Widok
Nie wiem kto wyznaczył taką trasę ale z MTB to ona nie ma wiele wspólnego! Żenada!!! Mamy takie piękne tereny - można było zachaczyć o Łysą Górę, Pachołek, trasę BT na Czyżewskiego, kilka singletracków, nie przecinając przy tym żadnej z ulic i powodując tym samym jakiegoś utrudnienia w ruchu o które oczywiście mieli by pretenesje, a tu wielka d.... a
Nie lubię narzekania, wiadomo - nie trzeba startować, ale dla mnie organizatorzy Skandii robią poważny błąd. Jeżeli chcą odstarszyć rowerzystów od trójmiejskich szlaków, to udaje im się to znakomicie. Potem znowu będzie gadanina, że nad morzem jest nudno i płasko, więc lepiej już nie organizować tam żadnych zawodów.
Pozdrawiam miłośników TPK ;)
Pozdrawiam miłośników TPK ;)
Trasa jest ŻENUJACA. Z MTB nie mająca NIC wspólnego. To trasa dobra na wycieczkę rowerową dla mojej babci. Ja zamiast jechać ten "maraton" pójde podawać bidony.
Najgorsze jest to, że takie trasy potem tworza opinie, że w 3-miescie jest całkiem płasko i nie ma co tam jezdzić na jakiekolwiek imprezy MTB, bo to przecież nie góry tylko morze i plaża. Ale widać taka jest świadoma polityka organizatora. Nie wierze, że wyznaczając trasę i dokładnie omijając WSZYSTKIE możliwe podjazdy i zjazdy nie popatrzyli ani w prawo ani w lewo i nie zauważyli, że trasę można poprowadzić 1000 razy lepiej. Widać ma być bylejako i po najmniejszej linii oporu.
Najgorsze jest to, że takie trasy potem tworza opinie, że w 3-miescie jest całkiem płasko i nie ma co tam jezdzić na jakiekolwiek imprezy MTB, bo to przecież nie góry tylko morze i plaża. Ale widać taka jest świadoma polityka organizatora. Nie wierze, że wyznaczając trasę i dokładnie omijając WSZYSTKIE możliwe podjazdy i zjazdy nie popatrzyli ani w prawo ani w lewo i nie zauważyli, że trasę można poprowadzić 1000 razy lepiej. Widać ma być bylejako i po najmniejszej linii oporu.
Prawda li to. A że się da, świetnie udowodnili kiedyś panowie z HorizonFive na swoich 8-godzinnych enduro w Sopocie, na których miałem przyjemność jechać. Co ciekawe, w tej samej okolicy co obecna Skandia. Trasa była taka że po pierwszej 17-km pętli miałem ochotę zejść z roweru i rzygać z wysiłku.
----------------------------------------
www.mtb3x.pl || hamujesz - przegrywasz
www.mtb3x.pl || hamujesz - przegrywasz
Dokładnie!!!! Robin ułożył GENIALNĄ trasę IDEALNIE w tym samym miejscu. Goscie od Langa jak by ją zobaczyli, to by sie załamali, bo to była trasa MTB, a im głównie chodzi żeby na ich trasie nikt sie nie zmęczył jesli nie lubi i żeby każde dziecko na rowerku z bocznymi kółkami mogło to przejechac. Tą trasę, którą zaproponowali da się przejechać na singlespeedzie mając zawsze własciwe przełożenie i ze zdemontowanymi hamulcami, a co jepsi daliby rade nie dotykając kierownicy. I to sie ma nazywać maraton MTB???
W chodzieży było kilka odcinków technicznych, np. singletrack (trudnych dla zwykłego amatora), a w Sopocie wszystkie zjazdy będą mega łatwe, przewyższenie zostało uzyskane dużą ilością stromych podjazdów, zjazdy są zrobione najłatwiejsze jak tylko się dąło. Tak więc trasa technicznie może najtrudniejsza nie jest ale będzie gdzie się zmęczyć. Mam nadzieję że Lang ją zaakceptuje.
To znaczy że jesli Mega było dla nich za trudne to nastepnym razem powinni wybrać Mini! Chyba nie trzeba byc geniuszem żeby dojsc do takich wniosków? Jesli mini za trudne - rodzinny. Jesli rodzinny za trudny - ścieżka Sopot-Brzezno. Jesli i to za trudne - pilot od TV, czipsy i obejrzeć jakiś wyscig w TV.
Po to są 4 dystanse, żeby kazdy mógł wybrac odpowiadajacy jego umiejetnosciom i kondycji dystans. Jesli ktoś nie potrafi tego zrobic, nie powinien miec do nikogo pretensji, za wyjątkiem samego siebie!
Ludzie są już tak zdziecinniali że obciążaja innych popełnianymi przez siebie błędami w rozumowaniu i nie potrafią ponosić konsekwencji własnych wyborów!!!
Po to są 4 dystanse, żeby kazdy mógł wybrac odpowiadajacy jego umiejetnosciom i kondycji dystans. Jesli ktoś nie potrafi tego zrobic, nie powinien miec do nikogo pretensji, za wyjątkiem samego siebie!
Ludzie są już tak zdziecinniali że obciążaja innych popełnianymi przez siebie błędami w rozumowaniu i nie potrafią ponosić konsekwencji własnych wyborów!!!
Ja w końcu nie wiem jak jest z trasą w Sopocie.
Oto wypowiedzi znalezione w necie:
"A propos Skandi w Sopocie. Nie bedzie, jak napisałes hardcorowo. Mogłoby byc niezle, i przez chwile bylo, ale ktos przejechal trase i zameldowal organizatorowi, ze wogole to jest jakas taka meczaca i ze sa jakies podjazdy i zjazdy i co najgorsze - jest kilka odcinków single tracków! :-) Okazalo sie, ze nia ma mowy o żadnych single trackach, bo trase oznacza i pilotuje quad!!! A jak wiadomo quad ma nieco wiecej szerokosci niz opona od roweru. Wystarczy, ze jest super szlak, ale w JEDNYM miejscu na odcinku 20 cm quad nie zmiesci sie miedzy dwoma drzewami i juz trasa musi byc calkowiecie zmieniona, bo przeciez pilot musi przejechac. Tego, ze pilot wszedzie na swiecie jedzie na motorze organizatorzy nie biora do bani, wiec bedzie... jak bedzie, ale nie hardcorowo."
"nowa trasa była ciekawa ;) - podobno będzie kolejna zmainy trasy.., wiecie coś o tym ..?"
Więc ponawiam pytanie jednego z bikerów - wiadomo coś konkretnego o zmianie trasy?
Pozdr
Oto wypowiedzi znalezione w necie:
"A propos Skandi w Sopocie. Nie bedzie, jak napisałes hardcorowo. Mogłoby byc niezle, i przez chwile bylo, ale ktos przejechal trase i zameldowal organizatorowi, ze wogole to jest jakas taka meczaca i ze sa jakies podjazdy i zjazdy i co najgorsze - jest kilka odcinków single tracków! :-) Okazalo sie, ze nia ma mowy o żadnych single trackach, bo trase oznacza i pilotuje quad!!! A jak wiadomo quad ma nieco wiecej szerokosci niz opona od roweru. Wystarczy, ze jest super szlak, ale w JEDNYM miejscu na odcinku 20 cm quad nie zmiesci sie miedzy dwoma drzewami i juz trasa musi byc calkowiecie zmieniona, bo przeciez pilot musi przejechac. Tego, ze pilot wszedzie na swiecie jedzie na motorze organizatorzy nie biora do bani, wiec bedzie... jak bedzie, ale nie hardcorowo."
"nowa trasa była ciekawa ;) - podobno będzie kolejna zmainy trasy.., wiecie coś o tym ..?"
Więc ponawiam pytanie jednego z bikerów - wiadomo coś konkretnego o zmianie trasy?
Pozdr
http://www.bikemap.net/route/546055#lat=54.43865&lng=18.52072&zoom=14&type=0
Mini
http://www.bikemap.net/route/546202
Medio
http://www.bikemap.net/route/546508
Grand Fondo
Info od Pana Piaseckiego
Mini
http://www.bikemap.net/route/546202
Medio
http://www.bikemap.net/route/546508