywiście że lepiej od razu wydać większą kwotę, bo z czasem jak byś jeździła coraz więcej, mogłoby się okazać że sprzęt który na początku wystraczał teraz już nie daje rady i ogranicza Cię. Contessa powinna sprostać ambitnym wymaganiom, osprzęt nie jest zły, tak samo jak koła i widelec(dobry bo nie RST i praktycznie bezobsługowy :P). Waga troszku spora, ale nie jest też przesadnie duża, nie wymagajmy zbyt wiele od roweru w tej cenie. To nie sprzęt zawodniczy, ale ambitną turystykę i XC podoła :-)
pozdrawiam
Żywy
żYwY napisał(a):

> Fachowcem niejestem, ale znam opinię dziewczyn i kobiet
> jeżdżących na różnych ramach.
> Contessa napewno byłaby extra wyborem,ale to przekroczy już
> trochę cenę poprzednich propozycji. Jednak chyab lepiej będzie
> zainwestować w taki rower który będzie leżał po prostu
> idealnie, będzie jak drugie ciało;] Jeżeli nie chcesz jednak
> wydawać tyle kasy, to czytająć Twoej powyższe wypowiedzi lepiej
> będzie wziąść ramę "męską".
>
> pozdrawiam również :-)

... No fakt, że Contessa to już inna półka :-)
W ostatnim czasie dowiadywałam się trochę o rowerach i o tym co powinnam sobie kupić (także tu na forum - co do rodzaju ramy) no i ... już dawno przekroczyłam przewidywany na początku budżet! :-) ... no ale tak to jest jak się nie ma pojęcia na co zwracać uwagę i co dla siebie wybrać.
...Teraz już wiem, że Tarpon Fishera nie sprawdzi mi się i szukam czegoś innego (z troche lepszym osprzętem). Zatem - kto wie czy nie dobiję w efekcie końcowym do Contessy 30 - tym bardziej że teraz oferują dużo niższą cenę :-)
A tak przy okazji - Scott Contessa 30 - to dobry rower ?? - tak ogólnie - biorąc pod uwagę nie tylko ramę.
Pozdrawiam :-)
Edi
Edi napisał(a):

> ŻyWy - Jeszcze raz - dzięki !!!
> ...Widzę że mam do czynienia z fachowcem - co mnie bardzo
> cieszy, bo coraz wiecej się dowiaduję o rowerach! :-)
> Teraz już nie mam żadnych wątpliwości, żeby wybrać ramę męską
> (lub coś w wersji Contessy).
> Właśnie dzisiaj miałam okazję przejechać się na CSOTT-ie
> CONTESSA 30 - no i trzeba przyznać, że bardzo fajnie się
> jeździło i że ... kusi ten rower :-)
> Pozdrawiam :-)
> Edi

Fachowcem niejestem, ale znam opinię dziewczyn i kobiet jeżdżących na różnych ramach.
Contessa napewno byłaby extra wyborem,ale to przekroczy już trochę cenę poprzednich propozycji. Jednak chyab lepiej będzie zainwestować w taki rower który będzie leżał po prostu idealnie, będzie jak drugie ciało;] Jeżeli nie chcesz jednak wydawać tyle kasy, to czytająć Twoej powyższe wypowiedzi lepiej będzie wziąść ramę "męską".

pozdrawiam również :-)
pozdrawiam
Żywy
ŻyWy - Jeszcze raz - dzięki !!!
...Widzę że mam do czynienia z fachowcem - co mnie bardzo cieszy, bo coraz wiecej się dowiaduję o rowerach! :-)
Teraz już nie mam żadnych wątpliwości, żeby wybrać ramę męską (lub coś w wersji Contessy).
Właśnie dzisiaj miałam okazję przejechać się na CSOTT-ie CONTESSA 30 - no i trzeba przyznać, że bardzo fajnie się jeździło i że ... kusi ten rower :-)
Pozdrawiam :-)
Edi
16 calowa rama powinna być ok dla Ciebie, ale i tak warto przymierzyć is ię przejechać. "proporcje" o których piszes zto właśnie geometria, dlaetgo ramy damskie są krótsze i przez to niezbyt da się na nich podjeżdżąć(nie mówię o ASL lub Contessa).

pozdrawiam i życzę udanego zakupu :-)
pozdrawiam
Żywy
Ślicznie dziękuję za informacje i podpowiedzi :-)
Pozdrawiam.
Edi
mozesz wybrac tez rowery z rama meska ale damska :)
Chodzi o coś takiego jak scott contessa albo author ASL.
Rama ma budowe męska (górna rura jak w menie) ale geometrie dostosowaną do kobiecej budowy- tzn jest ciut wyższa ale krótsza (bo kobiety mają dłuższe nogi i krótsze korpusy oraz ręce ) GF jeszcze robi takie rowery i Trek chyba też - ogólnie to taka coraz popularniejsza tendencja w budowaniu rowerów dla kobiet.
Serdeczne dzięki dla ŻyWego i Szaszki za konkrety !! Już wiem co robić - biorę z ramą męska :-)
Co do wielkości - to wzięłam już pod uwagę moje niewielkie gabaryty (164 cm wzrostu) i myślę o ramie 16 cali - taką też przymierzałam damkę - i jak stwierdził sprzedawca - ten rozmiar jest dla mnie. Wprawdzei nie porównywałam wtedy z męską ramą - bo nie było akurat 16-ki, no ale chyba proporcje miedzy rozmiarami ram w damkach i męskich rowerach są analogiczne?

Pozdrowienia :-)
Edi
Szaszka napisał(a):

> Jesli natomiast mylę się, i rama w tym rowerze wyglada jak
> typowa "damka", to bierz męski, wygodniej sie taki nosi na
> ramieniu. :)

Jeśli ta moda się przyjmie, kobiety zamiast torebki będą nosiły na ramieniu rowery. Szminkę i wszystkie te duperele upchają do bidonów i torby podsiodłowej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ha, popatrz, znalazlam ten rower za 950 zl!

http://sklep.rower.com/view.php?idp=191

Szukalam w necie info na temat tego roweru, i wydaje mi sie, ze "damska" wersja wizualnie niewiele sie rozni od męskiej, tzn że górna rura w ramie nie leci gwaltownym kątem w dól jak w typowo damskich rowerach?

Jesli tak jest rzeczywiście, to bierz damkę. Bedziesz miała wygodniejsze siodelko (szersze), i zapewne odrobine krótsza górną rure (tez będzie Ci wygodniej).

Ja kupilam authora w wersji męskiej i musialam zmieniac siodelko i mostek na krotszy. :)

Jesli natomiast mylę się, i rama w tym rowerze wyglada jak typowa "damka", to bierz męski, wygodniej sie taki nosi na ramieniu. :)

Pozdrawiam,
Ola
do góry