Widok

sport i zdrowie w gdańsku.

Dzień dobry.
Od dekad przyjeżdżam do Gdańska.
Lubię poganiać rowerem po uliczkach i trasach rowerowych aż po Sopot.
Chętnie wypoczywam na plaży w Stogach.
Lubię spacery po lasku w Stogach, wdychać morski jod i podziwiać zachody słońca.
W tym roku zaniepokoiło mnie jednak pewne zjawisko i zastanawiam się jak długo to trwa.
Przebywając w hotelu na terenie Gdan̈skąd, codziennie przecierając białą mokrą ściereczką blaty kuchenne i stołowe po posiłkach, zauważyłem że na blatach zbiera się czarny tłusty osad.
Okna były cały czas otwarte z uwagi na temperatury powietrza.
Zastanawiam się skąd to i dlaczego to ?
Kopalni u Was nie ma.
Czy to wina rafinerii, spalin samochodowych czy wyziewy z kominów statków w portach ?
Statki jak zauważyłem na Stogach bardzo kopcą.
Czy Gdańsk jest zdrowym miastem i nie truje nie tylko turystów się też i głównie miejscowych ?
Czy badane jest powietrze w Gdańsku ?
Kto w tym temacie merytorycznie publicznie może się wypowiedzieć?
Najlepiej aby ekspert a nie dyletant ;)
Pozdrawiam i liczę żecto zdrowe miasto :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dodam, że na szybach mojego samochodu podobny tłusty osad usunąłem przed wyjazdem z Gdańska.
Nie jest to normalne, tak mi się wydaje.

Też zauważyłem podobne zanieczyszczenia w okolicach portu. Myślę, że warto, aby miasto bardziej monitorowało jakość powietrza, zwłaszcza latem, kiedy okna są cały czas otwarte. Dobrze, że ktoś poruszył ten temat.
Space Waves is a creative and captivating game that blends music and space in an unforgettable way.

Czarny, tłusty osad, który się zbiera, to najprawdopodobniej zanieczyszczenia powietrza, w tym pyły i sadza, które osiadają na powierzchniach. W dużych portowych miastach, zwłaszcza tam, gdzie ruch statków, przemysł i spalanie paliw są intensywne, takie zanieczyszczenia mogą się osadzać na różnych powierzchniach.

To co zauważyłeś to niestety norma w okolicach portu i Stogów. Statki naprawdę mocno kopcą, bo spalają kiepskie paliwo, do tego dochodzą spaliny z miasta i trochę przemysłu. Powietrze w Gdańsku ogólnie jest lepsze niż np. na Śląsku, ale przy porcie faktycznie bywa gorzej i stąd ten czarny nalot. Możesz zerknąć w aplikacje typu Airly tam widać na bieżąco wyniki pomiarów .

Dzień dobry i dziękuję za podzielenie się swoimi obserwacjami. Gdańsk to rzeczywiście piękne miasto z wieloma wspaniałymi miejscami do spacerów, jazdy na rowerze i wypoczynku, dlatego całkowicie zrozumiałe jest, że zauważenie takich zmian może wzbudzać niepokój. Emisje z transportu samochodowego, statków, a także działalność przemysłowa mogą wpływać na jakość powietrza, a w rejonach nadmorskich dodatkowo wiatr potrafi przenosić cząstki z dużych odległości.

Inne tematy z forum Sport

Karnet do oddania (8 odpowiedzi)

Odstapie karnet na silownie Zdrowit. Na 9 miesięcy cena 139 zł. Wykorzystano 3 miesiące. Umowa...

GKS Wybrzeże (6 odpowiedzi)

Jutro jest bardzo ważny mecz dla gdańskiego Wybrzeża.Przyjdźcie tłumnie na stadion.Nie musicie...

Czy bieganie może poprawić koncentrację? (4 odpowiedzi)

Cześć wszystkim! Chciałem poruszyć temat trochę inny niż typowe rozmowy o boksie czy sportach...

do góry