Widok

soft do budowy kół.

dla ciekawskich i bardzo dociekliwych ;) chciałbym zapodać linka do interesującego oprogramowania (obliczania) niezbędnego do profesjonalnego zbudowania koła.

hmm ... i co na to nasi mechanicy ?? Czy te NASZE koła (tzw. składaki) są tak naprawdę dobre ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sa dobre, tylko zalezy kto je zaplecie i na jakich czesciach...tandety nie oplaca sie zaplatac... a np. przy wymianie piasty czy obreczy zwracam szczegolna uwage na stan nypli..(polowe z nich trzeba wymieniac). Ogolnie to budowanie kol z pojedynczych czesci to fajna sprawa. przez to kola sa w pewnym sensie niepowtarzalne, mozna za względnie dobre pieniadze zlozyc naprawde lekkie kola. Jednak jesli mamy zaplesc kola za mniej wiecej 600zl, juz lepiej polecic zestaw mavica crossride. :)
Co do samych programow to uzywalem spokemana i dtswissa. w dt nie bylo niestety niektorych obreczy a w spokemenie zdazalo sie ze robil bledy...
moje skłądaki mają coś ze 3-4 lata, nigdy nie były centrowane i nie wymagają centorowania bo nadal są porste :) a to dlatemu ze skłądał je człowiek znający się na tym a nie jakiś automat z tensiometrem.

żaden program nie pomoże zbudować profesjonalnie koła :P tu trzeba doświadczenia (ja go ni emam niestety...)
http://sheldonbrown.com/wheelbuild.html

tu sobie mozna troche poczytać o zaplataniu (bo to ta łatwiejsza część zabawy w budowę koła). Schody zaczynają się przy naciąganiu szprych.
jak powiedzial poprzednik wszystko przychodzi z czasem...to takzwane doswiadczenie. Na poczatku trzeba po prostu zaplesc X kół zeby wszytsko wyczuc. potem juz sie mniej wiecej wie kiedy nawet program sie myli i polega sie na sobie i swoim doswiadczeniu.

Inne tematy z forum Rowery

Czy są jakieś prowizje i haczyk? (3 odpowiedzi)

Szukam kasyna, które nie będzie miało ukrytych opłat i problemów z wypłatami. Skąd mam wiedzieć,...

do góry