Widok
Racja , już są plany aby za przesył do polskich sieci energetycznych płacić od 2021, to ma być około 22 grosze od kilowata pobranego z "magazynu" prosumenta , faktycznie ludzie wierzą w reklamy firm montujących, że oni przepisy na 20 lat zatrzymają xD pokolenie 500+ :) montaż paneli to cel szlachetny , ale jak ktoś myśli że na tym zaoszczędzi czy jeszcze zarobi to jest w dużym błędzie, zarobi tylko producent i sprzedawca
Nie opłaca się, firmy zachęcają bo ma ją na tym spory zysk , pokazują obliczenia na 20lat - nikt nie informuje że prawo za 2 lata może się zmienić i za 1 kilowat wprowadzony do sieci będzie można już tylko "wyciągnąć" 0,4 tak jak to mieniono w Szwecji czy podobnie w Niemczech - teraz państwo dokłada - Polska w 2020 roku musi się wykazać 15% udziałem OZE - późnej nie będzie dokładać i "promocja" się w zakładach energetycznych skończy, Niemiec kalkuluje u nas horyzont to dla ludzi rok, te instalacje trzeba co roku serwisować, sprawdzać dokręcenia paneli, myć panele wodą zdemineralizowaną przynajmniej raz w ciągu roku , jak inwerter padnie trzeba kupić nowy - nawet te firmowe pochodzą tylko 10-15lat
Przy moich rachunkach ,tj. ok 4500 KWh rocznie, rok temu 28 tys. Możesz skorzystać z odpisu podatkowego do wysokości 53 tys. inwestycji , rozliczanego przez 6 lat i 5 tys z jakiegoś nowego programu ( ja się nie załapałem ). Pokrywa 100% zapotrzebowania na energię. Zmian w instalacji nie było. Podpieli się do mojej domowej skrzynki. Było miejsce i dołożyli bezpiecznik. No i Energa wymieniła główny licznik na dwukierunkową. Jakie są teraz ceny trudno mi powiedzieć. Wiem, że bardziej doświadczone firmy maja czas oczekiwania 3-4 miesiące.
Też place ok 130zl miesięcznie, korzystając z kuchenki indukcyjnej, piekarnika elektrycznego, oświetlenie przed domem pali się zawsze po zmroku całą noc.
Niektórzy mają w domach kuchenkę/piekarnik na gaz ziemny co bardzo obniża zużycie prądu.
Bo powierzchnia domu wpływa głównie tylko na oświetlenie, które obecnie zużywa mało prądu.
Więc trzeba korzystać z energooszczędnych urządzeń i z głową i nie ma tragedii.
Niektórzy mają w domach kuchenkę/piekarnik na gaz ziemny co bardzo obniża zużycie prądu.
Bo powierzchnia domu wpływa głównie tylko na oświetlenie, które obecnie zużywa mało prądu.
Więc trzeba korzystać z energooszczędnych urządzeń i z głową i nie ma tragedii.