Widok

suport

Nie znam się na tym dobrze i jeszcze suportu nie wyciągałem nie odkręcałem nawet korby, czym się różni suport (mam na myśli mocowanie korby) na kwadrat od suportu na wielowypust?
Korba przykręcana jest imbusami do suportu na wielowypust a do tego tradycyjnego na kwadrat jest potrzbny klucz do korby?
Suport na wielowypust jest lepszy od tego na kwadrat, wytrzymalszy i potrzeba mniej narzędzi do jego obsługi?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dbig napisał(a):

> Nie znam się na tym dobrze i jeszcze suportu nie wyciągałem nie
> odkręcałem nawet korby, czym się różni suport (mam na myśli
> mocowanie korby) na kwadrat od suportu na wielowypust?
> Korba przykręcana jest imbusami do suportu na wielowypust a do
> tego tradycyjnego na kwadrat jest potrzbny klucz do korby?
> Suport na wielowypust jest lepszy od tego na kwadrat,
> wytrzymalszy i potrzeba mniej narzędzi do jego obsługi?

Kwestia jest troche bardziej skomplikowana (ostatnie pytanie), ale podobniez polaczenie na wielowypust jest sztywniejsze / lepiej przenoszone sa sily. Do obydwu potrzebny jest klucz "wypychajacy". Wydaje sie, ze dla wiekszosci smiertlenikow nie bedzie to stanowilo roznicy i beda uzywac pierwotnego rozwiazania "kwadratowego", ktore z kolei ja stosuje, jako ze wklady suportu na kwadrat sa tansze ma przyzwyczailem sie do "kwadratu" ;-)

Ogolnie to korba jest "nabijana" na wklad suportu a sruby imbusowe o ktorych mowisz "przytrzymuja" korbe na miejscu. W.S. roznia sie w zasadzie iloscia punktow stycznych na ktore oddzialywuja sily wewnatrz polaczenia. (mam nadzieje, ze mniej wiecej ujalem to wlasciwie)

pozdrower
od siebie dodam jeno, że wielowypust może się przydać osobom ciężkim - nawet dobrze dokręcone połączenie na kwadrat wyrabia się pod wpływem działających sił (tzn. moich 100 kilo), wielowypust rozkłada siły na większa ilość punktów styku i dzięki wspomnianemu imbusowi oferuje ciaśniejsze spasowanie elementów przez co soba o mojej wadze może takowej korby pożądać ;)
Ja mam na imbus korbe dokręcaną ale nie wiem czy suport ma wielowypust czy kwadrat wszak tam nie zaglądałem.
masz ci los... o której Ty śrubie mówisz? o tej która jest wkręcana w oś suportu? jak nie ma imbusa z boku na korbie (innymi słowy, jeżeli korba nie jest zaciskana na osi śrubą) to znaczy, że masz kwadrat.

dbig - nie obraź się ale pytania, które zadajesz to zupełne podstawy - nie lepiej byłoby na przykład zajrzeć na początek na www.wrower.pl i http://www.ii.uj.edu.pl/~zbooy/polish/biking.html pod zakładki o sprzęcie i dopiero po wyposażeniu się w zawartą tam podstawową wiedzę zadawać pytania o szczegóły?
sorry jestem trochę nieuświadomiony w tej dziedzinie bo jeszcze suportu nie rozkręcałem a z boku korby mam imbus.
grisza napisał(a):

> jak nie ma imbusa z boku na korbie
> to
> znaczy, że masz kwadrat.

chyba zacznę CIebie cytować Grisza ;D
Skażi mienia: co ma śruba dociskająca korbę do typu suportu?? Nic. Podpowiem ze w obu mam z boku śruby imbusowe które (jeżeli chodzi o "łby") niczym się nie różnią.

Do DBIG => weź imbus 8mm, odkręć jedną z tych nieszczęsnych śrub i zajrzyj do środka. Jak zobaczysz kwadrat - to masz suport na kwadrat, jak zobaczysz co innego - to jest na wielowpust. ;D A jak kupiłeś nowy rower za poniżej 1,5 tys to mozesz nie odkręcac i spokojnie z prawdopodobiestwem 99,999% przyjąć, że masz na kwadrat. Howgh.
Dobrze rusku ja to akurat rozumiem że popularnie zwane na kwadrat to gwint kwadratowy a wielowypust wiem jak wygląda coś podobnego do bębenka kasety:)
dbig napisał(a):

> Dobrze rusku

plonk warning.

> na kwadrat to gwint kwadratowy

gwint jest zdecydowanie okrągły.
Dobrze, nie kłóćmy się miałem na myśli co innego zależy w jakim miejscu jest gwint okrągły.
dbig napisał(a):

> Dobrze, nie kłóćmy się miałem na myśli co innego zależy w jakim
> miejscu jest gwint okrągły.

tak przy okazji mi sie przypomniało że istnieją również korby zintegrowane (na stałe) z suportem i te nie mają z jednej strony wspomnianych "śrubek"

pozdrawiam
Widzę niepochlebne opinie na temat suportów na kwadrat czy zwie się je fachowo FSA?
A zawodowcy w takim przypadku stosują już tylko w swoich rowerach suporty na wielowypust, na kwadrat są mało trwałe nie nadają się do przejeżdżania większych dystansów i jazdy w ekstremalnych warunkach?
W rowerach MTB i to wcale nie w tych tanich często występuje suport na wielowypust.
dbig napisał(a):

> Widzę niepochlebne opinie na temat suportów na kwadrat czy zwie
> się je fachowo FSA?

FSA to firma Full Speed Ahead. Jako jedna z pierwszych na masową skalę wprowadziła wycinane CNC komponenty.

> A zawodowcy w takim przypadku stosują już tylko w swoich
> rowerach suporty na wielowypust, na kwadrat są mało trwałe nie
> nadają się do przejeżdżania większych dystansów i jazdy w
> ekstremalnych warunkach?

Nie uzurpuję sobie prawa do posiadania wiedzy kompletnej ;) ale jak ktoś mówi że suport na kwadrat jest BLE to się z tego mogę jedynie śmiać. O ile zapłaci się za niego nie mniej niż te 60 zł i dokręci co jakiś czas nic się z nim działo nie będzie.

"Kwadraty" są jak najbardziej OK. Mogę się z Tobą założyć o skrzynkę browca, że przez rok nie zrobisz NIC z kwadratową osią ;) (tylko kup w miarę dobry i dbaj o dokręcanie na początku).
> Skażi mienia: co ma śruba dociskająca korbę do typu suportu??
> Nic. Podpowiem ze w obu mam z boku śruby imbusowe które (jeżeli
> chodzi o "łby") niczym się nie różnią.

TJ a może byś się wczytał w to co napisałem? dociskająca to nie to samo co zaciskająca. a jeżeli masz śrubę zaciskającą w korbie na kwadrat to czy możesz mnie doedukować i podac markę i typ?
Ja mam Shimano 105 Biopace i są dokręcane na imbusy.
grisza napisał(a):

> dociskająca to nie
> to samo co zaciskająca.

przyznaję się Grisza - zgłupiałem. Zarówno w szosówce i mieszczuchu (kwadraty) jak i w góralu (wielowpust) mam tylko 1 (jedną) śrubę _DOciskającą_ korbę do suportu.

A śruba zaciskającą to widziałem jedynie w korbach BMXów. Nigdy w mtb czy szosie. O taką śrubę chodzi?
spójrz no tutaj - chodzi o lewe ramię - jak widzisz jest tam śruba zaciskająca ramię korby na wielowypuście - o ile mnie wzrok i pamięć nie myla to takie cos jest w każdym zestawie z wielowypustem
ups - jeszcze link - http://www.bikeworld.pl/ppg_fotki/foto_big/8_2026_08_12_04.jpg
Nie chce nic mówić ale to zestawik o którym się nie marzy i może kosztować najmniej 3.5zł pomarzyć to można o 105:)
Grisza: Ta śruba zaciskająca to jest chyba tylko w tych "nowych" Shimano lub innych firmach stosujących ten patent ????
Chyba nie we wszsytkich "wielowypustowych"
grisza napisał(a):

> ups - jeszcze link -
> http://www.bikeworld.pl/ppg_fotki/foto_big/8_2026_08_12_04.jpg

chyba tylko w nowszych. Moj LX '03 tego nie ma.
hmmm...byc może - zacząłem się przyglądać wielowypustom w zeszłym roku po przekręceniu korby na kwadracie

Inne tematy z forum Rowery

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...

do góry