Widok

szwecja kask

Hej!Wiecie moze czy w Szwecji istnieje obowiazek jazdy na rowerze w kasku (z tego co wiem taki obowiazek jest tam dla dzieci do12lat, ale co z pelnoletnimi)?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z tego co pamietam, to chyba nie widzialem nikogo w kasku na glowie :) jezdzac po szwecji na rowerze. A kiedy spytaliśmy się o obowiązek noszenia kasku ,naszej kolezanki (ktora tam mieszka na stałe) przyznała ze sama do konca nie wie, ale nikt po za hardcorowcami w kasku nie jeździ :)

Zapraszam na strone www.dania2003.prv.pl/plany.html ! ! !
Co do obowiązku to nie wiem. Z obserwacji urlopowych:

- Dania /Bornholm/: jeżdżący sportowo - w kaskach, paniusie do sklepu - pół na pół, faceci w gajerach - pół na pół /co za widok!/, dzieciska - w kaskach,
- Szwecja: pół na pół, zależy którędy: po ścieżkach rowerowych bez kasków, po ulicach i drogach jednak sporo ludzi w kaskach,
- Norwegia: dużo ludzi w kaskach: fakt, że głównie turyści, ale i miejscowi jadący do sąsiada ;)

Myślę, że nie ma co oglądać się na obowiązek, a myśleć o swoim, i współ-rowerujących, bezpieczeństwie i jeździć w kasku. W końcu można spotkać się na szwedzkiej drodze z polskim tirem :(, który nawet jeśli nie zaczepi to zdmuchnie z drogi /znane z autopsji/. Lepiej mieć wtedy kask na głowie...
z moich obserwacji wynika, że w Szwecji w kaskach jeździ bardzo wiele osób. Poczynając od prawie wszystkich dzieciaków, przez paniusie, starsze panie i facetow w gajerkach. Obowiązku na pewno nie ma, ale jest to bardzo popularne. Dodam też, że właściewie wszyscy turyści rowerowi byli w kaskach.
Witam, tak sie składa ze prowadze wyjazdy rowerowe do szwecji, i wiem ze jazda w kasku obowiazuje wszystkich (natomiast nie wszyscy przestrzegaja tego przepisu, co nie zmienia faktu ze kask moze uratowac nam łepetyne) Pozdrawiam ATM

Inne tematy z forum Rowery

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

do góry