Widok

teledysk ślubny

Moglybyście polecić kogoś kto zrobi bardzo dobry, nowoczesny teledysk ślubny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
chłopaki z MPstudios robia cudne teledyski.
do obejzenia tu http://www.mpstudios.pl/production.php
Wejdź i zobacz www.bergman-studio.com/wordpress mnie się bardzo podobają.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
wiem...wlasnie chodzi mi dokladnie o coś w stylu mpstudio.... oni niestety nie maja wolnego terminu w dniu ojego śluby:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Takie coś ? to chyba wszyscy wideo-filmowcy oferują ???? , pod różnymi nazwami to jest wymienione w umowie > przeciętnie spacerek/teledysk .
no ale to tez jest kwestia sprzetu, kamera z dobra stabilizacja obrazu koniecznie:D
95% tych ujęć to Steadicam a 5% to statyw ( klonowanie pary młodej ) potem tylko montaż ( choć niezbyt ładnie to połaczyli ? z byt wiele przeskoków i powrotów > dosłownie bez sensu łączenie klipów wideo_ ale to jest tylko moje zdanie . Taki teledysk ma też coś opowiadać ??? .
kluczem do calosci jest pomysl;)
moze faktycznie te filmiki/teledyski sa bez sensu ale przyjemnie sie je oglada :P
I tu zaczyna być widoczna różnica między indywidualnym filmem z naszego ślubu a reportażem . A co za tym idzie i różnica w cenie , choć wielu reportażystów podniosło swoją cenę do ceny filmu :) bo chyba była podwyżka > tak pomyśleli ??? tylko nie pomyśleli , że to cena za nowy sposób kręcenia oraz montaż .

p.s. Klienci przychodzą z polecenia przez inne osoby choć nie mają pojęcia o różnicy nazw , ale po prostu chcą też taki film :) .

p.s. 2 Reportaż to jest takie coś co ktoś inny w innym temacie napisał > wystarczy kupić lub pożyczyć kamerę a sami sobie nakręcimy > jest to prawie prawda :) .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
jacek007 - Reportaż filmowy to jest film będący opisem zdarzeń lub faktów (czyli relacja, może mieć narrację, wywiady, etc) oparty na autentycznym materiale. Ale nie jest to sam źródłowy materiał! Mylisz wciąż te pojęcia.

Można sobie nakręcić 4 czy 8 godzin w dniu ślubu, ale to będzie po prostu surowy materiał. Dopiero montażysta kształtuje z tego reportaż. Decyduje które wydarzenia są najważniejsze, w jaki sposób je przedstawić i w jakiej kolejności. W jaki sposób połączyć ujęcia w sekwencje. Jak opowiedzieć historię, żeby była ciekawa.

Oczywiście dobry reportaż zaczyna się od dobrego scenariusza, ale to znowu nie ten wątek... ;) Chciałem napisać tylko, że bogactwo wizyjne to nie animacje, kręcone litery, montaż na fleszach i przyspieszanie. Dobry montaż to zwykłe cięcie. Zawsze tak było i będzie.

I jeszcze wracając do tego, co napisałeś o cenach. Oczywiście można spierać się kto wkłada więcej pracy - reportażysta, czy producent bajeranckich "filmów ślubnych". Mam na ten temat swoje zdanie. ALE prawda jest taka, że każdy może dowolnie wyceniać swoją pracę. Niech klient sam oceni, co mu się bardziej podoba, i ile jest gotów za to zapłacić.
Czyli pisząc krótko taki teledysk nie ma prawa bytu w reportażu , a to choć by dla tego > w plenerze nie było słychać tego utworu muzycznego tylko szum wiatru , innych ludzi , odgłosy koła roweru toczącego się po drodze itd.

p.s. W tych klipach wideo nie ma animek ???? tu właśnie montaż > na fleszach , przyspieszanie , zwolnieniach itd. oraz efekty wideo które są niewidoczne ( co podoba się pytającej osobie ) . Choć jak wcześniej pisałem w tych filmikach głównie widać wykorzystanie odpowiedniego sprzętu do rejestracji obrazu .

Zgadzam się z Tobą , że to nie to forum na pisanie takich odpowiedzi .
To zależy od koncepcji reportażu. Można go dowolnie wzbogacać, choć ja osobiście nie widzę sensu łączenia form reportażu i teledysku. Natomiast nikt nie powiedział, że w reportażu ma być oryginalny dźwięk. Masz wolną rękę jeśli chodzi o sposób opowiadania historii.

Teledysk można montować niezależnie od reportażu. Wiele firm tak robi. I powstają różne klipy, lepsze i gorsze. Teledysk można zrobić z wodotryskami, milionem efektów, z grafiką, albo można zrobić ascetycznie na prostych cięciach. Wystarczy pooglądać klipy w telewizji. Absolutna dowolność.

Efekty video o których piszesz widać jak cholera. No ale wydaje mi się, że ktoś ich tam użył właśnie po to, żeby były widoczne. Mi się to nie podoba, ale to moje zdanie. Taką ktoś miał koncepcję. Natomiast ja pisałem o efektach w reportażach ślubnych. Sztuka polega na umiejętnym skracaniu, unikaniu sklejek, ładnym składaniu sekwencji. Najlepszy materiał nie będzie miał żadnych efektów, tylko prosty montaż przez cięcia. Wystarczy, że będzie ciekawy.

Wydaje mi się, że wiele osób stosuje tanie efekty po to, aby odwrócić uwagę od nudnej treści, albo nudnych ujęć. Nie tędy droga.
MPstudios są rzeczywiście świetni , ale cena za 3 minutowy film trochę mnie powaliła - 4500 zł !!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Normalny, bardzo przeciętny teledysk muzyczny to koszt rzędu 20 tysięcy złotych.

Zakładając mniejszą ekipę (i mniej sprzętu) do realizacji dobrego klipu ślubnego, co przekłada się na koszty produkcji, cena 4500 za teledysk wydaje się całkiem rozsądna.

Prawdopodobnie jednak 4500 złotych kosztuje nie sam teledysk, a coś więcej.
Dzwoniłam i dowiadywałam 4500 zl tylko za teledysk, dla mnie to dużo, za tą cenę mam opłacony obiad weselny na 40 osób
ta cena to nie tylko teledysk (4-5 minut), ale także film z całej uroczystości (1.5 - 2 h)
Może Nasze Studio z Gdyni ? www.naszestudio.pl Zobacz może Ci się spodoba :)
image
image
image
Sprzedam suknię CAROLINE z Marietty rozmiar 42 wraz z bolerkiem i welonem !
Też polecam Bergman studio - teledyski na blogu są bardzo fajne i będę ich mieć na swoim weselu :)
ale ja tem nie widze teledysków....same fotki....a mi chodziło o film
ok już mam... faktycznie fajne
Mam nadzieję , że to tylko jedno zero za dużo napisaliście ???
4500 zł :) .

p.s. Do kol. Montażysty
No i zobacz jednak ludzie chcą teledyski i materiał montowany z efektami ( w moim podstawowym pakiecie jest 5 teledysków > jeśli można to tak nazwać > o różnej tematyce do wyboru > przeciętnie polecam ;
1 Czołówkę indywidualną
2 ubieranie Pani Młodej+Pan Młody
3 Dwa tańce montowane w stylu TVN ( taniec z gwiazdami itd. ) jeśli jest dość materiału i młodzi pozwalają to montuję teledysk z śmiesznych scen :) .
4 Romantyczne chwile na koniec filmu

Piszę o montowanym materiale ozdabianymi Vitascena , MagicBullet , Filtry WL a nie o animkach . Efekty wideo są jeszcze wzbogacane o efekty audio w stylu Copilation . I o dziwo klienci wybierają taką wersję :) .
Dobrym zajęciem na długie zimowe wieczory jest poprawianie innych filmów wideo-filmowców z których wycina się animki ( limuzyny , spadające monety , gołąbki itd. oraz zmienia się audio które nie pasuje odbiorcy > DISCO POLO :) lub złote saksofony . )
Ludzie także czasami kupują różowe pluszowe misie na maskę samochodu wiozącego ich do ślubu, albo dekorują sobie kościół sztucznymi kwiatami, co nie oznacza jeszcze, że to gustowne. Po prostu klienci znajdą się na wszystko co jest na sprzedaż.

Faktycznie tego co robisz w ilości 5 sztuk nie można nazwać teledyskiem. Teledysk montuje się kilkanaście, lub więcej godzin. Teledysk także opowiada jakąś historię, musi być zsynchronizowany nie tylko z melodią i rytmem piosenki, ale także ze słowami. Nie wystarczy pod piosenkę podłożyć przypadkowe obrazy i pociąć pod takty.

Fajnie, że robisz tak jak robisz. Dość klasycznie, że tak powiem, ten sam schemat od lat. Czołówka ze zdjęciami, 3 godziny nudy, a na koniec "romantyczne momenty"... Na pewno znajdą się klienci jak już pisałem. A nie myślałeś czasem żeby wymyślić coś własnego?

Gotowe filtry, gotowe czołówki, czołówki kopiowane z seriali, koślawe naśladownictwo telewizyjnych pomysłów. Jak bywam na targach ślubnych i oglądam demonstracje filmów 3miejskich firm to niemal wszyscy sprzedają to samo.
Jacek.....a można prosić o jakiś kontakt do Ciebie albo o stronke www
Od lat a to ciekawe :) rozszerzenie usług o tematykę ślubną nastąpi w 2010 roku .
Co do pewnych Twoich uwag to masz rację , ale jest zawsze ale staram się zaoferować przyszłemu klientowi wszystkie style montażu , a który wybierze to już gust klienta , dla mnie liczy się tylko zadowolony klient i kasa którą za to dostanę nic więcej , a na pewno nie opinie innego wideo-filmowca . Choć tak na prawdę piszemy o tym samym lecz używając innych słów i w tym szukając jakiś ??? docinek ??? .
p.s. Realizując zlecenie sztuki teatralnej , kabaretu lub sesji jakiegoś zarządu robisz teledyski ? lub ozdabiasz efektami wideo ??? Do realizacji ślubów/wesel przymierzam się od dwóch lat i na serio ludziom się podoba styl montażu jaki oferuje TVN . Choć nie zgodzę się z 30 minutową wersją :) .

Tak więc proszę kończmy ten temat > ja nie jestem animaniakiem oraz nie robię takich błędów jak wstawianie śpiewanych utworów do filmu itd.
jacek007 - moglbyś dać jakieś namiary na siebie....albo odezwać się na maila info@cascadia.pl
video-tom z Żukowa polecam,naszym teledyskiem byli wszyscy zachwyceni nr.do nich :501-314-167
fajny taki teledysk na jednym to sie poplakalam u tego mp studio czy jak to tam :)
ciekawe ile kasy biora.
image
4500 zł :)
Nawet nie wiedziala, ze jest cos takiego jak teledysk slubny, ale po obejrzeniu prac MPstudios tez taki chce! Sa swietne i przy dlugosci 3-7 minut mozna spokojnie ogladac po raz X przy rodzinnych spedach i akcjach 'przezyjmy to jeszcze raz' :)
no sliczne sliczne, ale mysze ze moj budzet sie nadwyrezy za teledysk kwota 45oo zł :(
image
Wszystko ładnie i pięknie, wiele osób się wypowiada że 4500zł to dużo, a 1500-2000zł są wstanie zapłacić, że taka cena odpowiada..więc licząc że pracuje przy tym 3 operatorów i 1 montażysta czyli 4 osoby, to wychodzi na to, że firma kasuje 1100zł z kawałkiem, czyli są najtańsi.
Doliczając sprzęt na którym pracują (kamera-15tyśx2,aparat 5d-11tyś) programy do montażu, komputery, opłaty za ZUS i podatki dodatkowo sezon filmów takich trwa 6miesięcy...
KOKOSÓW NIE MAJĄ! nawet mając wesele co tydzień...

firm robiących filmy w stylu nie mpstudios lecz stillmotion jest kilka w kraju,
->
http://vimeo.com/wonderdream/videos
http://vimeo.com/filmowaniewesel

będe dodawał jeszcze linki jak coś znajde.

aha...jeśli było by to dużo to nie miałby te firmy takiego obłożenia w terminach, są ludzie którzy to doceniają, którzy zdają sobie sprawe z tego że mogli oni w tymterminie robić 3 wesela i zarabiać więcej ...ale nei zależy im tak bardzo na cenie lecz na jakości i stylu, i fajnie że ktoś to potrafi docenić...
Stillmotion kasuje 25.000$ a wcale nie są lepsi od wymienionych tu firm..
Fajnie, że ktoś pisze prawdę o cenach. Dodam, że jedna kamera to raczej 20-30 tyś, jeśli mówimy o najnowszych modelach SONY z grupy HDV z zapisem na CF, albo najprostszych XDCAM EX. Można kręcić aparatami foto (jakość jest rewelacyjna), ale do ich ceny trzeba doliczyć m.in. obiektywy, minimum 3 sztuki po 6 tyś jedna. JEDNAK dobry reportaż wymaga wciąż kamery telewizyjnej (najlepiej kilku kamer).

To są duże koszty. Wyprodukowanie takiego teledysku powinno kosztować 4-5 tyś złotych. I nie tylko dlatego, że sprzęt drogi. Za dobry pomysł i wykonanie też się płaci więcej.
A reportaż ślubny - trochę ujęć z kościoła i wesela, z przygotowań, dobry scenariusz i super montaż - powinien kosztować 20 tyś. Jeśli ktoś chce mieć jakość telewizyjną, to musi liczyć się z taką ceną.

Z jednym się nie zgodzę. Proszę nie pisz, że Stillmotion nie jest lepsze. Stillmotion jest lepsze, bo:
- było pierwsze; wszyscy teraz kopiują styl Stillmotion, nie tylko polskie firmy - wszyscy to robią, co bardzo denerwuje Patrica, Michaela i Konrada
- nadal wyraźnie się wyróżnia - stylem, prostotą przekazu, jakością ujęć i pomysłami (pracują też z lepszymi klientami)
- rewelacyjnie procesują obraz; nie ważne czy ujęcia pochodzą z A1, EX1, 5D2 czy 7D, zawsze kolory są idealne
- dbają o dźwięk, rejestrując go zawsze tak, jak trzeba
- zawsze będą mieli lepszy sprzęt od nas - bo stać ich na to (nie tylko
nie wiem czemu ucięło mi końcówkę, i podpis :o

było:

- zawsze będą mieli lepszy sprzęt od nas - bo stać ich na to (nie tylko kamery, aparaty i obiektywy, których nie ma większość polskich fotografów ślubnych, ale też prawdziwe steadicamy, glidetracki, pegasusy, letusy, i tak dalej)
ANo pierwsi zaczeli możliwe, ale można rzecz że większość rzeczy się wciąż powiela, co do sprzętu CANON wszedł z nimi we współprace bo podnoszą sprzedaż firmie (to inny temat)
czy coś nowego ktoś coś zrobi?...tak jestem pewny, film to sztuka i ci nowi uczą się od najlepszych, mają dobre fundamenty, zaoszczędzony czas, i większe inspiracje...kwestia czasu...
Wiesz widziałem na vimeo gości co też robią klipy ślubne, mieli coś w stylu "boliłudu" wymiękłem, StillM są wszędzie promowani, ukazywani, wybili się na maxa,
Niepodoba mi się działanie niektórych firm bawiąc się w tzw Marketing szemrany...

Jestem pewien że zebranie 6 osób z tych krajowych twórców do kupy dałoby lepszy efekt :) (zresztą po co im 6 operatorów?)

www.sfplatinum.pl - zawodowcy
ja polecam tomka wieckowskiego z antraktu zrobił nam cała płytę jest rewelacyjna a teledysk i klip z pleneru petarda:)
ja tez polecam bergmanstudio, rewelacyjne teledyski i sa na ich blogu
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
A tak na marginesie > pod nazwąTeledysk montuję coś takiego :) .

http://www.vimeo.com/7245687

Spacerki/Plenerki to coś innego .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Oh Jacek... ;)

Moim zdaniem - byłoby dużo lepsze bez tych efektów (czyli błon filmowych, ziarna, fleszy, czerni i bieli, i jeszcze wielu innych które się tam pojawiły). Wydaje się, że ujęcia są nieźle dobrane do muzyki, ale przez te efekty wszystko jest chaotyczne. Ja bym zrobił znacznie skromniej. I brakuje mi zakończenia - początek jakiś jest, ale kończy się nagle. Czy to jest główny teledysk, czy jeden z kilku?

Może gdybyś wybrał jakąś lepszą piosenkę? Jestem pewien, że synowie mogliby ci coś podpowiedzieć, czego się teraz słucha ;) Kiepska piosenka potrafi dużo popsuć, a dobra poprawia odbiór :)

Hip-hop byłby niezły.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Odpowiedź
Ten teledysk jest wprowadzeniem do tego co następuje po nim > masz rację jeśli dałbym dłuższy klip wideo > wiele by to wyjaśniło .
Propozycja Hip-hop lub może Rap dosłownie odpada > ta piosenka została odpowiednio dobrana do reszty utworów na tej imprezie .

Mam nadzieję , że wiesz po co wkleiłem ten teledysk :) .
Czekam teraz na Twoją pracę ( bez żadnego ALE! teraz )
Nasi klienci jak będą zaznaczać teledysk na zleceniu niech wiedzą co zaznaczają .

p.s. Wielce liczę na to , że wkleisz swój jakiś ? teledysk , tylko i wyłącznie w celu podpatrzenia jak to teraz młodzi montują :) .
Wybacz Jacek007 ale to co zaprezentowałeś w linku to żenada. Wypowiadasz się o firmie, która o wiele, wiele lepiej opanowała choćby trzymanie kamery a co dopiero ujęcia i montaż bez kiczowych efektów. Jeszcze wiele musisz się nauczyć przede wszystkim smaku a dopiero porządnej pracy tak podczas filmowania jak i późniejszego montażu czy post-produkcji. Krytykujesz firmę, której do pięt nie dorastasz. Szacun jedynie za odwagę, by zareklamować coś takiego co "tworzysz" ale to zupełnie nie ta półka usługi. Pozdrawiam i pracuj, ćwicz bo wiele nauki Ci jeszcze zostało.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Paskudztwo, więcej nie napiszę, bo szkoda słów
Już zostało wiele powiedziane na temat mpstudios, więc dodam tylko, że płaci się też za pewien poziom wiedzy i świadomości.
Przykładowo właściciel mpstudios był na warsztatach fotografii ślubnej Kaliny i Adama Trzcionki w których sam uczestniczyłem, a zrobił to tylko po to, aby poszerzyć swoje horyzonty bo fotografia to dla nich raczej mało istotny dodatek i z tego co widzę wykonywana raczej przez zewnętrznych ludzi.

Zazwyczaj jest kilku kamerzystów, a podczas realizacji nie ma za bardzo miejsca na fotografa - niestety dobra produkcja filmowa ma swoją cenę. Filmują często przy użyciu steadycama a jest to wyjątkowo wyczerpujące zajęcie, mówi się, że po 15 minutach filmowania człowiek ma dość :/ - zasłyszane.
To wszystko sprawia, że cena jest taka a nie inna, chociaż szczerze powiedziawszy sądziłem, że są drożsi.

Pozdrawiam
Karol
www.karolkepka.com
do Jacek007

Klip jest super. Poproszę o ofertę i cennik. Moje wymagania to:
- mnie nie musi być widać dokładnie, no bo po co
- ślubu też nie musi być
- muszą być wszystkie tańce-wygibańce gości
- koniecznie wujek Heniek musi być sfilmowany, bo on tak śmiesznie tańczy
- jako podkład proponuję Sabrinę "Boys boys boys"
- no i czerwoną pupę kuzynki na pierwszym planie poproszę ująć

Będziemy oglądać z sentymentem przez lata.

P.S. Totalna żenada z tym klipem. Gratuluję prezentacji.

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rokitnik a może Rozmarynie :) > To że wstydzisz się siebie to już nie moja wina .
Totalna żenada to anonimowy człowieczek :) .

p.s. kol. montażysto nie na taką odpowiedź czekam :) .
Rokitnik - myślę, że byłeś zbyt surowy dla Jacka. To, co pokazał nie jest klipem-skrótem z całego dnia. Z tego co rozumiem takich "teledysków" Jacek do swojej produkcji ślubnej wstawia kilka. Jacek jest ze starej szkoły, i montuje materiały ślubne w tradycyjny sposób - czyli 2-3 godziny, albo więcej, poprzecinane dla urozmaicenia takimi "teledyskami". Mi osobiście taki styl nie odpowiada, ale skoro Jacek to robi to znaczy, że zapotrzebowanie jest.

Ja odniosłem się tylko do efektów, za którymi też nie przepadam, i uważam, że są inne sposoby ekspresji w teledysku. Jeśli ujęcie jest ciekawe to nie trzeba na nie nakładać jakiejś błony filmowej. Ale oczywiście wystarczy włączyć telewizję, żeby zobaczyć, że nawet tam są teledyski lepsze i gorsze.

Co do muzyki - rozumiem, że wyboru dokonał klient ;) Ja jednak sam wybieram piosenki do teledysków. Nie montuję rzeczy które mi się nie podobają. Zawsze szukam dobrej muzyki. Bardzo trudno jest za każdym razem znaleźć nowy utwór, ale mam taką zasadę, że się nie powtarzam. Polecam taką drogę.

I na koniec odpowiadając Jackowi - jak już kiedyś pisałem nie mam możliwości pokazania zmontowanych przez siebie materiałów ślubnych. Natomiast może uda mi się znaleźć trochę czasu teraz jesienią (a może po nowym roku?) i zmontować coś specjalnie dla ciebie. Możesz nawet wystąpić osobiście! Może tak być? :)
Nie chcę nikogo urazić. Po prostu mi się to okropnie nie podobało i nie mogłam się powstrzymać od chamskiego komentarza. Przepraszam.

Ja jestem muzykiem i dla mnie podstawowa sprawa w teledysku to rytm - jeśli teledysk pokazuje podskakujących ludzi i te ich podskoki są kompletnie niezgrane z muzyką z podkładu (również taneczną), to tworzy się naprawdę wrażenie czegoś utykającego. Twórca montował dość długie (kilka sekund) elementy takiego tańca.

Naturalnie nie robię teledysków, ale chyba swoje zdanie wypowiedzieć mogę.

Podział teledysków nie ma tu żadnego znaczenia. Soją drogą ciekawe, jaki miał być ten, wg autora. Może śmieszny... Ja piszę jako odbiorca z własnym gustem. Były dłużyzny - te tańce do tego niezestrojone z muzyką. Inna sprawa to kwestia dobrego smaku - czerwona pupa jakiejś realnej osoby, która mogłaby poczuć się głupio po obejrzeniu tego dzieła sztuki, podrygujący starszy pan, klaszcząca babcia. Ani to śmieszne, ani godne tych wszystkich zachodów, prac, sprzętu, wizji, o których opowiadacie. Ani tych pieniędzy.

Może komuś to się podoba, ale mi nie.

Trochę mniej się na mnie gniewacie? ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli z dnia ślubu ma powstać tylko teledysk, to i tak ekipa musi być obecna cały dzień. Stąd koszty nie mniejsze niż realizacji czegoś innego (np. reportażu). Aby obsłużyć 2-3 kamery, steadicam (nie: steadycam - tam jest I a nie Y), wózek, i inne klamoty potrzeba nie tylko operatorów, ale też asystentów. To po prostu wiele walizek, które muszą wędrować z ekipą z miejsca na miejsce i to zazwyczaj dość szybko ;)

Co do steadicamu - gwoli wyjaśnienia, bo akurat na tym się znam - nazywa się tak nie tylko stabilizatory produkowane przez firmę Tiffen (Steadicam to nazwa handlowa), ale też potocznie wszystkie podobne produkty, czy to marki Glidecam, Basson, Eagle, Floatcam, czy też CP, Steadyrig, czy jakiekolwiek inne. Jedne są większe i cięższe, inne mniejsze i lżejsze. W zależności od tego jaka kamera będzie stabilizowana. Z lekką kamerą, odciążonym sledem, ramieniem i tylną kamizelką (bardziej mi pasuje niż przednia) wytrzymuję nawet 3 godziny. Oczywiście jest ciężko, ale nie ma tragedii ;) Można kręcić cały dzień, z odpowiednimi przerwami.

Oczywiście obecność doświadczonego operatora steadicamu podnosi znacząco koszt produkcji. Samo urządzenie jest kosztowne, a poza tym wymaga sporej wiedzy i setek godzin treningu - stąd wysoka cena.
Tak to prawda > stara szkoła montażu 3 godz. potrzebuję aby zobrazować ten jeden dzień . Choć nasuwa się pytanie ? jak zrobić krótszy film kiedy na zleceniu zaznaczone ;
- plener
- błogosławieństwo
- cała msza od A do Z :)
- obszerne fragmenty z wesela
- torty , pieczenie itd.
- podziękowania rodzicom
- oczepiny/konkursy/przebierańcy
- itd.
lista gości , zdjęcia z dzieciństwa/ubieranie Pani , Pana młodego , wywiady > niby to 3 minuty , a to 4 minuty , a tamto tylko 2 minuty , ale jak się to wszystko połączy mamy nabite 3 godz.

Wersja filmu dla gości > około 70 minut > jest dodatkowym zleceniem na montaż > oczywiście dodatkowa płatnym :) .

może to śmieszne , ale za zmontowanie takiego 70-90 minutowego filmu cena często bywa wyższa :) .

p.s. Do Rozmaryna :( > czy wiesz o tym , że teledyski dzielimy na ;
- romantyczne
- śmieszne
- itd. :) > wedle życzenia! klienta .

p.s.2 Do montażysty > serio chciałbym zobaczyć jak to robi teraz młode pokolenie które ma wiedzę na ten temat . Sam widzisz co piszą i reprezentują sobą młode pokolenie wideo-filmoców na forum . Kpl. brak wiedzy z podstaw > nawet instrukcji obsługi programu do montażu nie przeczytają > a co dopiero jakieś szkolenie/kurs zaliczyć itd. .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rokitnik - nikt się tutaj nie gniewa :)

Jacek - święte słowa. Krótkie wersje montuje się znacznie dłużej. Kiedy się ma 8 czy 10 godzin materiałów (przygotowania, ślub, wesele, plener, wywiady) to zrobienie z tego 30 czy nawet 60 minut to wielkie wyzwanie. I jeszcze musi być ciekawe!

Co do aktualnych trendów - czerpiemy garściami pomysły z zachodu. Filmy ślubne idą:
- tradycyjną drogą, czyli długie 2-3 lub więcej godzinne produkcje, gdzie mamy wszystko niemal 1:1
- w stronę produkcji kinowej, z super stabilnymi ujęciami, z małą głębią ostrości, ilustrowane super dobraną muzyką
- w stronę filmu dokumentalnego - czyli trochę jakby realizowała to ekipa z tv
- w stronę krótkiej formy, 10-15 minut, maksymalnie 60 minut
Oczywiście dowolnie się te style łączy, czyli np. krótki film w stylu kinowym, albo krótki dokument...

Teledysk ślubny - wracając do tematu wątku - jest krótką formą w stylu trochę kinowym. Może zawierać np. wywiad. Wedle uznania. W tym wątku pojawiały się nazwy polskich firm, które potrafią to zrobić ładnie.
Rokitnik - serio nikt się tutaj nie gniewa :)
my z montażystą w 99% zawsze się nie zgadzamy ze sobą a jednak się lubimy :) .

A czy za tymi Trendi z Ameryki idą też ceny ? .
Masz na myśli ceny usług ślubnych? Wynajem limuzyny kosztuje tyle samo co w Ameryce. Wiele rzeczy kosztuje tyle samo. Ceny usług video w Polsce są jeszcze średnio 4 razy niższe niż w USA. Ale rosną powoli do normalnego poziomu.

PS kto się lubi ten się czubi ;)
Cały czas chodzi mi po głowie ten Twój Hip-hop > czy można prosić o konkretny utwór ( wykonawca-tytuł ) .

Choć coś mnie zastanawia > wesela to dla mnie nowość i jakoś nie rozumiem co piszesz ? . Widzę młodego człowieka > ubrany w garnitur , ale po wyglądzie widać , że łańcuchy na szyi , dresy to jego normalny strój , albo fryzura na głowie tłumaczy umiłowanie do Metalu . Po kilku toastach następuje przemiana > człowiek taki świetnie się bawi przy disco polo lub kawałkach z lat 60-tych . Śpiewa wszystkie zwrotki > szła dzieweczka do laseczka lub super szlagier Jesteś szalona tańczy i śpiewa najgłośniej na sali .
Dla mnie Polskie wesele ma swój klimat i trendy Amerykańskie jakoś się nie sprawdzą . A co do filowania to widzę bardziej modę Angielską brat/kuzyn/wujek kręci i jest to super film > może dla tego że nie ma animek ( serduszek/gołąbków itd. ) co większość wideo-filmowców jeszcze wkleja zasłaniając swoje problemy . Ta Amerykańska realizacja oraz montaż może się i sprawdza na klipach > spacerek/plener , ale nie na sali weselnej . A jak jeszcze podajesz że będzie dwóch kamerzystów na ślubie to już zaczynają się problemy ( klient tylko zyskuje na atrakcyjności montowanego takiego filmu ) to gdzie jest miejsce dla reszty tak zwanych darmozjadów ? technicznych .

Do Rokitnik
Wklej swój teledysk czy coś takiego powiedzmy na stronę Vimeo lub inną i zobacz jak wygląda synchronizacja audio z wideo > graniczy to z cudem poprawne wyświetlenie .
A co do tej pięknej pupy :) to co z Ciebie za mężczyzna ?
p.s. Słowa krytyki często bolą , ale warto się nad nimi zastanowić oraz podyskutować na spokojnie .
Wszystko jest OK.
Ten teledysk wkleiłem specjalnie oraz prowokuję montażystę :) jest to tylko w jednym celu > krytyki oraz szukania trendi rozwiązań :) .
A czy się wstydzę tego teledysku ? NIE! > zrób coś takiego a rozwiniemy temat .
Aaaaaa, czyli nie załapałam, że ten teledysk to nie był dla szerszej publiczności, ale dla montażysty...

Rokitnik jest kobietą. W sprawie pupy to starałam się wczuć w nastrój tej pani. I innych gości. Ja bym nie chciała być z moją pupą (mimo że niebrzydką) na czyimś teledysku za 4500zł.

Jak pisałam, NIE zajmuję się filmowaniem. Teledys oceniłam z punktu widzenia odbiorcy.

Moja działka to muzyka na ślubach, weselach i nie tylko. Nie lubię filmowanych tańcących ludzi na tle podłożonej muzyki, bo to wygląda tak właśnie kulawo. A takich "produkcji" domowych filmowców widziałam naprawdę sporo.

Tutaj nawiązuję do Waszej dyskusji o kamerzystach amatorach. Myślę, że dostępny jest coraz lepszy sprzęt (np. kamery i aparaty cyfrowe) i dlatego coraz więcej ludzi stara się samemu zrobić filmik. Tak jest ze wszystkim. Kiedyś muzyk musiał wiele lat się uczyć i sprawnie grać na klawiszach, żeby wesele poprowadzić, teraz są wbudowane aranże, a nawet dyskietki z gotowymi utworami.

Myślę, że coraz trudniej będzie odróżnić profesjonalistę (tzn. zawodowca) od amatora. Wszystko zależy od oczekiwań klienta.

P.S. Fajna dyskusja się rozwinęła. Kto by pomyślał...
Za pomyłkę Pan/Pani przepraszam .

Małe też wytłumaczenie > na tym forum dałem też czołówkę pod krytykę ( już jest usunięta ) . Po przeanalizowaniu krytyki oraz dobrych rad > zmieniłem czcionkę , wielkość czcionki , kolor , usunąłem kilka efektów audio i wideo no i powstało coś co nawet i mi się teraz podoba :) .

A co do mojego teledysku > to miało być śmieszne , choć wprowadza on w następny utwór i taniec ( już oryginalny dźwięk z sali oraz tempo ) . Podałaś cenę 4500 zł > przykro mi , ale coś takiego robi się za Free więc margines błędów montażowych może być duży . A dlaczego zaczepka montażysty z mojej strony ? różnica pokoleń > cenne rady jak to widzi młode pokolenie montażystów . Tylko same słowa pisane mało mi mówią > wolałbym klip wideo :) .

Moje podkłady muzyczne to 99% Smart Sound choć najważniejsze są wybrane utwory przez klientów .

A co myślę o muzykantach na weselu ?
tomdrive , CD , laptop > karaoka i gdzie tu profesjonalizm ? ale zabawa ekstra a jak jeszcze są częste toasty to już jest co wspominać :)
Pisząc krótko nie liczy się to co my chcemy lub lubimy tylko co klient sobie życzy .

p.s. My tu piszemy o tanim wideo-filmowani > zobacz jakie ceny podają klienci szukając wykonawcę zlecenia . Tak więc cena jest hamulcem .
Jacku - idziesz dobrą drogą, skoro twoje materiały podobają ci się coraz bardziej.
Ale nie jest ważne, czy montujemy teledyski jak Still Motion, czy Jason Magbanua. Ważne jest, abyśmy czuli, że to jest nasz styl. I kiedy przychodzą do nas klienci mówiąc, że im się podoba, to mamy satysfakcję, że podoba im się nasz styl, a nie cudzy.

Natomiast kiedy przychodzą klienci i proszą, żebym zmontował coś tak i tak, bo widzieli to u konkurencji, to odmawiam. Mogę zrobić wiele rzeczy, ale zawsze po swojemu.

A co do hip-hopu, to niestety nie wiem! Mam taki pomysł, ale nie mam rozeznania w repertuarze. Wiem, że jest dużo dobrych tekstów. Może ktoś z forum coś podpowie?
Zapomniałem jeszcze o paru rzeczach. Piszesz o klimacie polskiego wesela. Nie ma czegoś takiego.

Są wiejskie wesela zorganizowane bez gustu, i bez pieniędzy, ale za to z masą wódki i rozrabiającym pijanym wujkiem Tadkiem. Są podobne wesela, za tle samo kasy, ale zrobione z pomysłem i w dobrym guście. Są wesela w 5-gwiazdkowych hotelach, gdzie gra się disco-polo, są też organizowane z rozmachem super poważne imprezy, gdzie nad wszystkim czuwają fachowcy i nie ma miejsca na pomyłki. Nie ma czegoś takiego jak "polskie wesele". Są tanie wesela, drogie wesela. Są wesela prostych ludzi, i inteligentów.

Tak samo jest w Ameryce. My mamy disco-polo, a Amerykanie coutry, i inne dyskotekowe szlagiery. U nich tak samo są ludzie z wielkich miast, i ze wsi. Zazwyczaj mają więcej pieniędzy, i nawet hodowcę świń stać na zatrudnienie koordynatora, który dopilnuje, żeby było ładnie. Ale nie zawsze się to dobrze kończy.

Nie ma też czegoś takiego jak amerykański montaż. Jest dobry montaż i zły. Jeśli wesele jest w norowatej, brązowej sali weselnej, ozdobionej balonami, to raczej nam nie wyjdą piękne ujęcia w stylu cinema. I nic tu nie pomoże super montaż, jest jak jest. Ale już w dobrym hotelu mamy szanse na coś ładnego, bo i wnętrza gustowne, i klient zamożniejszy, więc i na dekoracje nie skąpił, i ubrany będzie lepiej. On dostanie ładniejszy film, niż ten biedniejszy człowiek z sali weselnej na wsi.
oczywiście miałem na myśli country, czyli kantry-mjuzik :)
No to wszystko jest Ok.
Mam wielkie szczęście , że moi klienci to zwykli ludzie gdzie widać prawdziwy uśmiech , radość , łzy oraz uczucie miłości łączące parę młodą .
A co to za różnica gdzie odbywało się wesele ? sala remizy strażackiej czy hotel Posejdon > przepraszam raczej ważne > jeśli będziesz sam płacić rachunki to remiza to super lokal :) .

Odbiegamy od tematu > trzymam za słowo i cierpliwie poczekam na Twoją pracę > jak wygląda nowoczesny montaż oraz doskonale dobrana muzyka do całości imprezy . Ciężko mi cokolwiek od Ciebie wydobyć > jakieś przykłady :) .

A na tym chyba zakończę swoje wypowiedzi
Robiłem przegląd twórczości przyszłej mojej konkurencji i jestem w SZOKU! .
Data ślubu 2009 rok a film jak za czasów PRL-u > nawet VHS jeszcze kręcą :) . Animki z 1990 roku a podkład muzyczny to Złote Saksofony .
Dziwne jak można ściągać czyjeś pomysły??!! Ten teledysk oh karol http://www.vimeo.com/7245687 jest zerrznięty. Tu jest oryginalny http://www.vimeo.com/2062522 jak widać dodany rok wcześniej niż zerżnięty -miesiąc wcześniej. Pan Jacek chyba jest mało orygianlny i resztę zostawiam bez komentarza.
sigmaorionis < też nie jest twórcą tego pomysłu :) przykro mi .
Z teledyskami oraz czołówkami jest tak jak z piosenkami > montujemy to co się klientowi podoba .

W poprzedniej mojej wypowiedzi chyba wyraźnie proszę montażystę o jakiś nowoczesny pomysł ( czekam cierpliwie :) ).
Mógłbym to samo napisać o osobach które podrabiają moją czołówkę z 2006 roku > nawet sam na forum tłumaczyłem jak ją zmontować .

p.s. przepraszam , że widziałeś > teledysk > Każdy facet to świnia :)
już usunięty > mam nadzieję że się uśmiechałeś oglądając:) .
Coś jeszcze dopiszę .
Mam nadzieję , że byłeś na stronie kol. sigmaorionis i obejrzałeś jak jest montowany cały film oraz co ważne jaka cena za taką usługę .
Taka realizacja oraz montaż wielu osobą się teraz podoba .
Zdecydowanie polecam Bergman studio. Piękne teledyski robią
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Przepraszam ale nie mogłem sie oprzeć......muszę zadać to pytanie..

Panie Jacku... panu naprawdę ktoś za ten teledysk zapłacił ??

To raczej wygląda jak przegląd przez zakładkę effects/transitions w AP.

Jedna rada panie Jacku.... podstawy fotografii, zapomnieć o fx w programach montażowych i uczyć sie montażu tnąc wszystko na ostro tak żeby nie było sklejek widać..

Pozdrawiam i brawo za odwagę..
Dlaczego tak anonimowo 188.33.214. :) ? dopisać login ?.
odpowiedź 1 > to było za free :) .
odpowiedź 2 > zapłać a zmontuję Tobie to na co masz ochotę > ja z montażem nie mam problemu :) .
odpowiedź 3 > Za radę dziękuję ale podstawy fotografi :) to dowcip ????? co ma piernik do wiatraka :) , co to jest PAR doskonale wiem i tak przygotowuję zdjęcia do klipu wideo . W tym klipie wideo nie ma zdjęć więc o czym piszesz ? . Tak z ciekawości ? , co to jest fx ? bo HFX lub RTFx to wiem :) .
Jedna rada :) masz ochotę coś krytykować to przemyśl co chcesz napisać a nie bełkot słów bez wiedzy z podstaw wideomontażu.

Pozdrawiam i brawo za odwagę tylko szkoda , że tak anonimowo :) .

3 - podstawy fotografii to i podstawy kręcenia filmów, bo i fotografia jest podstawą sztuki filmowej.

a FX co to jest? Efekty specjalne po prostu, filmo-ziutki z nimi przesadzają ;)
Witam Panie Krzysztofie .
Problem poprzedniej wypowiedzi stanowi > KTO napisał ten bełkot .
Co do F/X to zgadzam się z Pana wypowiedzią lecz nie jest to to samo co HFX lub RTFx .
Realizuję usługę na podstawie zlecenia i jest tylko ważne to co sobie klient życzy i oczekuje .

p.s. Zastanawiam się po co ten temat jest tak często odnawiany .
Zostaje mi tylko podziękować :) .

przyganiał kocioł garnkowi :)
Mam pytanie do Pana .
Czy te prace są Pana ? .
http://www.youtube.com/user/Moncubus
Jeśli tak to moja propozycja > może warto wynająć kogoś kto się zna na tym :) .
Aby nie być gołosłownym > zapraszam Pana do mnie na kawę :) .
tel. 608 619 599 .
Oczywiście proszę zabrać ze sobą kilka zdjęć swoich > może ? zdradzę kilka podstaw z użycia zdjęcia w materiale wideo ( bo chyba o tym mowa w Pana wypowiedzi ? ).
Dlaczego tak anonimowo?? a co mam podać swój adres domowy?
trafiłem tutaj przypadkiem a nie będę sie rejestrował na wszystkich forach jakie są. (jestem z południa polski wiec nie pisze tego twoja konkurencja).

Skoro uważa pan że fotografia z filmem nie ma nic wspólnego to jest pan w błędzie, jeśli ktoś nie potrafi skomponować nieruchomego kadru to z video będzie jeszcze gorzej.

Podziwiam pana za bezkrytyczny stosunek do siebie. Uważa pan ze posiada pan wiedzę z zakresu sztuki operatorskiej i montażu.

Dobry montaż to taki którego NIE WIDAĆ !! .... u pana tak niestety nie jest... kadry są przypadkowe i brzydkie, a figury montażowe nielogiczne i nachalne.
Tłumaczenie że ludzie tak chcą to nieprawda... ludzie nie wiedzą jak to ma byc robione to pan ma to wiedzieć.... ludziom będzie sią albo podobało albo nie...... i sami nie będą wiedzieli dlaczego.

A statywu też widzę nie chce się używać... Dla mnie jest pan niekwestionowanym mistrzem kiczu. David Lynch wśród "kamerowców" weselnych..

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam wszystkich w nowym roku :)

Arkadij - daj spokój Jackowi. Oczywiście masz rację w wielu kwestiach - i wielu przedmówców też - kompozycja kadru, montaż, to wszystko jest ważne, bardzo ważne, w zasadzie to podstawy.

Jacek robi tanie filmy dla niezamożnych i mało wymagających klientów. W tej cenie niewiele więcej da się zaproponować. Widać ludzie o których piszę oczekują kiczu, skoro są za to skłonni płacić. Wszystko jest OK, jest produkt, są klienci.

W Polsce jest może z 10 firm robiących filmy ślubne na sensownym poziomie. Ale to są zupełnie inne pieniądze. Tak samo jest z fotografami, większość zdjęć to kicz, a dobrych firm jest bardzo mało. Widać proporcje są uzasadnione, może większość ludzi chce kiczu, a tylko niewielu czegoś więcej?
Odpowiedź do ~Arkadij
cytat ; " Skoro uważa pan że fotografia z filmem nie ma nic wspólnego to jest pan w błędzie, jeśli ktoś nie potrafi skomponować nieruchomego kadru to z video będzie jeszcze gorzej. "

Nie mam pojęcia o czym piszesz :) . Jedno jest pewne "PAR" zdjęcia ma być zgodny :) z ustawieniami projektu wideo ( aby elementy na zdjęciu się nie poruszały , zakłócenie przeplotu , strata jakości obrazu itd. ) Tak więc chodzi mi o przygotowanie zdjęcia a nie pokazanie jego .

cytat ; "Dobry montaż to taki którego NIE WIDAĆ !! "
Jest mały problem ten klip został tak specjalnie zrobiony > lecz wytłumaczy go dalsza część filmu :)
Zostaje mi tylko zaprosić Pana do obejrzenia dalszego ciągu tej części filmu , i wypowiedzenia się po obejrzeniu całości ( ile efektów ? się Pan naliczy :) ) .

cytat ; "Dla mnie jest pan niekwestionowanym mistrzem kiczu. David Lynch wśród "kamerowców" weselnych.. "
I chyba o to chodzi :) jeśli ktoś coś chce ? widział to gdzieś ? i chciałby mieć takie coś na swoim filmie > to co za problem to nagrać i zmontować :) . Lecz czasami jest takie coś jak pisze kol. montażysta > cena za usługę i tu chyba kończy się rozmowa .
Proszę przemyśleć > piszemy tu teraz o tanim wideo-filmowaniu oraz o gratisach w takim podstawowym pakiecie .

coś na ostro :) .
http://www.youtube.com/watch?v=MqDhWA_Oa8A&feature=channel

pozdrawiam jurekwejh
Zapraszam do obejrzenia teledysku mojego autorstwa :

http://vimeo.com/19072500
polecam 2 style.

Nam zrobili świetny teledysk!

http://www.youtube.com/watch?v=0UFSNFGJqEc

współpraca rewelacyjna!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
http://www.mpstudios.pl/production.php
polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
http://www.mpstudios.pl/production.php
polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
już nie długo wychodzę za mąż, i chciałabym mieć zmontowany taki teledysk. Bardzo pobobają mi się teledyski MP Studios, ale za 4500 zł to nie bardzo. Czy znacie kogoś kto zrobiłby to za mniejszą kwotę, lecz w takim dobrym stylu jak MP Studios? W miarę możliwości proszę o szybką odpowiedź:) pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Prosimy o kontakt:

kontakt@4ma.tv

Pozdrawiamy serdecznie,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Z tego co wiem Bergman Studio jest z 3miasta.
oto mój pomysł na teledysk ślubny :

Ania Wyszkoni `Czy ten pan i pani...`
http://peugeotcikowa.blogspot.com/2013/01/teledysk-slubny.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dyskusje zażarte widzę, a ja zapraszam do mojego filmiku - bynajmniej stylem odcina się od starych, ramolowatych propozycji rodem z lat 80', 90' ala jesteś szalona ;D A i cena usług w relacji do jakości produktu korzystna:)

http://wedding-films.pl/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
kolezanka korzystala z ich uslug. szkoda ze nie wiedzialam o nich wczesniej, bo moj film slubny jest nudny jak flaki z olejem. poczatkowo bylam zadowolona, ale jednak jakosc uslugi jest adekwatna do ceny. panowie tutaj sie bardzo postarali. slyszalam tez, ze wygladaja na bardzo profesjonalnych, i tutaj racja. gdybym brala drugi slub, na pewno bym sie zdecydowala wlasnie na nich....:)
Ja polecam promofilmy.pl - zrobili nam i teledysk i folm z całości cena była niewygórowana a wszystko z dużym smakiem, sami obejrzyjcie ich filmy:
http://www.youtube.com/watch?v=iAb6yXEi6yI&list=PLeqox1IWb-M971qLCbdfjKB8p5I_z6Vwc
Witam,
Zapraszam do zapoznania się ze stroną http://www.arturfoto.pl
Hej,

Ja Wam polecam serdecznie chłopaków z modern vision :) Jak dla mnie nie rewelacja :) Nakrecili dla Nas zarówno film jak i teledysk :)

Zobaczcie same - mi się podoba, ale każdy ma inny styl :)

http://www.youtube.com/watch?v=LTmp0LsjZ0I
http://kwidzu.tumblr.com/

Prosze o kontakt. kwidzo@gmail.com
W tej materii świetnie na pewno spiszą się specjaliści z videorelacja.pl. Robili film reklamowy w formie teledysku w mojej firmie i wyszło świetnie - trochę zabawnie, trochę poważnie. Mają bardzo fajne pomysły i dobry sprzęt.
Ekipa z Byczych Filmów zrobiła mi świetny teledysk ślubny. Ich rady co do pleneru były bardzo dobre i teledysk wyszedł naprawdę na wysokim poziomie. Tu jest jedna z ich prac https://vimeo.com/117599075

Inne tematy z forum Kupię

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (62 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

do góry