Widok

spacer z psem

Czołem, znacie jakieś fajne miejsca w Baninie gdzie bezstresowo można puścić psa? Gdziekolwiek człowiek nie idzie to same zboża i inne rolne uprawy a z szacunku dla rolników nie chciałbym ich denerwować :) Są jakieś większe place polne gdzie nic prócz chwastów nie rośnie?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moze musze zaktualizowac wiedze,
ale obowiazek prawny mowil dotychczas ze pies musi byc pod kontrola - na smyczy LUB w kagancu, o ile nie nalezy do listy ras niebezpiecznych.
Wobec czego wiekszosc osob moze prowadzic psa bez smyczy o ile ma zalozony kaganiec. Jest chyba tez zapis mowiacy o tym ze to dotyczy miejsc publicznych.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
to poczytaj :)

Ustawa o Lasach z dnia 28 września 1991 r. (Dz. U. 91.101.444) w art. 30 pkt 13 mówi, że zabrania się w lasach puszczania psów luzem.

Kodeks wykroczeń art. 166 mówi: Kto w lesie puszcza luzem psa, poza czynnościami związanymi z polowaniem, podlega karze grzywny albo karze nagany.

psy w lesie mogą się łatwo zgubić, kiedy pójdą tropem i oddalą się zanadto od właściciela
kiedy się oddalą (zgubią) narażone są na:

zaplątanie się we wnyki
spotkanie dzikiej zwierzyny, która może je zaatakować: dzik
spotkanie dzikiej zwierzyny, którą płoszą (gonią) / atakują: zając, sarna
znalezienie padliny (nie wiadomo, co mogło być przyczyną padnięcia zwierzęcia starość lub choroba)
znalezienie szczepionek na wściekliznę dla dzikiej zwierzyny i zjedzenie ich
odstrzelenie przez niekompetentnych myśliwych
zjedzenie trutek, które pobliscy mieszkańcy mogą wyrzucać na lisy, w celu ochrony swoich kurników, lub zetknięcie się z padłymi zwierzętami, które padły od trucizny
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
I to jest właśnie rzetelna odpowiedź, zamiast obecnego w koło bezcelowego narzekania i bezsensownej krytyki :)
Z wyobraźnią u mnie spoko, więc zdaje sobie sprawę z potencjalnych niebezpieczeństw, natomiast nie wiedziałem ze odnośnie lasów i puszczania psów funkcjonują osobne przepisy.
Dzięki.
ale tą drogę też trzeba sprzątać po pieskach
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
nabudowali kurników to i nie ma gdzie spacerować z psem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
dokładnie, bo nawet w lesie trzeba być czujnym, bo samochody pędzą :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Spacerować można wszędzie,ale nauczcie się po swoich pupilach sprzątać,to żaden wstyd.

Inne tematy z forum Banino

Ozonowanie domu (16 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

do góry